Τέσσερα κλασικά παραμύθια σε σύγχρονη εικονογράφηση

Τέσσερα κλασικά παραμύθια σε σύγχρονη εικονογράφηση
|
Open Image Modal

Τρία κλασικά παραμύθια των αδελφών Γκριμ, H Κοκκινοσκουφίτσα, Χάνσελ και Γκρέτελ, Η Χιονάτη, και το αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ κυκλοφορούν με σύγχρονη εικονογράφηση από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

Πρόκειται για έργα που εμπνέουν γενιές παραμυθάδων και εικονογράφων. Στους τελευταίους συγκαταλέγεται και η Ιταλίδα Francesca Cosanti η οποία, μέσα από την τεχνοτροπία, το σχέδιο, το χρώμα και το ύφος της εικονογράφησής της, δίνει δύναμη και νέα πνοή στα κλασικά κείμενα.

Η Francesca Cosanti γεννήθηκε το 1985 στη Μαρτίνα Φράνκα, κοντά στον Τάραντα της Ιταλίας. Σπούδασε εικονογράφηση και συνθετική κίνηση (animation) στο Instituto Europeo di Design (IED) της Ρώμης και έπειτα παρακολούθησε σεμινάριο εικονογράφησης της Accademia di Illustrazione Officina b5 (Ρώμη) και διάφορα σεμινάρια διεθνώς αναγνωρισμένων εικονογράφων. Από το 2005 εργάζεται ως εικονογράφος στον χώρο του βιβλίου και της διαφήμισης, συνεργάζεται με εταιρείες και πρακτορεία, και παράλληλα διδάσκει εικονογράφηση, γραφιστικό σχεδιασμό και λογισμικά πολυμέσων. Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό του λογότυπου της Προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών - Τμήμα Κοινοτικής Πολιτικής.

Open Image Modal

Οι συλλέκτες και συγγραφείς αδελφοί Γκριμ

Οι αδελφοί Γκριμ, ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ Καρλ  ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, στα οποία ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ έδωσε λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσε για παιδιά.

Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807, περίοδο κατά την οποία υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για παρόμοια έργα.

Εξέδωσαν τον πρώτο τόμο παραμυθιών το 1812. Ο τόμος, με τίτλο «Kinder - und Hausmärchen» («Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια»), περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά και κλασικά, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια. 

Μεταξύ του 1816 και του 1818 εξέδωσαν δύο τόμους με γερμανικούς θρύλους με τίτλο «Deutsche Sagen» («Γερμανικοί παροιμίες»), που περιείχε 585 ιστορίες γραμμένες με χρονολογική σειρά, ενώ κυκλοφόρησαν μία έκδοση με ιρλανδικές ιστορίες σχετικές με ξωτικά («Irische Elfenmärchen») το 1826, η οποία αποτελούσε μετάφραση και σχολιασμό μέρους του έργου «Fairy Legends and Traditions of the South of Ireland» του Ιρλανδού Τόμας Κρόφτον Κρόκερ, καθώς και μία έκδοση με τον τίτλο «Deutsche Mythologie» («Γερμανική Μυθολογία») το 1835.

Μουσείο προς τιμήν τους έχει δημιουργηθεί στη πόλη όπου μεγάλωσαν, το Κάσσελ.

Open Image Modal
Open Image Modal