Θεοδωρίδου: Η αναμνηστική δόση προφυλάσσει κατά 90% από τον ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο

Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις εμβολιασμού για την Ομικρον, αναγκαία η τρίτη δόση. Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον.
Open Image Modal
Η Μαρία Θεοδωρίδου
Eurokinissi

Η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής ”όμικρον” του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό ανάφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την ”όμικρον”, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η ”όμικρον”, είπε, πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Θ.Ζαούτης: Στο 70% ο μέσος όρος κρουσμάτων ”όμικρον” και στο 70% οι νοσηλίες στην Αττική

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μεσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη ”όμικρον”. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλίες στην Αττική, όπου περίπου το 70% είναι ”όμικρον”, ανάφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος συμμετείχε στην την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη - και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα. Σχετικά με τα test, είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test, σημειώνοντας ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την ”όμικρον”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεόυς, τόνισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 67,3%.

Ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων.