«Θηλασμός: Θεμέλιο ζωής». Η σημασία του θηλασμού για το μέλλον του μωρού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Αυγούστου
|
Open Image Modal
JGI/Jamie Grill via Getty Images

Κάθε χρόνο, από τις 1 έως τις 7 Αυγούστου, οι χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού για έναν πολύ καλό λόγο: ο θηλασμός αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να δώσουμε στα παιδιά, σε κάθε γωνιά της γης, το καλύτερο ξεκίνημα ζωής. Φέτος, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αγκάλιασε την ετήσια γιορτή της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού από τα Κράτη Μέλη ως ένα πολύτιμο τρόπο συνηγορίας για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού παντού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι «Θηλασμός: Θεμέλιο ζωής» - μια αναγνώριση της σημασίας του θηλασμού για το μέλλον ενός μωρού.

Η καθιέρωση αποκλειστικού θηλασμού– το να τρέφονται τα βρέφη μόνο με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, βοηθά τα μικρά παιδιά να μεγαλώσουν, προλαμβάνοντας την υποσιτισμό, προωθώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μειώνοντας τον κίνδυνο να καταστούν υπέρβαρα παιδιά.

Ο θηλασμός είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο του νεογέννητου, παρέχοντας ζωτικά αντισώματα και ενίσχυση της ανοσίας.

Από τις πρώτες στιγμές της ζωής ενός παιδιού, ο θηλασμός μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο θηλασμός των νεογέννητων κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους, αποτελεί διασφάλιση από τον νεογνικούς θανάτους. Στην πραγματικότητα, η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τη ζωή των 823.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο.

Και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν κοινότητες αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασικές υπηρεσίες υγείας, ο θηλασμός εγγυάται μια ασφαλή, θρεπτική και προσιτή πηγή τροφής για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, προστατεύοντάς τα από ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εκατομμύρια γυναίκες δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν με επιτυχία τον θηλασμό.

Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες γεννούν χωρίς πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, συμβουλευτική και υποστήριξη που χρειάζονται από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σε άλλες δίδεται στα μαιευτήρια μια βρεφική συνταγή ή άλλα υποκατάστατα, ενώ θα μπορούσαν να θηλάζουν.

Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους - και νέα πολιτική βούληση - να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, οπουδήποτε κι αν ζουν, να επωφεληθούν από τα σωτήρια οφέλη ζωής που παρέχει ο θηλασμός.

Μια βαθμολογία το 2018 που κυκλοφόρησε από το Global Breastfeeding Collective - μια σύμπραξη περισσότερων από 20 διεθνών οργανισμών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων που διοικούνται από κοινού από την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - ζητά περισσότερες δράσεις και επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Στην Ελλάδα

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον θηλασμό και βοήθεια προς τις νέες μητέρες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος στα 2310 343026 και 23960 24560. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα του Συνδέσμου.