Θάνατοι ηλικιωμένων από κορονοϊο και σε γηροκομεία της Πορτογαλίας

Οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι φαίνεται πως έρχονται τελευταίοι στις λίστες προτεραιοτήτων πολλών χωρών. Τι έχει συμβεί σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ν.Κορέα.
Open Image Modal
Στην πτέρυγα του νοσοκομεία Σάντα Μαρία στη Λισαβώνα όπου νοσηλεύονται αθσενείς με κορονοϊό.
PATRICIA DE MELO MOREIRA via Getty Images

Συνολικά 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε  ο δήμαρχος, Ριμπάου Εστέβες τονίζοντας πως είναι το οποιο σοβαρό και δυσάρεστο περιστατικό που έχει καταγραφεί στη χώρα εν μέσω της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στη  χώρα, που έχει ανάλογο πληθυσμό με της Ελλάδας, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 311 θάνατοι και 11.730 κρoύσματα

Ο Εστέβες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA ότι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό  διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, και πρωτίστως η μεταφορά των φορέων του ιού σε χώρο απομόνωσης.

Ο Εστέβες επέρριψε όμως ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ από τις υγειονομικές αρχές και τόνισε πως  δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.

«Το νοσοκομείο μας δεν έχει τίποτα».

Όπως αναφέρει το Reuters, δεκάδες είναι τα γηροκομεία στην Πορτογαλία που έχουν αναφέρει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύθηκαν αφότου η Λισαβόνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη 18η Μαρτίου, μέτρο που παρατάθηκε την περασμένη Πέμπτη για 15 ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές προέτρεψαν τα γηροκομεία να καταρτίσουν δικά τους σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Δεκάδες θάνατοι σε γηροκομεία σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ν.Κορέα

  • Εργαζόμενοι σε γηροκομεία φοβούνται καταστάσεις παρόμοιες με αυτές στη γειτονική Ισπανία, όπου στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να κάνουν απολυμάνσεις σε γηροκομεία βρήκαν στα κρεβάτια τους τα άψυχα σώματα ηλικιωμένων που είχαν απλά εγκαταλειφθεί.

  • Επίσης στην Ιταλία, δήμαρχοι έχουν καταγγείλει πως τελευταία καταγράφεται ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός θανάτων σε γηροκομεία και εκτιμάται πως οι ηλικιωμένοι είναι θύματα του ιού. Οι περιπτώσεις όμως αυτές δεν καταγράφονταν καθώς η Ιταλία διενεργεί τεστ μόνο σε όσους προσέρχονται στα νοσοκομεία ενώ αρμόδιοι καταγγέλλουν πως κατά κανόνα είναι αδύνατον να μεταφέρουν τους ηλικιωμένους που ασθενούν σε αυτά. 

  • Στη Γαλλία προκλήθηκε τεράστια σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών που αναφέρθηκαν στις 2 Απριλίου καθώς οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν στην επίσημη γενική καταγραφή 884 ανθρώπους που όπως αποδείχθηκε είχαν  καταλήξει αυτό το διάστημα λόγω κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές ενώ διενεργούνται έρευνες και σε άλλα γηροκομεία. 

  • Στις ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου, όταν ακόμη τα  κρούσματα ήταν πολύ λίγα όπως επίσης και οι νεκροί αποκαλύφθηκε πως και τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στελέχη του Κέντρου  Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «εργαζόμενοι πήγαιναν να δουλέψουν ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα» και καθώς «εργάζονταν σε πολλά ιδρύματα» του είδους, πιθανόν συνέβαλαν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού. Βέβαια η εξάπλωση διευκολύνθηκε επίσης από την απουσία κατάλληλου εξοπλισμού, την έλλειψη ενημέρωσης και τον καθυστερημένο εντοπισμό των κρουσμάτων, όπως αναφέρει η έκθεση του CDC.

  • Επανάληψη του ίδιου σκηνικού και στη Νότια Κορέα που επίσης στα μέσα Μαρτίου παρουσίασε  μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων και όπως αποδείχθηκε η βασική εστία εξάπλωσης, ήταν οίκος ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου. Όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) από τα 152 νέα κρούσματα τα 97 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου ενώ τα 74 ζουν στον οίκο ευγηρίας. Ο εντοπισμός της νέας εστίας ώθησε τις αρχές της μεγαλούπολης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να αρχίσουν εκτενείς ελέγχους και σε άλλους οίκους ευγηρίας, όπου ζουν ή εργάζονται πάνω από 33.000 άνθρωποι, τρόφιμοι και προσωπικό.