«The Mystery of Marilyn Monroe»: Η Μέριλιν, οι Κένεντι και οι θεωρίες συνωμοσίας

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, το βιβλίο του δημοσιογράφου Άντονι Σάμερς και οι 650 ηχογραφημένες συνεντεύξεις.
Open Image Modal
Η Μέριλιν Απρίλιος
via Associated Press

Μία «βουτιά» στην ιστορία της Μέριλιν Μονρόε από τις λιγότερο εντυπωσιακές μέχρι τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής της που τελείωσε αιφνίδια στις 4 Αυγούστου 1962, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, με όλα όσα οδήγησαν στο πρόωρο τέλος: Από την κάθοδο στην κατάθλιψη και την εξάρτηση από τα χάπια μέχρι το πιο βαθιά θαμμένο, πιο σκανδαλώδες από τα gossip που κυκλοφορούσαν για κείνη, την κρυφή σχέση της με τον Τζον Φ. Κένεντι και τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

Τρεις μήνες μετά τη θρυλική εμφάνιση της στη σκηνή του Madison Square Garden όπου τραγούδησε το «happy birthday» στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι, φορώντας τη διάσημη ημιδιάφανη τουαλέτα με τους 6.000 κρυστάλλους, η Μέριλιν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες, σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Open Image Modal
Η Μέριλιν τραγουδά το "Happy Birthday" στο Madison Square Garden, για τα 45α γενέθλια του προέδρου Τζον Κένεντι.
Bettmann via Getty Images

Το ντοκιμαντέρ «The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes» (Netflix), που το Variety χαρακτηρίζει «ένα πολύ καλό φιλμ», αφηγείται τη ζωή της Μέριλιν, αλλά υπό το πρίσμα των σχέσεών της με τους άνδρες, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη συμβατική -χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και αναληθή- θέση, ότι η αναζήτηση για την πατρική φιγούρα που στερήθηκε (το απόσπασμα που τραγουδά το «Everybody Needs a Da Daddy» στην ταινία του 1949 «Ladies of the Chorus» ακούγεται σήμερα περίπου με εξομολόγηση), την οδήγησε σε ένα αυτοκαταστροφικό μοτίβο.

Οι αποτυχημένοι γάμοι με τον Τζο Ντι Μάτζιο και τον Άρθουρ Μίλερ καταγράφονται με όλα τα σκληρά παιχνίδια που της έπαιξε η μοίρα (όπως ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Some Like It Hot», Μερικοί το προτιμούν καυτό, το 1959, ήταν έγκυος στο παιδί του Μίλερ αλλά απέβαλε).

Ωστόσο στο «The Mystery of Marilyn Monroe», οι άνδρες της ζωής της και οι σύζυγοι της θεωρούνται εκ των υστέρων λίγο πολύ σαν τα σκαλοπάτια που την οδήγησαν στους Κένεντι.

Κάθε κομμάτι της ήταν συνδεδεμένο ως είναι ευνόητο με κάποιο άλλο. Ο ρόλος της ως απόλυτο sex symbol του 20ού αιώνα, η λάμψη και η μαγεία που εξέπεμπε στην οθόνη ήταν αδιαχώριστα με τα χαρίσματα της ως ηθοποιός, η ερημιά της παιδικής ηλικίας της που την έκανε να νιώθει, στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της, μόνη και εγκαταλειμμένη, με την παρέλαση των ισχυρών και διάσημων ανδρών με τους οποίους συνδέθηκε.

Το «The Mystery of Marilyn Monroe», που υπογράφει σκηνοθετικά η Έμμα Κούπερ, θέτει τα βασικά ερωτήματα και τις θεωρίες συνωμοσίας (δολοφονήθηκε η Μέριλιν; Αν ναι, γιατί;), παρότι εν τέλει δεν αποδίδει σε αυτές καμία αξιοπιστία.

Ούτως ή άλλως η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Άντονι Σάμερς με τίτλο «Goddess, the Secret Lives of Marilyn Monroe» (1985), που κατ’ αρχάς σημαίνει ότι μεγάλο μέρος όσων παρακολουθούμε μόνο είδηση δεν αποτελούν.

