Τέσσερις νέοι από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες κατά της αποψίλωσης των δασών μας

Μια βιώσιμη διατροφή, που θωρακίζει την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη είναι και ο στόχος της παγκόσμιας εκστρατείας #Eat4Change
Open Image Modal
.
wwf

της Φένιας Νικολάου, Engagement communication officer

Με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και μια ζωή σε αρμονία με τη φύση η Ελεάννα, ο Γιάννης, η Μαρία Χριστίνα και ο Σωτήρης, μέλη της Ομάδας Νέων του WWF Ελλάς για το πρόγραμμα #Eat4Change, που προωθεί τη βιώσιμη διατροφή, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησαν νέες και νέους από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και όλοι μαζί έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών, που αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη διατροφή.

Δεν ήταν απόφαση της στιγμής, ούτε κάτι που έτυχε. Οι τέσσερίς τους, ηλικίας από 21 ως 27 ετών, προετοιμάζονταν σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους νέους παρακολούθησαν ένα πολύμηνο διαδικτυακό σεμινάριο κατάρτισης σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίοι πολίτες,που διοργάνωνε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να τους προετοιμάσει για τη Διάσκεψη των Νέων του #Eat4Changeαπό τις 16 ως τις 18 Νοεμβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, αλλά και για τη μέρα που θα συναντούσαν τους Ευρωβουλευτές, θα επιχειρηματολογούσαν και θα διεκδικούσαν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για το καλό των ανθρώπων και των δασών μας. 

Open Image Modal
Ομαδική φωτογραφία μετά το Street Action _
photo credits_WWF EPO_ Dániel Antalfi

Οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι αφού πέρασαν με μεγάλη επιτυχία από τη θεωρία στην πράξη και στη Διάσκεψη Νέων εφάρμοσαν όσα έμαθαν στο σεμινάριο, επικεντρώνοντας στη νομοθεσία της ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης συνεργάστηκαν στενά μεταξύ τους και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ, ζητώντας ισχυρή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών

Τέλος, οργάνωσαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα street action, μια συμβολική χορογραφία του δάσους που πεθαίνει για να δώσει τη θέση του σε χωράφια παραγωγής τροφίμων, ώστε το μήνυμά τους για την προστασία των δασών μας να ταξιδέψει παντούμε πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο. 

Μέσα σε τρεις μέρες, οι νέοι που συμμετείχαν στη Διάσκεψη,κατέθεσαν τις ανησυχίες στους Ευρωβουλευτές και απαίτησαν τη στήριξη μιας φιλόδοξης νομοθεσίας με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της τροφής μας στη φύση, αφήνοντας το στίγμα τους. 

Η ιστορία πίσω από το πιάτο μας

Η παραγωγή τροφής σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για την παραγωγή τροφής αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις σε ευρεία κλίμακα, οι οποίες μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα την απώλεια βιοποικιλότητας. Έτσι χάνονται είδη και εκτάσεις που είναι ουσιαστικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, καθώς οι φυσικοί χώροι αποθηκεύουν άνθρακα, παρέχουν οξυγόνο και ρυθμίζουν το κλίμα.

Σήμερα χρησιμοποιούμε περισσότερη γη από αυτή που χρειαζόμαστε για να εξασφαλιστεί μια υγιεινή, βιώσιμη διατροφή για όλους. Αν ωστόσο περιορίσουμε το κρέας και προσθέσουμε στο πιάτο μας περισσότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης, θα απαιτείται λιγότερη γη για την παραγωγή τροφής με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μια βιώσιμη διατροφή, που θωρακίζει την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη είναι και ο στόχος της παγκόσμιας εκστρατείας #Eat4Change, η οποία  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το WWF και στην Ελλάδα.

Στην καρδιά της εκστρατείας βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι ενημερώνονται για τον αντίκτυπο της διατροφής μας στον πλανήτη και γίνονται και οι ίδιοι φορείς της αλλαγής κινητοποιώντας τους συνομηλίκους τους και τον περίγυρό τους για μια βιώσιμη διατροφή.  

Open Image Modal
Τα 4 μέλη της Ομάδας Νέων του WWF Ελλάς για το Eat4Change που συμμετείχαν στο Youth Summit
.

 

Η Διάσκεψη Νέων μέσα από τα μάτια των νέων και το μήνυμά τους για ένα καλύτερο μέλλον 

Ελεάννα Κιούκη, 24 χρονών, απόφοιτη Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος της ομάδας νέων του #Eat4Change

Πώς αισθάνθηκες που συμμετείχες σε μια Διάσκεψη με νέους από την Ευρώπη και τη  Λατινική Αμερική και αγωνιστήκατε μαζί για ένα κοινό σκοπό – Μια ισχυρή νομοθεσία κατά της αποψίλωσης;

Είναι πολύ σημαντικό όταν νέες φωνές συναντώνται στον ίδιο χρόνο και μέρος, προκειμένου να αγωνιστούν για ένα κοινό σκοπό – αυτομάτως «καταργούνται» σύνορα και χώρες και το μόνο που μετράει είναι η συμβολή του καθενός για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει μια αλλεπάλληλη σύνδεση με άλλα άτομα που δεν πίστευες ότι θα είχες υπό διαφορετικές συνθήκες και συμβαίνει άμεσα και αβίαστα – σχεδόν αυθόρμητα. Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα υπό διαφορετικές οπτικές άλλων νέων, αυτόματα έχεις περισσότερες προσεγγίσεις στη λύση του ίδιου του προβλήματος και αυτό σε κάνει στο τέλος πιο «ισχυρό» απέναντι στον κοινό σας αγώνα!

