Αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για τρεις ημέρες το βράδυ της Τρίτης στην αυστραλιανή πόλη Μπρίσμπεϊν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της νήσου θα γίνει η τέταρτη όπου θα επιβληθεί lockdown εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η Αυστραλία, όπου η αντίδραση των αρχών στην πανδημία έχει επαινεθεί, είναι αντιμέτωπη εδώ και μερικές εβδομάδες με έκρηξη των κρουσμάτων, λόγω των σφαλμάτων και των ελαττωμάτων του συστήματος της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ (νοτιοανατολικά), του Ντάργουιν (βόρεια) και της Περθ (δυτικά) έχουν ήδη τεθεί υπό περιοριστικά μέτρα εδώ και αρκετές ημέρες.
Η απόφαση που έλαβαν για το Μπρίσμπεϊν και ορισμένα άλλα τμήματα της πολιτείας οι αρχές στην Κουίνσλαντ σημαίνει πως αφού τεθεί σε ισχύ, σε lockdown θα βρίσκονται πλέον κάπου 10 εκατομμύρια Αυστραλοί.
«Αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις», αναγνώρισε η Αναστάζια Πάλατσουκ, η πολιτειακή πρωθυπουργός της Κουίνσλαντ. «Επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες πόλεις επειδή ο ιός μπαίνει στη χώρα με τις αφίξεις από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Στους κάτοικους της Περθ απαγορεύθηκε να βγαίνουν από τα σπίτια τους από σήμερα το πρωί δυνάμει του lockdown που επιβλήθηκε για τέσσερις ημέρες.
Μόλις τρία κρούσματα του SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν πρόσφατα στη μεγαλούπολη της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά οι αρχές εδώ και καιρό είναι εξαιρετικά αυστηρές όταν εντοπίζουν εστίες της επιδημίας.
«Γνωρίζουμε τους κινδύνους (...) και βλέπουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι γέννημα στο οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε καμία πιθανότητα» να εξαπλωθεί, τόνισε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, ο Μαρκ ΜακΓκόουαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με κρούσματα του Δέλτα, του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία.
Η κεντρική συντηρητική κυβέρνηση επικρίνεται για το πόσο αργά προχωράει η εκστρατεία ανοσοποίησης και για την έλλειψη βελτιώσεων στους χώρους καραντίνας.
Υπό αυξανόμενη πίεση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για θεσμούς όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι και στα κέντρα καραντίνας.
Η κυβέρνηση έχει επίσης επικριθεί διότι δεν δημοσιοποιεί αριθμούς για τους Αυστραλούς που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί κάπου 7,4 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, όμως ορισμένα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως το ποσοστό των 25 εκατ. Αυστραλών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους δεν έχει καν φθάσει ακόμη το 5%.
Αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της ως αυτό το στάδιο η Αυστραλία έχει καταγράψει 910 θανάτους επί συνόλου λίγων περισσότερων από 30.000 μολύνσεις.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