Θυμάστε την κολλημένη μπανάνα του Κατελάν; Το «έργο τέχνης» αποτιμάται στα 1,5 εκατ. δολάρια

Αναζητείται φιλότεχνος (ή κορόιδο) αγοραστής.
Open Image Modal
Συνεπαρμένοι φιλότεχνοι απαθανατίζουν με δέος το έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν (ή μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο κατά τους αστοιχείωτους)
Kevin Frayer via Getty Images

Ποιος θυμάται την περιβόητη μπανάνα που είχε τοποθετηθεί σε τοίχο με μονωτική ταινία και είχε «βαφτιστεί» -ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί- έργο τέχνης; Ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, ποιος μπορεί να ξεχάσει το... αριστούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη, Μαουρίτσιο Κατελάν;

Η διάσημη πλέον μπανάνα, η οποία πέρασε από 40 κύματα -αρχικά την έφαγε ένας φοιτητής και στη συνέχεια προκάλεσε διαμάχη ως προς την πατρότητά της- εν τέλει είχε πωληθεί το 2019 έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 120.000 δολαρίων. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε για προφανείς λόγους να επισημάνουμε πως οι μπανάνες κοστίζουν σήμερα περί τα 2 ευρώ/κιλό...

Αλλά ας μην αφήσουμε την πεζή πραγματικότητα να μας απομακρύνει από τα  σημαντικά και ουσιώδη, καθώς η viral δημιουργία του Κατελάν, με τίτλο «Κωμικός» (Comedian), μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο προσοδοφόρα οσονούπω.

Την Παρασκευή (25/10), ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του «έργου τέχνης» ξαναβγαίνει στο σφυρί - αυτή τη φορά με εκτίμηση τιμής 1-1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, για τους καχύποπτους και αδαείς, διευκρινίζεται ότι ο πλειοδότης δεν θα παραλάβει απλώς μια μπανάνα και μια κολλητική ταινία αλλά και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας μαζί με επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου (λες και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κολλήσεις μια μπανάνα στον τοίχο).

Ο οίκος Sotheby’s δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πωλητή στην προγραμματισμένη δημοπρασία του Νοεμβρίου, αλλά είπε ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του έργου το είχε αποκτήσει από τη συλλογή ενός από τους αρχικούς αγοραστές.

Ο δε Κατελάν, μιλώντας στην εφημερίδα Art το 2021, είχε πει για το «Comedian» ότι «δεν ήταν αστείο» (σ.σ. κάπως οξύμωρο να ονομάζεις το έργο σου «Κωμικός» αλλά να λες ότι «δεν είναι αστείο») αποκαλώντας το «έναν προβληματισμό για το τι πραγματικά εκτιμούμε».

Σε ένα δελτίο τύπου για την επικείμενη πώληση, ο επικεφαλής της σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s για την Αμερική, Ντέιβιντ Γκάλπεριν, το περιέγραψε το ως ένα «προκλητικό έργο καθαρής ιδιοφυΐας».

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου. Τώρα, σε περίπτωση που σας περισσεύουν 1,5 εκατ. δολάρια και θέλετε κάπου να τα πετάξετε, μόλις σας δώσαμε τη λύση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