Κάνε μια ευχή για το μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Αν και δύσκολα οι ευχές από μόνες τους συνεισφέρουν σε ένα καλύτερο αύριο, πλησιάζει το κλίμα των εορτών και πολλές φορές φέρνουν, εκτός από καλή διάθεση, αισιοδοξία και κίνητρο στη ζωή μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πλανήτης μας, αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ουσιώδεις πράξεις και από ανθρώπους γεμάτους όρεξη να τον αλλάξουν προς το καλύτερο. Οπότε, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάθε απλή συμβολή τους για ένα καλύτερο μέλλον είναι σημαντική και ότι είναι ικανοί για το οτιδήποτε αν είμαστε όλοι ενωμένοι για το καλό του πλανήτη μας. Καλύτερα να υπάρχει μεσαία, αλλά σταθερή ανταπόκριση από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, που με μικρές κινήσεις θα φέρουν πιο γρήγορα την επιθυμητή αλλαγή, παρά άριστη ανταπόκριση από μερικές δεκάδες από αυτούς!

Γιάννης Παπαϊωάννου, 25 ετών, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, μέλος της ομάδας νέων της εκστρατείας #Eat4Change

Ποιος είναι ο ρόλος της νεολαίας σήμερα στο να διεκδικήσουμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο;

Η νεολαία με την ενέργεια και τη δυναμικότητα που τη διακατέχει, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινωνία προκειμένου να υιοθετήσει συνήθειες προς όφελος του περιβάλλοντος όχι μόνο στο οποίο ζει αλλά και στην υπόλοιπη υφήλιο. Ακόμη, όντας αγοραστική δύναμη δύναται με τις αποφάσεις της να επηρεάσει την οικονομία της εκάστοτε χώρας, οδηγώντας τις ντόπιες και ξένες βιομηχανίες στη μεταβολή των διεργασιών τους σε πιο βιώσιμες τόσο για τις ίδιες όσο και για τα οικοσυστήματα στα οποία επιδρούν. Συνεπώς, η ευαισθητοποιημένη νεολαία είναι αυτή που θα αναλάβει στο μέλλον τα σκήπτρα να χτίσει ένα καλύτερο αύριο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στον κόσμο που θα διαβάσει αυτό το άρθρο;

Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στον κόσμο, και ειδικότερα στη νεολαία, που θα διαβάσει το άρθρο, είναι πως ο καθένας μας μετράει. Οι επιλογές μας καθώς και οι δράσεις που κάνουμε είναι αυτές που θα ορίσουν το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία που θα έχουμε στο μέλλον. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μια ομάδα 50 νέων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική κατάφερε με τις δράσεις της να επηρεάσει τους Ευρωβουλευτές ώστε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα τόσο όσον αφορά το θέμα της αποψίλωσης των δασών όσο και των υπόλοιπων οικοσυστημάτων που επηρεάζονται. 

Τσιλιά Μαρία-Χριστίνα, 21 χρονών, φοιτήτρια Γεωπονίας και μέλος της ομάδας νέων του #Eat4Change

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή ή αυτό θα που θα κρατούσες από τη Διάσκεψη Νέωνως μια πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον; 

Η πιο σημαντική στιγμή για εμένα ήταν η αναγνώριση της προσπάθειας μας από τους Ευρωβουλευτές. Πιο συγκεκριμένα στις 18.12 όταν έγινε η παρουσίαση της προταθείσας νομοθεσίας, ο Ευρωβουλευτής Nils Torvalds ανέφερε την επίσκεψη που δέχτηκε από τους νέους που συμμετείχαν στο Youth Summit και λόγω αυτής θα υποστηρίξει την συμπερίληψη των υπόλοιπων οικοσυστημάτων στη νομοθεσία.

Πώς αισθάνθηκες που είχες την ευκαιρία να εκφράσεις αυτά που πιστεύεις όταν συνομιλήσατε με Ευρωβουλευτές;

Ήταν μια μοναδική εμπειρία που μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Σίγουρα υπήρχε η αγωνία για τη συνάντηση και τη συνομιλία με τους Ευρωβουλευτές αλλά η στάση τους μας έδωσε θάρρος. Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας και νιώσαμε πραγματικά ότι αυτά που είπαμε ακούστηκαν και θα συμβάλλουν στην αλλαγή που επιθυμούμε να πετύχουμε.

Open Image Modal
Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Νέων του #Eat4Change
photo credits_WWF EPO_ Dániel Antalfi