«Θα επιβιώνατε για 72 ώρες;» - Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζουν τους πολίτες για πόλεμο

Χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία εκδίδουν εσχάτως οδηγούς επιβίωσης και παίρνουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ευρώπη.
Open Image Modal
23 Φεβρουαρίου 2024, κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern: Καταφύγιο με πέντε ατσάλινες πόρτες προς πώληση.
picture alliance via Getty Images

Μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες εσχάτως εκδίδουν οδηγίες επιβίωσης προς τους πολίτες τους σε περίπτωση πολέμου, δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα «γιατί τώρα;».

Η Γερμανία αναπτύσσει μια εφαρμογή που βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίσουν το πλησιέστερο καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης, η Σουηδία διανέμει ένα φυλλάδιο 32 σελίδων με τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος» ενώ μισό εκατομμύριο Φινλανδοί έχουν ήδη κατεβάσει στα κινητά τους έναν οδηγό ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Μπορεί η προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη να φαίνεται μακρινή για πολλούς, ωστόσο ορισμένες χώρες δείχνουν να την παίρνουν στα σοβαρά -και, όπως το θέτει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους- λαμβάνουν μέτρα για να κάνουν τους πληθυσμούς «kriegstüchtig», δηλαδή ικανούς για πόλεμο.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει δραματικά τις εντάσεις σε όλη την περιοχή της Βαλτικής, αναγκάζοντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίες «ουδέτερης πολιτικής» με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική ικανότητα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο τους μέλημα: οι πολίτες πρέπει, επίσης, να προετοιμάζονται.

«Ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Επί του παρόντος διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις στη δική μας γωνιά του κόσμου. Η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται για να μας υπονομεύσουν και να μας επηρεάσουν», αναφέρει ο πρόλογος του σουηδικού φυλλαδίου. 

Ο οδηγός επιβίωσης, που διατίθεται και στα αγγλικά, προσθέτει ότι η συλλογική ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη και εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση, «όλοι πρέπει να κάνουν το χρέος τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Σουηδίας – και τη δημοκρατία μας… είστε μέρος της συνολικής ετοιμότητας της Σουηδίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Οι Σουηδοί είναι εξοικειωμένοι με τέτοια φυλλάδια δημόσιας πληροφόρησης: το πρώτο εκδόθηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το τελευταίο ενημερώνει, μεταξύ άλλων θεμάτων, για τα συστήματα προειδοποίησης, τα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, την ψηφιακή ασφάλεια και τον τρόπο χρήσης της τουαλέτας εάν δεν υπάρχει νερό.

Συνιστά επίσης τη διατήρηση καλής παροχής νερού στο σπίτι (και τον ετήσιο έλεγχό της), να υπάρχουν στα νοικοκυριά διαθέσιμες πολλές κουβέρτες, ζεστά ρούχα και εναλλακτική θέρμανση, ραδιόφωνο με μπαταρία ενώ συνίσταται η αποθήκευση άφθονων τροφών πλούσιων σε ενέργεια, που ετοιμάζονται γρήγορα.

Open Image Modal
rib.msb.se

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Νορβηγίας (DSB) έχει διανείμει ένα παρόμοιο φυλλάδιο στα 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. «Ζούμε σε έναν όλο και πιο ταραγμένο κόσμο, που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές απειλές και στη χειρότερη περίπτωση, από πολεμικές πράξεις», επισημαίνεται.

Το νορβηγικό φυλλάδιο συμβουλεύει τους ανθρώπους, για παράδειγμα, να αποθηκεύουν μη ευπαθή τρόφιμα τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όπως «παξιμάδια, κονσέρβες οσπρίων και φασόλια, κονσερβοποιημένα αλείμματα, ενεργειακές μπάρες, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, μέλι, μπισκότα και ξηρούς καρπούς». Η Νορβηγία συμβουλεύει επίσης τους κατοίκους της να εφοδιάζονται με βασικά φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος- και, όπως η Σουηδία, συνιστά στους ανθρώπους να έχουν πολλές τραπεζικές κάρτες και να έχουν έτοιμο απόθεμα μετρητών στο σπίτι.

Στη Φινλανδία, ένας εξαντλητικός διαδικτυακός οδηγός που ονομάζεται «Προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις» προσφέρει στους πολίτες πληροφορίες και συμβουλές για οτιδήποτε -από διακοπές νερού έως πυρκαγιές, κατάρρευση του Διαδικτύου ή μακροπρόθεσμες κρίσεις... όπως στρατιωτικές συγκρούσεις».

Πιο πρακτικά, σε έναν ξεχωριστό ιστότοπο, η χώρα -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ με τη Ρωσία- ρωτά τους πολίτες της ωμά: «Θα επιζούσατε 72 ώρες;» σε μια σειρά καταστάσεων κρίσης, καλώντας τους να τεστάρουν τόσο τις δεξιότητές τους όσο και τα εφόδιά τους μέσα από μια σειρά δοκιμών.

Ο ιστότοπος έχει συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας «για να αυξήσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε δύσκολες συνθήκες», βελτιώνοντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη στέγαση σε εσωτερικούς χώρους. «Σφραγίστε τις πόρτες και τα παράθυρα. Ανοίξτε το ραδιόφωνο. Περιμένετε ήρεμα για οδηγίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Open Image Modal
72tuntia.fi

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία εξετάζει την αύξηση του αριθμού των αποθηκών και των προστατευτικών καταφυγίων της, μετά από επίσημη εκτίμηση ότι το έθνος των 84 εκατομμυρίων έχει λιγότερα από 600 δημόσια καταφύγια, ικανά να φιλοξενήσουν συνολικά μόλις 480.000 ανθρώπους.

Πολλά καταφύγια από την εποχή του ψυχρού πολέμου έχουν αποσυναρμολογηθεί λόγω της πεποίθησης ότι δεν θα χρειαζόντουσαν πλέον, αλλά το Βερολίνο έχει πλέον ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο υπό την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής εφαρμογής γεωεντοπισμού.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μια επίθεση από τη Ρωσία μπορεί να είναι πιθανή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και η έρευνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για οποιαδήποτε δομή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν συνέβαινε ένα τέτοιο γεγονός, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του μετρό και υπογείων δημόσιων γραφείων, σχολείων και δημαρχείων.

Τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν παροτρυνθεί να προσαρμόσουν τα δικά τους κελάρια, γκαράζ ή αποθήκες ή να ανασκάψουν παλιά καταφύγια, ενώ οι οικοδόμοι θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν ασφαλή καταφύγια σε νέα σπίτια - όπως έχει ήδη κάνει η Πολωνία.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeiner αποκάλυψε αυτό το μήνα λεπτομέρειες ενός στρατιωτικού εγγράφου 1.000 σελίδων που απευθύνεται σε γερμανικές επιχειρήσεις –το οποίο συμβουλεύει, για παράδειγμα, να εκπαιδεύουν επιπλέον οδηγούς φορτηγών, αλλά περιέχει και συστάσεις πολιτικής ετοιμότητας για ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πηγή: Guardian