Θύελλες σκόνης «κατάπιαν» το Ιράκ: 5.000 άνθρωποι σε νοσοκομεία

Ένας νεκρός μέχρι τώρα.
Open Image Modal
via Associated Press

Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει και πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα στο Ιράκ, μετά από την έβδομη μεγάλη θύελλα σκόνης μέσα σε έναν μήνα.

Όπως μετέδωσε το BBC, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε πως 2.000 από τις περιπτώσεις «ασφυξίας» αναφέρθηκαν στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το Iraqi News Agency. Παράλληλα συνέστησε σε όσους έχουν άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις να μείνουν μέσα.

Οι θύελλες σκόνης είναι κοινές στο Ιράκ, μα κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι γίνονται πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Άλλη μία θύελλα την Κυριακή προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε δεκάδες ανθρώπους και ματαιώσεις πτήσεων σε αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Βαγδάτη και την ιερή πόλη Νατζάφ.

Ο Σαΐφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, είπε την Πέμπτη ότι όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις του Ιράκ ήταν σε επιφυλακή και ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν με αναπνευστικά προβλήματα «δεν ήταν τελικός», σύμφωνα με το ΙΝΑ.

 

Open Image Modal
Thaier Al-Sudani via Reuters

 

Οι πιο πολλοί από αυτούς που επηρεάστηκαν είχαν χρόνιες παθήσεις σαν το άσθμα ή ήταν ηλικιωμένοι, και οι περισσότεροι έλαβαν εξιτήριο αφού τους χορηγήθηκε οξυγόνο ή υποβλήθηκαν σε άλλες θεραπείες, πρόσθεσε.

Πέρα από τη Βαγδάτη, η δυτική επαρχία Ανμπάρ και η νοτιοδυτική επαρχία Νατζάφ επηρεάστηκαν επίσης πολύ.

Οι θύελλες σκόνης πλήττουν το Ιράκ κυρίως τους θερινούς μήνες, και συνήθως σχετίζονται μαι ισχυρούς ανέμους από τα βορειοδυτικά. Στο δυτικό Ιράκ, οι θύελλες σκόνης τέτοιου είδους λαμβάνουν χώρα κυρίως την άνοιξη. Τον προηγούμενο μήνα αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως το Ιράκ θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με «272 ημέρες σκόνης» τον χρόνο τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Οι καταιγίδες αναμένεται να γίνουν συχνότερες λόγω της ξηρασίας, της ερημοποίησης και της μείωσης των βροχοπτώσεων. Τα τελευταία χρόνια το Ιράκ έχει βιώσει μείωση ρεκόρ στις βροχοπτώσεις και θερινές θερμοκρασίες που τακτικά υπερβαίνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Τα αποθέματα νερού του Ιράκ είναι ήδη 50% χαμηλότερα από πέρυσι, και το υπουργείο Υδάτινων Πόρων έχει προειδοποιήσει πως ο Τίγρης και ο Ευφράτης θα μπορούσαν να ξεραθούν μέσα σε 20 χρόνια.