Την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα και αλλού στον κόσμο κλείνουν ακόμη ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου, η συζήτηση έχει φτάσει ήδη στο τέταρτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού - ένα σενάριο που μοιάζει όλο και πιο πιθανό και όχι πολύ μακρινό χρονικά.
Στην Ευρώπη φουντώνει το σχετικό ντιμπέιτ. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ εκτίμησε αναμένει ότι θα χρειαστεί και άλλη δόση, πέραν των τριών, ξεκινώντας την συζήτηση της επόμενης ημέρας για το αν, δηλαδή, θα πρέπει να προσφερθεί στους Ευρωπαίους μια δεύτερη αναμνηστική δόση.
Τα ενισχυτικά εμβόλια κυκλοφορούν ευρέως σε πλούσιες χώρες, αλλά τα ευρωπαϊκά έθνη δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια για τέταρτες δόσεις.
Ο Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι επιστήμονας και εκπαιδευόμενος γιατρός, είπε στο WDR2 την Πέμπτη: «Προσωπικά, θα περίμενα έναν τέταρτο εμβολιασμό». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δείξει ότι χρειάζεται ένα τέταρτο «τρύπημα».
Η Βρετανία εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να προσφέρει στους πολίτες της μια τέταρτη δόση, σύμφωνα με την Telegraph.
Τα νέα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται καθώς το Ισραήλ πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει την τέταρτη δόση, με τα εμβόλια να αναμένεται να χορηγηθούν άμεσα σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Το αν οι χώρες θα έχουν επαρκείς προμήθειες για να χορηγήσουν τέταρτες δόσεις είναι ένα αναπάντητο ερώτημα, επί του παρόντος.
Κουβέντα και στην Ελλάδα
Αναφορικά με την χορήγηση 4ης εμβολιαστικής δόσης στην Ελλάδα, μάλλον θα προχωρήσει, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 της ΕΡΤ.
Οπως είπε, θα χορηγηθεί σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών - σε ανοσοκατεσταλμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς με βάση τις προηγούμενες δόσεις και χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας. «Εκεί η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει. Θα ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών σε σχέση με το αν θα αφορά και τους ηλικιωμένους», τόνισε.
Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης έχει συζητηθεί, εξάλλου, και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Επικαιροποιημένα εμβόλια
Τα ενισχυτικά εμβόλια κατά του κορονοϊού εξασφαλίζουν «σημαντική προστασία» έναντι της Ομικρον, σύμφωνα με νέα έρευνα, αλλά ενδέχεται να απαιτούνται νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στην νέα παραλλαγή, από τη στιγμή που καταγράφονται πολλές λοιμώξεις ακόμη και σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα.
Η ανάλυση δειγμάτων αίματος από άτομα που εμβολιάστηκαν με τρίτη δόση (AstraZeneca ή Pfizer) έδειξε ότι η αναμνηστική ένεση αύξησε κατά πολύ τα εξουδετερωτικά αντισώματα (κατά 2,7 φορές για το εμβόλιο της AstraZeneca και 34,2 φορές για της Pfizer), σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Ωστόσο, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλετα, ο αριθμός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της Ομικρον ήταν 3,6 φορές μικρότερος. Αυτή η διαφορά στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων απέναντι στην Ομικρον σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές «μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά αυτού του στελέχους», λένε οι ερευνητές.
Οι κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων εργάζονται ήδη πάνω σε νέα σκευάσματα ειδικά για την Ομικρον. Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca άρχισαν ήδη να δουλεύουν για μια στοχευμένη έκδοση του εμβολίου τους επί της Ομικρον. Η BioNTech και η Pfizer εργάζονται, επίσης, για τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου εμβολίου, 180 εκατομμύρια δόσεις του οποίου έχουν ήδη παραγγελθεί από την ΕΕ.
Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ίσως να χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό νωρίτερα του αναμενομένου, λόγω της Ομικρον.
Λύση ή πρόβλημα;
Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιεί ότι τα προγράμματα αναμνηστικής δόσης «είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία, αντί να την τερματίσουν», επειδή θα στερήσουν την προσφορά εμβολίων σε μέρη με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που θα επιτρέψει στον ιό να συνεχίσει να μεταλλάσσεται σε αυτές τις περιοχές.
Κάπως έτσι, άλλωστε ξεκίνησε στη Νότια Αφρική και η παραλλαγή Ομικρον, η οποία είναι ζήτημα ημερών να γίνει παγκόσμια κυρίαρχη.
(Με πληροφορίες από Politico).