Έντονοι συνεχίζουν να είναι οι προβληματισμοί για τον θάνατο του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων της μητέρας, του πατέρα, αλλά και του θείου του.
Καταθέσεις που όπως αναφέρεται κράτησαν περίπου 3 ώρες με τους γονείς του 39χρονου και με ανακοίνωσή τους να μιλούν μέσω του δικηγόρου τους, Αθανάσιου Σανιδά, ξεκάθαρα για αρπαγή και δολοφονία του παιδιού τους.
Η κλήση τους έγινε μετά την εισαγγελική παραγγελία όπου αναφέρεται ότι ζητείται να κατονομαστούν πρόσωπο ή πρόσωπα που θεωρούνται υπαίτια για τον θάνατο, καθώς και να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία.
Οι γονείς του 39χρονου με ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου τους, Αθανάσιου Σανιδά, μιλούν ξεκάθαρα για αρπαγή και δολοφονία του παιδιού τους, ενώ σήμερα κατέθεσαν και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Οι μάρτυρες που εξετάζονται
Για την υπόθεση μίλησε το πρωί της Τρίτης, 25 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις από τις έρευνες αναφορικά με την υπόθεση. «Η Αστυνομία συνεχίζει να αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Αυτά τα αποτελέσματα αναμένει και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λάρισας ώστε να δώσει απαντήσεις στην Αστυνομία για τα αίτια θανάτου του 39χρονου», είπε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου.
«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τουλάχιστον στο δικό μας προανακριτικό υλικό, δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να οδηγεί τους αστυνομικούς είτε στην εγκληματική ενέργεια, είτε στην αυτοχειρία, είτε σε κάποιο ατύχημα. Ουσιαστικά κανένα δεδομένο που να μας κατευθύνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και επειδή έχουν γραφτεί αρκετά και έχουν ειπωθεί πολλά μέσα στο Σαββατοκύριακο, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Ελληνική Αστυνομία κατ’ αρχήν δεν έχει ενημερωθεί για κανένα αποτέλεσμα εξέτασης μέχρι στιγμής. Είτε ιστολογικής, είτε τοξικολογικής. Άλλωστε, αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται και στη συνέχεια ενημερώνεται ο ιατροδικαστής […]. Οι τοξικολογικές εξετάσεις συνήθως προηγούνται των ιστολογικών. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό. Βέβαια, η Αστυνομία μέσω της εισαγγελικής Αρχής έχει ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας στη συγκεκριμένη υπόθεση».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «εμείς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μαρτυρικές καταθέσεις από το ευρύτερο περιβάλλον του 39χρονου, είτε στην περιοχή όπου έμενε και ζούσε το τελευταίο διάστημα, είτε στον τόπο καταγωγής του. Τρία άτομα κατόπιν εισαγγελικής εντολής θα εξεταστούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα, οπότε είναι μια διαδικασία που δεν θα γίνει από την Ελληνική Αστυνομία και, φυσικά, αναζητούν οι αστυνομικοί βιντεοληπτικό υλικό από όλη τη διαδρομή από την οικεία του μέχρι το σημείο όπου βρέθηκε».
Αναφορικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που έχει ζητηθεί, η κυρία Δημογλίδου ανέφερε: «Έχει ζητηθεί μέσω του εισαγγελέα η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία μπορεί να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που αποδειχθεί τελικά η εγκληματική ενέργεια. Ποιοι κινήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από την ημέρα εξαφάνισης μέχρι την ημέρα που βρέθηκε η σορός του 39χρονου. Και τι εννοώ ποιοι κινήθηκαν; Η παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιολογείται για κάποια άτομα τα οποία εργάζονται. Υπάρχει περίπτωση να μας δοθούν στοιχεία για άτομα που δεν δικαιολογούν την παρουσία τους εκεί, ιδιαίτερα το επίμαχο διάστημα».
Χαρακτήρισε ωστόσο φτωχό το υλικό. Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σημείωσε: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κίνηση αυτού του ανθρώπου στην περιοχή αυτή και είναι και φτωχό το βιντεοληπτικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο, καθώς μιλάμε για μια αγροτική περιοχή.
Τι περιμένουν από τις εξετάσεις
«Οι τοξικολογικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν υπήρξε χρήση φαρμάκων, δηλητηρίαση ή λήψη παράνομων ουσιών. Ακόμη και αν το σώμα βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη, οι αναλύσεις μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, με αφορμή τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στη σορό του 39χρονου. Επισήμανε, ότι «η δυσκολία στη μεταθανάτια τοξικολογία έγκειται στην ερμηνεία των ευρημάτων, καθώς το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει να μεταβολίζει ουσίες και μετά τον θάνατο».
Η ίδια όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τόνισε ότι οι αναλύσεις τέτοιου τύπου μπορεί να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες, αν και σε επείγουσες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί. «Πιστεύω ότι εφόσον δοθούν όλες οι πληροφορίες, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την εξέταση θα μπορέσουν να δώσουν τελικά αποτελέσματα εντός 7 έως 10 ημερών», αναφέρει η κα Σαρδέλη.