Δεν παίρνετε την απόφαση να πάτε γυμναστήριο; Σας λένε τεμπέλη; Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι

Δεν παίρνετε την απόφαση να πάτε γυμναστήριο; Σας λένε τεμπέλη; Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι
Open Image Modal
fizkes via Getty Images

Είστε από αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν ΠΑΡΑ πολύ να πάνε γυμναστήριο, αλλά ακόμη το αναβάλετε; Μια νέα έρευνα έχει την εξήγηση. 

Σύμφωνα με την Washington Post, μια έρευνα από το British Columbia υποστηρίζει ότι το πραγματικό εμπόδιο για να είναι κάποιος πιο ενεργητικός δεν είναι η έλλειψη κινήτρου, χρόνου ή ενέργειας. 

Είναι το μυαλό. 

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Πριν από δύο χρόνια ο Matthieu Boisgontier, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο KU Leuven του Βελγίου, διαπίστωσε ότι παρά τις μεγάλες καμπάνιες για την ανάγκη υιοθέτησης ενός πιο σωστού τρόπο διατροφής και άσκησης, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση. Πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων παγκοσμίως παραμένουν ανεπαρκώς δραστήριοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

 Μαζί με τον Boris Cheval από τον Πανεπιστήμιο της Γένοβας, αποφάσισαν να μελετήσουν γιατί παρόλο που οι άνθρωποι έχουν επιθυμία να γυμναστούν και να είναι γενικά πιο ενεργητικοί, τελικά δεν μπορούν να το κάνουν πράξη.  

Αυτό που βρήκαν είναι ότι «φταίει» ο εγκέφαλος. Έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διαλέγει τον εύκολο τρόπο, αυτόν δηλαδή που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.  

Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι νομίζετε ότι θέλετε, οι ερευνητές λένε ότι ο εγκέφαλός σας θέλει να μείνετε στον καναπέ σας και να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Σύμφωνα με την μελέτη, όταν σκέφτεστε τη σωματική άσκηση, αναγκάζετε το μυαλό σας να εργαστεί περισσότερο για να εξουδετερώσει αυτή την παρόρμηση. Ακόμη και αν έχετε ξεκινήσεις να πάτε στο γυμναστήριο, για παράδειγμα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας πει να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ αντί για τις σκάλες, λέει ο Boisgontier.

Open Image Modal
Pollyana FMS via Getty Images

Κάποιοι μπορεί να το πουν αυτό τεμπελιά. Αλλά αν το δείτε από την μεριά της εξέλιξης, δεν είναι τεμπελιά, είναι ελαχιστοποίηση της σπατάλης ενέργειας. «Αυτή η ελαχιστοποίηση ήταν χρήσιμη κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης γιατί βοήθησε στην επιβίωσή μας», σημειώνει. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας πει τεμπέλη, έχετε την απάντηση.    

Πηγή: Washington Post

-- --