Τεράστια καταστροφή από τις φωτιές στην Αττική τα τελευταία 7 χρόνια - Στο 37% τα καμμένα δάση

Το 1/3 του Λεκανοπεδίου έχει υποστεί τεράστια περιβαλλοντική ζημιά από τις πυρκαγιές που κατακαίνει τα δάση κάθε καλοκαίρι.
|
Open Image Modal
Ο χάρτης της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Αττική.
meteo

Γροθιά στο στομάχι προκαλεί ο χάρτης που δημοσίευσε το Μeteo, ο οποίος απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής στο νομό της Αττικής τα τελευταία 7 χρόνια. Σύμφωνα με το meteo, από το 2017 και μετά, 13 μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει την καταστροφή του 37% των δυνολικών δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής.

Οι φωτιές σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Βαρυμπόμπη, Κουβαρά, Δερβενοχώρια και αρκετές ακόμα προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή. Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι συνολικά ο νομός (εκτός του λεκανοπεδίου, των νησιών και της Τροιζηνίας) είναι περίπου 2.5 εκατομμύρια στρέμματα, καταλήγουμε ότι το 26% της συνολικής έκτασης της Αττικής είναι πλέον καμμένο. Όλα αυτά έγιναν μέσα στα τελευταία 7 με 8 χρόνια.

Open Image Modal
Η περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική
meteo

Μεγάλη είναι η υποβάθμιση για το περιβάλλον όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα φανούν κυρίως στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τις φωτιές.

«Κάθε φορά που χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου είναι κακό για την περιοχή. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει το 35-37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής.Όπως αντιλαμβάνεστε, υποβαθμίζει πολύ το περιβάλλον, ειδικά στις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. Τις κάνει πιο ευάλωτες σε πλημμυρικά επεισόδια όταν βρέξει πολύ», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

«Η αλλαγή στην θερμοκρασία είναι κάτι που επηρεάζει κυρίως εκείνες τις περιοχές. Δεν είναι κάτι που επηρεάζει ευρύτερα. Η θερμοκρασία είναι όντως χαμηλότερη κοντά σε δασικές περιοχές. Οπότε αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τοπικά», τόνισε ο Διευθνυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πηγή: Meteo