Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται αυτή την ώρα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, σε μια στιγμή βαθιάς αβεβαιότητας για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, με τον Τραμπ να σχεδιάζει από το μηδέν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και να αποκλείει ουσιαστικά την ευρωπαϊκή ηγεσία από τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν την ημέρα τους συμμετέχοντας σε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο.
Συνομιλίες «υψηλού κινδύνου»
Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να πει στον Τραμπ, ότι είναι προς το κοινό συμφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων να μην δείξουν αδυναμία στον Πούτιν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει συνομιλώντας με τον Τραμπ, ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος χειρίζεται τον Πούτιν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, τον σημαντικότερο οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.
«Δεν μπορείς να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είστε εσείς, δεν είναι το σήμα κατατεθέν σας, δεν είναι προς το συμφέρον σας», έγραψε ο Μακρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος στον Τραμπ: «Πώς μπορείς τότε να είσαι αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, αν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;»
Ο Τραμπ έχει ήδη διατυπώσει απαιτήσεις για εδάφη ξένων χωρών - τη Γροιλανδία, τον Καναδά, τη Γάζα και τη διώρυγα του Παναμά - καθώς και για πολύτιμα ορυκτά σπάνιων γαιών από την Ουκρανία.
Όμως αργότερα, επανήλθε και έγραψε στο «Χ» ότι «θέλουμε μια καλή οικονομική συμφωνία που θα αποτελεί μέρος ενός πραγματικού συστήματος εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία».
Ραντεβού Τραμπ και με Στάρμερ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες 48 ώρες και με έναν άλλο σημαντικό Ευρωπαίο ηγέτη, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ.
Οι επαφές αυτές έρχονται αφότου ο Τραμπ συγκλόνισε την Ευρώπη με την επανειλημμένη κριτική που άσκησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποτυχία του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι αρχικά απέρριψε την πίεση να υπογράψει μια συμφωνία που θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά της Ουκρανίας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αμερικανική αεροδιαστημική, ιατρική και τεχνολογική βιομηχανία.