«Δεν θα στηρίξουμε κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Ο χωρισμός Ποταμιού – Κινήματος Αλλαγής ήταν η καλύτερη λύση και για τους δύο» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στη Φώφη Γεννηματά για τους διακριτούς δρόμους των δύο σχηματισμών.
«Υπήρχε διάσταση απόψεων για το πρωτεύον στη χώρα τι να κάνουμε τι να λέμε… Από το να χουμε καβγαδάκια, καλύτερα να χωρίσουμε. Καλή επιλογή και για το Ποτάμι, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ ώστε να μην έχουν οι δυο οργανισμοί φθορά» εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Δεν ρωτηθήκαμε για τις τελευταίες αποφάσεις όπως το Μακεδονικό και τις εκλογές ‘’εδώ και τώρα’’… Αυτά ήταν κόντρα σε όσους μετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο αύτη ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έγιναν λάθη και από εμάς που δεν ώθησαν την ώθηση που θέλαμε σε αυτό το εγχείρημα» αποσαφήνισε.
Σημείωσε ότι «είναι απλούστευση το αν θα στηρίξουμε τη ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά». Η νέα κυβέρνηση, διευκρίνισε, θα κάνει το πρώτο κόμμα με μπόνους 50 εδρών. «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική» ξεκαθάρισε.
Λυκούδης: Συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που είχαμε όλοι
«Κυρίως αυτό που επηρέασε είναι το ότι συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που είχαμε όλοι» δήλωσε ο βουλευτής Α′ Αθηνών με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για τους λόγους που οδήγησαν το Ποτάμι να αποχωρήσει από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.
«Αυτή η προσπάθεια που έγινε και η επιδίωξη που υπήρξε να συγκροτηθεί στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ένας νέος φορέας ενιαίος, ο οποίος θα υπερέβαινε τις παθογένειες του παρελθόντος δεν έβλεπε (το Ποτάμι) να επιτυγχάνεται. Αντίθετα, κατά την εκτίμηση του Ποταμιού και του κ. Θεοδωράκη υπήρξε μια ανασύσταση, ανασυγκρότηση κυρίως του χώρου του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή την προσπάθεια» επισήμανε ο κ. Λυκούδης.
Κληθείς να σχολιάσει αν η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε: «Νομίζω όχι, ούτε ήταν αυτός ο λόγος που υπήρξε η κρίση που έφερε την αποχώρηση. Έχω την εντύπωση ότι ήταν μια διαφωνία αλλά διαφωνίες υπήρξαν και την προηγούμενη περίοδο για διάφορα ζητήματα που υπήρξαν στη Βουλή».
Ερωτηθείς αν το «διαζύγιο» με το ΚΙΝ.ΑΛ. σημαίνει και «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης απάντησε κατηγορηματικά πως «σε καμιά περίπτωση δεν καθορίζει η σημερινή κρίση και η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. νέες συμμαχίες και μάλιστα απολύτως προσδιορισμένες» και εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα κινηθεί, «σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό» με βάση τις πολιτικές του αρχές.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε πως «είναι μια συμφωνία σε θετική κατεύθυνση, υπάρχουν κάποια ”αγκάθια”, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να προσέξει στη διαπραγμάτευση κάποια ζητήματα, όπως είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια, αλλά συνολικά, στη γενικότητά της, κινείται προς θετική κατεύθυνση διότι επιχειρεί να λύσει ένα χρόνιο ζήτημα και επιχειρεί να αλλάξει μια δυστυχώς εξαιρετικά άσχημη σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του πλανήτη να αποκαλεί τη γειτονική χώρα σκέτα ‘Μακεδονία’».