Θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές το 2022

Σε μια τετραετία εκτοξεύτηκε ο αριθμός των online συναλλαγών που διευκολύνουν τον πολίτη.
Open Image Modal
Close up of a mid adult woman using a banking app on her phone
Marko Geber via Getty Images

Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει κάνει άλματα, όχι βήματα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το διαπιστώνουμε καθημερινά.

Ερχονται, ωστόσο, οι αριθμοί, να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Smart Island», της Amazon Web Services στη Νάξο, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είχε ατύχημα και του ευχόμαστε περαστικά, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr σημειώνοντας ότι «είναι πάνω από 1.500 και πολύ σύντομα θα είναι 2.000, 3.000, 4.000 – όσες και οι διαδικασίες του κράτους οι οποίες καταγράφονται οι οποίες αθροιζόμενες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούμε με το κράτος». 

Επιπλέον, προανήγγειλε νέα μεγάλη αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών επισημαίνοντας ότι «ξεκινήσαμε από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018 και φέτος θα χτυπήσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές. Εάν κάνει κανείς τη διαίρεση, βασικά μιλάμε ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει περίπου 100 ουρές και πάνω, μιλάμε για περίπου 120 ουρές για κάθε ενήλικο συμπολίτη μας».

Οσον αφορά στο εγχείρημα της Νάξου, ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε συνεργαστεί στενά – γιατί αυτό είναι όντως ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει – τα τέσσερα Υπουργεία συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ιδιωτικό τομέα».

Open Image Modal
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος, «Smart Island», της Amazon Web Services στη Νάξο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η δουλειά των ελληνικών Πανεπιστημίων, αυτή είναι η δουλειά όλων μας να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεργασίας, αυτό ζητάει ο Έλληνας φορολογούμενος, αυτό ζητάει βασικά το πεπρωμένο αυτής της χώρας: απελευθέρωση δυνατοτήτων».

«Και αυτό το οποίο θελήσαμε να κάνουμε ήταν σε αυτό το συγκεκριμένο project, σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία να μπορέσουμε να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά».

«Και να δούμε πώς συνθέτοντας όλες αυτές τις δυνατότητες με πολλές μικρές αλλαγές – γιατί αυτό που θα λέγανε ότι είναι ένα ”Έξυπνο Νησί”: δεν είναι ένα μεγάλο πράγμα είναι πολλά μικρά πράγματα τα οποία όμως όλα μαζί γίνονται γινόμενο – να μπορέσουμε να δούμε πώς ξεκινώντας από τη Νάξο, με την αρωγή της Amazon Web Services και ευχαριστούμε θερμά την AWS, ευχαριστούμε θερμά εσένα προσωπικά Κάμερον και την ομάδα σου, να δούμε πώς θα μπορούσε ένα ”Έξυπνο Νησί” να μοιάζει και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες να αποτελέσει case study, να αποτελέσει παράδειγμα».

«Αθροίζοντας, σωρεύοντας δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ενέργειας, τραπεζικής και του κράτους. Αυτή είναι μία μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκινάει από εδώ. Η κυβέρνηση επενδύει συνολικά στις ”Έξυπνες Πόλεις”: 320 εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με τον Άδωνι θα δοθούν στους 332 Δήμους της χώρας.»