Στην ταινία ακούγονται ωστόσο για πρώτη φορά αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που πήρε ο Σάμερς ερευνώντας επί τρία χρόνια τις μυστηριώδεις συνθήκες του θανάτου της και αποτέλεσαν το υλικό για το βιβλίο του -συνομίλησε με εκατοντάδες πρόσωπα (650 από αυτές τις συνομιλίες είναι μαγνητοφωνημένες) που ήταν κοντά στη Μέριλιν ή κατά κάποιο τρόπο συνδέονταν με αυτήν. Ο τρόπος δε, με τον οποίο η Κούπερ ενσωματώνει το υλικό, καθώς έχει δραματοποιήσει με ηθοποιούς τα σχετικά αποσπάσματα, δίνει στην ταινία μία ατμόσφαιρα νουάρ.

Η σχέση της Μέριλιν με τον JFK χρονολογείται στην πραγματικότητα στις αρχές των 50s, όταν εκείνη είχε μόλις γίνει διάσημη και εκείνος ήταν ένας ορμητικός γερουσιαστής, ένα πλουσιόπαιδο, όχι ιδιαίτερα γνωστός ακόμα. Οι συναντήσεις τους γίνονταν στην Καλιφόρνια, στο Malibu Cottage (το οποίο οι Κένεντι χρησιμοποιούσαν ως ερωτικό καταφύγιο), όμως μετά την εκλογή του Κένεντι στην προεδρία, το 1961 και 1962, η Mέριλιν απέκτησε ταυτόχρονα σχέσεις και με τους δύο αδερφούς Κένεντι (είναι χαρακτηριστικό ότι υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Άρθουρ Μίλερ στις 20 Ιανουαρίου 1961, ανήμερα της ορκωμοσίας του JFK).

Open Image Modal
Η Μέριλιν με τον σύζυγο της συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 1957. (AP Photo/Matty Zimmerman)
via Associated Press

Το μυστήριο που συντηρείται επί δεκαετίες γύρω από τη Μέριλιν αφορά τον θάνατο της, εάν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία και το μοιραίο ερώτημα, αν -και πώς- οι επικίνδυνες σχέσεις της με τον Τζακ και τον Μπόμπι συνδέονται με τον θάνατό της. Με άλλα λόγια, δολοφονήθηκε επειδή ήξερε πράγματα που έπρεπε να αποσιωπηθούν;

Open Image Modal
Το διαβατήριο της Μέριλιν
Brad Barket via Getty Images
Open Image Modal
(
Bettmann via Getty Images
Open Image Modal
via Associated Press

Το «The Mystery of Marilyn Monroe» παρουσιάζει στοιχεία, ξεκινώντας με τη μαρτυρία των μελών της οικογένειας του ψυχιάτρου της Μέριλιν, Ραλφ Γκρίνσον (τη γνώριζαν οικογενειακώς), για το πώς η σχέση της με τους Κένεντι την οδήγησε στο σπιράλ της καθόδου.

Οι Κένεντι, λόγω της εμμονής του Μπόμπι τον οποίο ο αδελφός του διόρισε Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, με τον Τζίμι Χόφα, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών και εμπλεκόμενου με τη μαφία, είχαν γίνει εχθροί του αρχισυνδικαλιστή. Οπότε ο Χόφα άρχισε να ψάχνει τις «βρωμιές» τους.

Έτσι προσέλαβε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Φρεντ Ότας (ο οποίος επίσης έχει δώσει συνέντευξη στον Σάμερς) για να κατασκοπεύσει τη βίλα του Πίτερ Λόφορντ στο Μαλιμπού, το οποίο οι Κένεντι χρησιμοποιούσαν ως playboy καταφύγιό τους και να παραβιάσει το σπίτι της Μέριλιν. Ναι, υπήρχαν μικρόφωνα κάτω από τα χαλιά, σε πολυελαίους και φωτιστικά οροφής. Η Mονρόε παρακολουθούνταν ήδη από το FBI λόγω των εξ αγχιστείας σχέσεων που διατηρούσε με την Αριστερά (ο Μίλερ ήταν παλιό μέλος του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος), και όταν αποκαλύφθηκε ότι συνομιλούσε με τον JFK χαρακτηρίστηκε ως απειλή για την προεδρία.

Όμως εν τέλει ο Σάμερς δηλώνει ρητά ότι η Μέριλιν δεν δολοφονήθηκε.

Με πληροφορίες από Variety