Θάνατος δια απαγχονισμού για την 24χρονη βασίλισσα της ομορφιάς που μαχαίρωσε τον φίλο της 25 φορές

Θάνατος δια απαγχονισμού για την 24χρονη βασίλισσα της ομορφιάς που μαχαίρωσε 25 φορές τον φίλο της
|
Open Image Modal
- via Getty Images

Την θανατική επέβαλλε δικαστήριο στην Κένυα σε μια 24 χρονη η οποία κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία του συντρόφου της, τον οποία φέρεται να μαχαίρωσε 25 φορές. Σύμφωνα με τη απόφαση η γυναίκα θα απαγχονιστεί και εάν δεν αλλάξει η ποινή της σε δεύτερο βαθμό, θα είναι το πρώτο άτομο που θα απαγχονιστεί στην Κένυα από το 1987.

Η Ruth Kamande, η οποία κατά την προφυλάκισή της μετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς που διοργάνωσαν οι φυλακές και κέρδισε το στέμμα, αποκαλείται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ ως «βασίλισσα της ομορφιάς».

Η κοπέλα δεν αρνήθηκε τη διάπραξη του ειδεχθούς εγκλήματος, ωστόσο ισχυρίζεται πως ο συνομήλικος φίλος της προσπάθησε να την μολύνει τον ιο του AIDS (ΗΙV).

 

Το δικαστήριο όμως δεν φάνηκε να πείθεται από τους ισχυρισμούς της ότι ενήργησε σε κατάσταση αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια της πάλης μεταξύ θύματος και θύτη. Κατά τις εκτιμήσεις, τα τραύματα δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς της πως ο σύντροφός της είχε προσπαθήσει να την ακινητοποιήσει στο πάτωμα ενώ πάλευαν.

«Μαχαίρωσε το θύμα 25 φορές και με επαναλαμβανόμενες γρήγορες κινήσεις. Μεσολάβησε κάποιος χρόνος μεταξύ των τραυμάτων που προκάλεσε, σαν να το απολάμβανε» είπε η δικαστής και συνέχισε λέγοντα πως θέλει οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν πως είναι cool να σκοτώνεις τον φίλο ή την φίλη σου ακόμη εάν αισθάνεσαι απογοητευμένος. «Το cool είναι να διακόψεις τη σχέση και να συγχωρήσεις».

 

Η δικαστής κατηγόρησε την Kamande για «χειριστική συμπεριφορά» υποστηρίζοντας πως προκάλεσε η ίδια στο σώμα της μικροτραυματισμούς από μαχαίρι και πως χρησιμοποίησε το κινητό του θύματος μετά τον θάνατό του.

Πάντως, η Διεθνής Αμνηστία παρενέβη, επικρίνοντας την απόφαση και τονίζοντας πως η Κένυα συνεχίζει να προχωρά σε εκτελέσεις καταδικασθέντων και μάλιστα με έναν απαρχαιωμένο και απάνθρωπο τρόπο ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η θανατική ποινή αποτελεί αποδοτικός τρόπος για την μείωση της εγκληματικότητας.