«Θα έτρωγα έναν Ινδιάνο»: Η δήλωση Μπολσονάρο που «ξέθαψε» η αντιπολίτευση (βίντεο)

Ενόψει της εκλογικής μονομαχίας με τον Λούλα ντα Σίλβα.
Open Image Modal
via Associated Press

Ηταν μια σοκαριστική δήλωση, ακόμη και για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο.

«Θα έτρωγα έναν Ινδιάνο, κανένα πρόβλημα», είχε πει με στόμφο ο Ζαΐρ Μπολσονάρο σε έναν ξένο δημοσιογράφο το 2016, καθώς περιέγραφε ένα ταξίδι του σε μια κοινότητα ιθαγενών, όπου υποτίθεται ότι του είχε προσφερθεί η ευκαιρία να καταναλώσει ανθρώπινη σάρκα, αναφέρει ο Guardian.

Οι ιθαγενείς τότε τον διέψευσαν. Οι φυλή των Yanomami από την περιοχή που ισχυρίζεται ότι επισκέφθηκε ο Μπολσονάρο λένε ότι δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε τέτοιες πράξεις.

Ωστόσο, πλάνα από τις δηλώσεις περί κανιβαλισμού του Μπολσονάρο, που μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στο επίσημο κανάλι του στο YouTube πριν από έξι χρόνια, έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιούνται τώρα, λίγο πριν την δεύτερη εκλογική μάχη Μπολσονάρο-ντα Σίλβα στις 30 Οκτώβριου, ως περαιτέρω απόδειξη της διαφθοράς του προέδρου.

«Ο Μπολσονάρο αποκάλυψε ότι θα έτρωγε ανθρώπινη σάρκα», δήλωσε την Παρασκευή σε τηλεοπτική προεκλογική καμπάνια ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα παραλίγο να κερδίσει τον Μπολσονάρο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας την περασμένη Κυριακή και ελπίζει να το κάνει όταν 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ψηφίσουν στις 30 Οκτωβρίου.

Στην προσπάθεια επανεκλογής του Λούλα στην προεδρία (διετέλεσε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010), η ομάδα του έχει σκάψει βαθιά και έχει ανακαλύψει όλες τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μπολσονάρο.

Μια πρόσφατη προεκλογική διαφήμιση της αντιπολίτευσης δείχνει τον Μπολσονάρο να σπρώχνει μια γυναίκα πολιτικό και να την αποκαλεί «σκύλα». Σε μια άλλη σκηνή ο δεξιός πρόεδρος κοροϊδεύει τα θύματα του Covid και προσποιείται ότι λαχανιάζει για να ανασάνει.
Αλλά η διαφήμιση της καμπάνιας της Παρασκευής ήταν ίσως η πιο συγκλονιστική μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Μπολσονάρο, Φάμπιο Φάρια, χαρακτήρισε τη διαφήμιση του Λούλα «ψευδείς ειδήσεις» και ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του έχουν παραποιηθεί. Οι δικηγόροι του Μπολσονάρο ζήτησαν από τις εκλογικές αρχές να απαγορεύσουν τη διαφήμιση.

Μια ανάλυση της πλήρους συνέντευξης διάρκειας 76 λεπτών με τον δημοσιογράφο Σιμόν Ρομέρο των New York Times δεν αφήνει καμία αμφιβολία ωστόσο για τη φύση των δηλώσεων του προέδρου της Βραζιλίας.

Αφού περιέγραψε την εξαθλίωση που είδε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αϊτή, ο Μπολσονάρο μιλά τις «ανθυγιεινές» γυναίκες της Αϊτής που προσφέρουν σεξ και συνεχίζει με ισχυρισμούς για κανιβαλισμό που φέρεται να διαπράττεται στην περιοχή Yanomami του Αμαζονίου.

«Εκείνη τη φορά ήμουν στο Σουρουκούρου και ένας Ινδιάνος είχε πεθάνει και τον μαγείρευαν. Μαγειρεύουν Ινδιάνους. Είναι ο πολιτισμός τους», ισχυρίζεται ο Μπολσονάρο με τον δημοσιογράφο να απορεί.

«Το σώμα τους;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Το σώμα τους», επιβεβαιώνει ο Μπολσονάρο.

«Αλλά όχι για να τον φάνε, έτσι;» ρωτάει ο δημοσιογράφος.

«Ναι, για να τον φάνε», απαντά ο τότε βουλευτής Μπολσονάρο. «Το μαγειρεύουν για δύο ή τρεις μέρες και μετά το τρώνε με μπανάνα. Ήθελα να δω να μαγειρεύεται ένας Ινδιάνος, αλλά ο τύπος είπε ότι αν πας, πρέπει να φας.
«Θα το φάω», είπα. Αλλά κανένας άλλος στην ομάδα μου δεν ήθελε να πάει οπότε δεν πήγα. Αλλά θα έτρωγα έναν Ινδιάνο, κανένα πρόβλημα. Είναι ο πολιτισμός τους».

Οι ηγέτες των Yanomami και οι ανθρωπολόγοι κατήγγειλαν τους προκατειλημμένους ισχυρισμούς του Μπολσονάρο.

«Οι άνθρωποι μου δεν είναι κανίβαλοι. Αυτό δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε καν μεταξύ των προγόνων μας», είπε ο ακτιβιστής των Γιανομάρι Τζούνιο Γιανομάρι στην εφημερίδα Folha de São Paulo.

 

 «Ο Μπολσονάρο είναι ένας ψυχαναγκαστικός ψεύτης», έγραψε στο Twitter η Σόνια Γκουεζαζάρα, ηγέτιδα των ιθαγενών που μόλις εξελέγη στο Κογκρέσο.

 

Ο Λούλα αρνήθηκε τις κατηγορίες περί παραπληροφόρησης. «Είδα το βίντεο. Δεν είναι εφεύρεση, απλώς αφήνουμε τους ανθρώπους να γνωρίζουν πώς είναι ο αντίπαλός μας», είπε στους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι οι ξένοι απέφευγαν τη Βραζιλία «υπό τον φόβο του κανιβαλισμού».

Το Σάββατο, προκαταρκτική απόφαση από έναν εκλογικό δικαστή διέταξε το Εργατικό Κόμμα του Λούλα (PT) να αποσύρει τη  διαφήμιση που κινδύνευε να βλάψει τη φήμη του Μπολσονάρο και να επηρεάσει «την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας». 

Ο δικαστής υποστήριξε ότι τα σχόλια του Μπολσονάρο «αναφέρονταν σε μια συγκεκριμένη εμπειρία σε μια κοινότητα ιθαγενών, που έζησε σύμφωνα με τις αξίες και την ηθική που υπάρχει σε αυτή την κοινωνία».

Μέχρι την Κυριακή, τα social media ήταν γεμάτα από αναφορές για τον «Κανίβαλο Μπολσονάρο» και meme που παρομοιάζουν τον πρόεδρο με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ και τον κατά συρροή δολοφόνο Τζέφρι Ντάμερ.

Τα πλάνα της δήλωσης του Μπολσονάρο είχαν εκατομμύρια θεάσεις.