Τεταμένες είναι οι σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας έπειτα από την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, αλλά και τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκαν έχει ρωσική προέλευση και στο περιστατικό ενέχονται οι ρωσικές αρχές.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.
Η Βρετανία έχει δώσει διορία στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα μεσάνυχτα απόψε ώστε να εξηγήσει πώς ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου διπλού πράκτορα.
Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.
«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή ”κυρώσεων” σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η βρετανική πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό».
Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας».
«Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Associaton, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του ενθαρρύνεται από την «προθυμία φίλων» να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς το Λονδίνο μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου.
Με αφορμή το περιστατικό της δηλητηρίασης οι ΗΠΑ διαμέσου του αποπεμφθέντος πλέον υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, η ΕΕ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκαταλέγονται σε εκείνους που ανακοίνωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό του Λονδίνου.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην πράκτορα, εφόσον αποδειχθεί, θα συνιστούσε «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό».
«Είναι σαφές ότι οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία ενεπλάκη, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ένα δελτίο τύπου.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τον διαβεβαίωσε για τη «συμπαράσταση» του Βερολίνου.
«Ανησυχούμε πολύ (…) και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση με τη χρήση ενός απαγορευμένου χημικού όπλου» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)