Τέσσερις αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση

Ποιες είναι αυτές και ποιος ο αντίκτυπος στον ύπνο μας.
Open Image Modal
AntonioGuillem via Getty Images
Τέσσερις αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας ιδρωμένοι, σαν να είχαν τρέξει σε μαραθώνιο. Αυτό ονομάζεται νυχτερινή εφίδρωση ή υπεριδρωσία στον ύπνο.

Η νυχτερινή εφίδρωση δεν σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε, για παράδειγμα την ζεστή θερμοκρασία του δωματίου. Η αιτία προέρχεται από ορμονικές διακυμάνσεις στο σώμα ή πρόκειται για παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που παίρνουμε.

Οποια κι αν είναι η αιτία, ο ιδρώτας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ύπνο μας. Η νυχτερινή εφίδρωση συχνά μας ξυπνάει και ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε τις πιτζάμες ή τα σεντόνια, για να συνεχίσουμε τον ύπνο μας με άνεση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κοινές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό;

Εμμηνόπαυση

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι συνήθως συνδεδεμένη με τις ορμονικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και περιεμμηνόπαυσης.

Περισσότερο από το 80% των γυναικών που βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση έχουν εξάψεις – ή ξαφνικά και έντονα συναισθήματα ζέστης. Όταν έχουμε εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νυχτερινή εφίδρωση.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, συνήθως ανάμεσα στα 45 και 55 έτη. Η περιεμμηνόπαυση εμφανίζεται σε 7 με 14 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

Η νυχτερινή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δεν είναι ανησυχητική, όμως είναι σίγουρα άβολη.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολες για να επιστρέψει το σώμα στην φυσιολογική του θερμοκρασία, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή εφίδρωση. 

Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, μια περιοχή στον εγκέφαλο που παράγει ορμόνες. Οταν οι ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας, αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι ο υποθάλαμος δεν μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία σωστά. 

Οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση, περιλαμβάνουν: α) τον υπερθυρεοειδισμό, β) το καρκινοειδές σύνδρομο, γ) το φαιοχρωμοκύτωμα (σπάνιος όγκος των επινεφριδίων)

Αλλα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας είναι οι πονοκέφαλοι και οι αλλαγές στο σώμα.

Λοίμωξη

Αν είμαστε άρρωστοι με βακτηριακή λοίμωξη, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται ώστε να αντιμετωπίσει την μόλυνση - έτσι προκαλείται πυρετός. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση - και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που σχετίζεται με τον πυρετό.

Αν έχουμε πυρετό σε συνδυασμό με τις νυχτερινές εφιδρώσεις, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Φάρμακα

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών για την κατάθλιψη ή το άγχος.

Μια έρευνα του ιατρικού ιστότοπου MEDPAGE TODAY από το 2018 έδειξε ότι ένα ποσοστό 14% ανθρώπων που έπαιρναν μια μορφή αντικαταθλιπτικών - είχαν πολύ ιδρώτα την νύχτα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα φάρμακα πιθανόν να επηρέαζαν τις περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν ορμόνες και οι οποίες ελέγχουν την θερμοκρασία και τον ιδρώτα.

Πότε να ανησυχήσουμε για την νυχτερινή εφίδρωση

«Αν ο ιδρώτας συνοδεύεται από πυρετό, απώλεια βάρους, αδιαθεσία ή αλλαγή στην όρεξη, τότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον γιατρό», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

 

Πηγή: Insider