Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποια είναι τα αυστηρότερα μέτρα και πότε έρχονται

Έρχεται χρονικός περιορισμός στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Μειώνεται και η δυνατότητα χρήσης του SMS στο 13033.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ο κύβος ερρίφθη και απομένουν μόνο κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες για να ανακοινώσει η κυβέρνηση νέα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών.

Είναι πλέον θέμα λίγων 24ώρων να μπει χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις που θα διαρκούν πλέον ελάχιστες ώρες, ενώ θα μειωθεί η δυνατότητα χρήσης του SMS στο 13033 στις δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Την προαναγγελία των νέων μέτρων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, το βράδυ της Τετάρτης (1/4). Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα επιπλέον μέτρα θα ληφθούν ώστε «να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες». 

Ουσιαστικά, όμως, η πρόθεση της κυβέρνησης είχε διαφανεί από τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το πρωί (1/4), όταν και ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι αν χρειαστεί να παρέμβει η κυβέρνηση και να αυστηροποιήσει κι άλλο το πλαίσιο προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού, θα το κάνει.

Αντίστοιχα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες ημέρες στις καθιερωμένες ενημερωτικές συνεντεύξεις Τύπου, και με αφορμή τις εικόνες πολλών πολιτών έξω από τράπεζες αλλά και σε άλλα σημεία όπως στην παραλία Θεσσαλονίκης, τόνιζε ότι αν κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης με στόχο να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών και τις πιθανότητες συναθροίσεων, καθώς, όπως είχε διαπιστωθεί από την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε κατάχρηση τόσο στη χρονική διάρκεια για την οποία έβγαιναν οι πολίτες από τα σπίτια τους , όσο και στον αριθμό των μετακινήσεων.

Εξι sms την ίδια μέρα

Με το υπάρχουν σύστημα απαγορεύσεων, αρκετοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύονταν «τρύπες» για να βρίσκονται εκτός σπιτιού χωρίς σοβαρό λόγο.

Για παράδειγμα, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που έστελναν ακόμα και έξι sms στο 13033 την ίδια ημέρα. «Αξιοποιούσαν», δηλαδή, πολλούς από τους κωδικούς για να μετακινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Όπως εξηγούν πηγές από την Πολιτική Προστασία, έστελναν ακόμα και τρεις φορές την ημέρα μήνυμα για αθλητική δραστηριότητα ή δύο μηνύματα την ίδια ημέρα για σούπερ μάρκετ ή δύο sms την ίδια ημέρα για «μετακίνηση προς συγγενή που έχει ανάγκη».

Από τις συσκέψεις που έγιναν δεν προκρίθηκε η λύση της καθολικής απαγόρευσης, που προβλέπει το «κόψιμο» των περισσότερων από τους έξι κωδικούς εξόδου, αλλά η αυστηροποίηση των υπαρχόντων κωδικών.

Έτσι, αναμένεται να υπάρξει χρονικός περιορισμός (από δύο έως τρεις ώρες) στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, πλαφόν (έως τρία sms ανά ημέρα) στο 13033, περιορισμός στη χρήση χειρόγραφων βεβαιώσεων (συγκεκριμένα θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία). Επίσης, θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που λήγει στις 6 Απριλίου, για ακόμα δύο εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων δύο ημερών και αρχικά θα ισχύσουν για δύο εβδομάδες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα τα επεξεργάζεται μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές.

Ολοι μέσα

«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Πέτσας.

Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού άρα να μη χρειαστούν νοσηλεία πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα, κάτι που θα πίεζε ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Μέχρι τώρα, από την πορεία εμφάνισης νέων κρουσμάτων, κάτι τέτοιο φαίνεται να επιτυγχάνεται. Για αυτό και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αυτή την στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες που θρηνούν καθημερινά την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με ειδικούς, κομβικό σημείο για τον μέχρι τώρα περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν το κλείσιμο των σχολείων που έγινε αμέσως μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Η έγκαιρη λήψη μέτρων είναι αυτή που έχει βοηθήσει μέχρι τώρα να μην ξεφύγει η κατάσταση σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επεσήμανε και σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNN. Και όπως λένε συνομιλητές του, αξιολογούνται συνεχώς τα δεδομένα και αν θεωρηθεί ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αυτά θα ληφθούν.