Kάθε δευτερόλεπτο έρχονται στον κόσομο τέσσερα μωρά. Και υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για το πρώτο τους φαγητό: Μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα σε σκόνη;
Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές συμφωνούν, ωστόσο, ότι το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη διατροφική επιλογή για τα βρέφη. Ως εκ τούτου, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός βρέφους. Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, αυτές οι οργανώσεις συνιστούν τη συνέχιση του θηλασμού για έως και δύο χρόνια.
Το μητρικό γάλα μπορεί να χορηγηθεί στα βρέφη απευθείας μέσω του θηλασμού ή με άντληση μέσα από το θήλαστρο στο μπιμπερό. Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και του μητρικού γάλακτος για τα βρέφη προέρχονται από τη σύνθεσή του, η οποία περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και αντισώματα. Η σύνθεση μάλιστα, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου για να καλύψει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου βρέφους.
Aνάμεσα στα κοινώς γνωστά οφέλη συναντάμε τον χαμηλότερο κινδύνο λοιμώξεων των αυτιών και του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, που πολλοί δεν γνωρίζουμε και αφρούν τόσο τη μητέρα, όσο και το μωράκι.
Μελετητές της γυναικείας υγείας, που ίδρυσαν το Mocha Mamas Milk και διεξάγουν έρευνες για την υποστήριξη του θηλασμού μεταξύ των μαύρων οικογενειών στη Νότια Καρολίνα, εντόπισαν ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία, μόλις το 55,1% των μαύρων βρεφών θηλάζουν, σε σύγκριση με το 75,2% των λευκών. Έτσι, θέλησαν να κοινοποιήσουν τα λιγότερο γνωστά οφέλη του θηλασμού για τα βρέφη και τις μαμάδες, ώστε να αυξήσουν τα νούμερα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ποια είναι όμως τα οφέλη του θηλασμού που αγνοεί η πλειοψηφία;
Για το βρέφος:
1. Mειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ή SIDS
Το SIDS είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού, συνήθως μέσα στο πρώτο έτος της ζωής του. Μερικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον ύπνο μπρούμυτα ή στο πλάι, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ή την υπερθέρμανση.
Πρόσφατη ανάλυση μελετών διαπίστωσε ότι τα βρέφη που λάμβαναν μητρικό γάλα για τουλάχιστον δύο μήνες διέτρεχαν σχεδόν 50% χαμηλότερο κίνδυνο SIDS.
2. Ο θηλασμός προστατεύει τα πρόωρα βρέφη από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα
Πρόωρα θεωρούνται τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα είναι μια φλεγμονή των εντέρων που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Και ενώ αυτή η πάθηση είναι σπάνια στα τελειόμηνα βρέφη, εμφανίζεται στο 5% έως το 15% των πρόωρων βρεφών.
Οφέλη και για τη μαμά:
1. Ο θηλασμός υπόσχεται μείωση των κινδύνων για διαβήτη και καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
Ο θηλασμός, ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σχετίζεται με 10% μείωση των ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, οι οποίες εμφανίζονται σε μεγαλύτερο αριθμό στις νεότερες γυναίκες.
Ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών δεν αντιμετωπίζονται με ορμονική θεραπεία. Ωστόσο, η πιθανότητα μείωσης του κινδύνου μέσω του θηλασμού είναι μεγάλη για τις λευκές και ακόμη μεγαλύτερη για τις μαύρες γυναίκες. Γιατί λοιπόν αν έχουμε τη δυνατότητα να μην δώσουμε μια ευκαιρία στον θηλασμό;
2. Ο θηλασμός επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία
Όλο και περισσότερες έρευνες κάνουν λόγο για τη θετική επίδραση του θηλασμού στην ψυχική υγεία της μητέρας. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η ωκυτοκίνη – που συχνά αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης» – διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.
Μετά τον τοκετό, η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία ρυθμίζει και τη ροή του μητρικού γάλακτος, αυξάνεται, ώστε να ξεκινήσει ο θηλασμός. Η απελευθέρωση γάλακτος ευχαριστεί το μωρό και κατά αυτόν τον τρόπο, ανταμοίβει και τη μαμά.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη.
Το φυλετικό χάσμα
Παρά τα οφέλη του θηλασμού, τόσο για τα βρέφη, όσο και για τις μητέρες, λίγες οικογένειες στις ΗΠΑ είναι σε θέση να διατηρήσουν την ευεργετική συνήθεια του θηλασμού. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από το 80% των βρεφών, ναι μεν αρχίζουν να θηλάζουν, ωστόσο λίγο περισσότερο από το 25% από αυτά θηλάζουν μονάχα μέχρι τους έξι μήνες.
Τα μαύρα ζευγάρια βρεφών-μητέρων σημειώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού, τόσο στη Νότια Καρολίνα, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες των ΗΠΑ.
Τα μαύρα βρέφη είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από SIDS και να γεννηθούν πρόωρα. Έτσι, η αύξηση του θηλασμού μεταξύ των μαύρων οικογενειών θα μπορούσε να οδηγήσει στη σωτηρία πολύ περισσότερων μαύρων βρεφών.
Ε τότε, ας θηλάσουμε! Τι μας εμποδίζει;
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες που δεν παρέχουν οικογενειακή άδεια μετ′ αποδοχών. Ακόμη, οι χώροι εργασίας που υποστηρίζουν τα διαλείμματα για θηλασμό και παρέχουν ασφαλείς εγκαταστάσεις για την εξαγωγή και την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Δεδομένου ότι το ποσοστό των γυναικών που υπάγεται στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ κατέχει υψηλό ρεκόρ, η σημασία της άρσης όλων αυτών των εμποδίων στον τομέα της εργασίας, είναι επείγουσα.
(Mε πληροφορίες από theconversation).