Τέσσερα «αθώα» ροφήματα που κοστίζουν στη σιλουέτα μας όσο ένα γεύμα και μάλιστα παχυντικό

Aν αναρωτιόμαστε γιατί ενώ προσέχουμε δεν αδυνατίζουμε, ίσως η απάντηση βρίσκεται εδώ.
Open Image Modal
milorad kravic via Getty Images
Ποια είναι τα 4 ύπουλα ποτά, που απειλούν να διαλύσουν όλα όσα έχουμε χτίσει στο γυμναστήριο;

Όπως οι τροφές, έτσι και τα ποτά που καταναλώνουμε διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή. Από το νερό και το τσάι μέχρι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Kι ενώ πολλά ροφήματα είναι ενυδατικά και άκρως ευεργετικά, ορισμένα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Ο λόγος για τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, που απειλούν να εκτοξεύσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και φυσικά, το νούμερο στη ζυγαριά.

Η διατροφολόγος και ιατρική σύμβουλος στο Clinicspots, Κρουτίκα Ναναβάτι μας αποκαλύπτει τα 4 δημοφιλή ποτά που απειλούν να διαλύσουν όλα όσα έχουμε χτίσει στο γυμναστήριο με κόπο και χρόνο. Έτσι, δεν θα την πατήσουμε σαν πρωτάρηδες!

1. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά όπως η cola

Πλέον, δεν μας εκπλήσσει να ακούμε πόσο επιβλαβή είναι τα αναψυκτικά για την υγεία μας. Ορισμένα συστατικά τους μάλιστα, συνδέονται ακόμη και με καρκινογόνες επιδράσεις.

«Τα αναψυκτικά περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων και υδατανθράκων, που προκαλούν άμεση αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του βάρους μας εάν καταναλώνουμε αναψυκτικά πολύ συχνά. Συγκεκριμένα, ένα κανονικό κουτάκι αναψυκτικού των 330 ml, περιέχει 40 γραμμάρια ζάχαρης, σαν να λέμε 10 κουταλάκια του γλυκού!», εξηγεί η Ναναβάτι.

Φυσικά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι πίνοντας ένα δροσερό κουτάκι cola, έχουμε φάει στην ουσία 10 κουταλιές ζάχαρης.

Για τον λόγο αυτό, καλύτερα να πίνουμε λίγο ανθρακούχο νερό, αρωματισμένο φυσικά, με φέτες φρέσκων φρούτων ή βοτάνων. Είναι εξίσου απολαυστικό και δροσιστικό και ταυτόχρονα πολύ πιο υγιεινό.

2. Οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων περιέχουν απίστευτα υψηλές ποσότητες ζάχαρης, ακόμα κι αν προτείνονται ως «σούπερ υγιεινοί». Οπότε, δεν ξεγελιόμαστε. Καλύτερα να τρώμε ολόκληρα φρέσκα φρούτα, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμίδες και τα πρόσθετα «κρυμμένα» συστατικά που περιέχουν οι χυμοί που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ.

 

3. Τα σμούθις του εμπορίου

Πολλά σμούθις που διατίθενται στο εμπόριο, ειδικά αυτά από τις καφετέριες και τα coffee takes, ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων, σιροπιών ή χυμών φρούτων με ζάχαρη, γεγονός που θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη θρεπτική τους αξία.

Γιατί ενώ τα σμούθις υπό συνθήκες αποτελούν μια γρήγορη και νόστιμη εναλλακτική κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συστατικά τους. Αν λοιπόν αγαπάμε τα σμούθις, το πιο ασφαλές για τη σιλουέτα μας, είναι να τα παρασκευάζουμε μόνοι στο σπίτι, με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σπόρους και μέλι.

Έτσι, θα ξέρουμε στα σίγουρα ότι έχουμε προσφέρει στο σώμα μας το καλύτερο δυνατόν και θα εξοικονομήσουμε και χρήματα.

 

4. Tα ροφήματα καφέ με πολλές πρόσθετες θερμίδες

Οι καφέδες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως τα ζαχαρούχα latte και τα αρωματικά παρασκευάσματα, συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό μας, λόγω των υπερβολικών θερμίδων και των πρόσθετων σακχάρων τους.

Ενώ ο ίδιος ο καφές είναι ένα ρόφημα χαμηλών θερμίδων, τα διάφορα πρόσθετα των coffee takes, όπως τα σιρόπια, η σαντιγί και τα τεχνητά αρώματα αμέσως μετατρέπουν ένα φαινομενικά αβλαβές ποτό σε ένοχη απόλαυση γεμάτη θερμίδες.

Οπότε, η επιλογή σκέτου καφέ ή καφέ με μια πιτσιλιά άπαχου γάλακτος είναι η μόνη λύση για να διατηρήσουμε το πρωινό μας ρόφημα χαμηλά από άποψη θερμίδων και να το κάνουμε σύμμαχό μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

(Με πληροφορίες από shefinds).