Νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου, αλλά και συναυλίες τζαζ και έθνικ μουσικής, περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ολύμπια, Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» για τη σεζόν 2024-2025, το οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μαζί με την πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, Ελένη Ζωντήρου και τον (νέο) καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου, Τάση Χριστογιαννόπουλο, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο φουαγιέ του ιστορικού χώρου, στην οδό Ακαδημίας.
«Σας καλωσορίζω στη νέα εποχή του θεάτρου Ολύμπια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Το δημοτικό θέατρο της Αθήνας έχει μακρά παράδοση ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα. Φέτος ειδικά, δίνουμε σκηνή, φώτα και φωνή στους Έλληνες δημιουργούς από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, παραμένοντας όμως πιστοί στο Λυρικό Θέατρο». Από τη δική της πλευρά, η κ. Ζωντήρου, δήλωσε: «Μέσα από τον πολιτισμό, η πόλη μας γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για δημιουργία και ανάπτυξη».
Και ο κ. Χριστογιαννόπουλος υπογράμμισε: «Το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών συνδέεται, επικοινωνεί και υπάρχει πάντοτε σε σχέση με το κοινό της πόλης, τους καλλιτέχνες και τους οργανισμούς. Αυτή είναι και η νέα αρχή που είπε ο δήμαρχος, να ξαναγίνει το θέατρο Ολύμπια, ο χώρος σας, το σπίτι σας».
Στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνονται 8 νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου και 31 συναυλίες τζαζ και έθνικ μουσικής, με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος εστιάζει στους Έλληνες δημιουργούς. Οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Σκουρλέτης, Γιώργος Πέτρου, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας, Βύρων Φιδετζής, Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ Μπέζου, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Κωνσταντίνος Τερζάκης, Στέφανος Δρουσιώτης, Μαίρη Έλεν Νέζη, Δημήτρης Τηλιακός, Χάρης Ανδριανός, Χριστόφορος Σταμπόγλης, ’Αρτεμις Μπόγρη μεταξύ άλλων, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, συνθέτουν το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η έναρξη της νέας σεζόν στις 12 Οκτωβρίου με την όπερα «Φιντέλιο» του Λούντβιχ Μπετόβεν, θα είναι μια βραδιά τιμής και μνήμης για την πόλη των Αθηνών. Με την πρεμιέρα αυτή, το θέατρο Ολύμπια και ο ΟΠΑΝΔΑ τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου.
Ακολουθούν «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, η οπερέτα «Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους και το μιούζικαλ «Sweeney Todd: ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» του Στίβεν Σόντχάϊμ.
Εκτός όμως από την όπερα και την οπερέτα, η σκηνή θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» με τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Αλέξη Φουσέκη, σύγχρονους Έλληνες χορογράφους, όπως τον Αντώνη Φωνιαδάκη και τον Γιάννη Νικολαΐδη, ενώ ένας σπουδαίος ηθοποιός του ιταλικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Τόνι Σερβίλο, θα παρουσιάσει μία σκηνική αφήγηση κειμένων του μεγάλου ποιητή της Θείας Κωμωδίας, τις «Φωνές του Δάντη».
Ο κύκλος των συναυλιών ανοίγει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στις 12 Νοεμβρίου με τίτλο «Στον 20ό αιώνα» και συνεχίζεται με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, το οποίο προβάλλει την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, με αφιερώματα σε μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, Βασίλη Τσιτσάνη, Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Κουγιουμτζή και Μίμη Πλέσσα.
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με μια πλειάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να ταξιδέψει το κοινό της στο σύμπαν της τζαζ. Ο Δημήτρης Δημόπουλος συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου στην ευρηματική παράσταση «Stand-up Symphony» (25-27/2 & 1/3), ενώ ο Νίκος Ξυδάκης, αφηγείται με το μουσικοποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.
Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η παράδοση επιδρά στη δημιουργία μουσικής ταυτότητας, εμπλουτίζοντάς την έτσι ώστε να ξεπερνά τα σύνορα του τόπου της, είναι στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Μουσικές Παραδόσεις».
Ο οικείος χώρος του Φουαγιέ θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, ενισχύοντας τη συμπερίληψη μέσω των τεχνών.
Το Ολύμπια, σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιήσει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ενήλικες 65+ με όχημα την όπερα, το μουσικό θέατρο και τον χορό. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024 και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2025.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.