«Θερμό επεισόδιο» στο Διάστημα: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή όπλου- Κινδύνεψε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Το επταμελές πλήρωμα τέθηκε σε συναγερμό για εκκένωση του σταθμού.
Open Image Modal
Stocktrek Images via Getty Images

Μια δοκιμή όπλου από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άνω των 1.500 τμημάτων διαστημικών σκουπιδιών που απείλησαν τους επτά αστροναύτες και κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,  κατήγγειλαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη δοκιμή ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τα συντρίμμια προέρχονταν από έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο που καταστράφηκε από πύραυλο, με τον διοικητή της NASA, Μπιλ Νέλσον, να δηλώνει στο Associated Press εξοργισμένος για μια ενέργεια που χαρακτήρισε «ασυνείδητη».

«Είναι απίστευτο το ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έκανε αυτή τη δοκιμή και θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο διεθνείς αστροναύτες, μα και τους δικούς τους κοσμοναύτες που είναι στον σταθμό», είπε- καθώς και το τριμελές πλήρωμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η δοκιμή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο νέφος συντριμμιών/ σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέρος του οποίου πέρασε επικίνδυνα κοντά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- με το πλήρωμα να καταφεύγει για ώρες σε σκάφη διαφυγής, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη Γη σε περίπτωση ατυχήματος.

Την ενέργεια καταδίκασε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως οι δορυφόροι είναι επίσης σε κίνδυνο και πως η δοκιμή αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως η Ρωσία «παρά τους ισχυρισμούς πως αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση του εξώτερου διαστήματος είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο την εξερεύνηση και χρήση του εξώτερου διαστήματος από όλα τα έθνη μέσω της ριψοκίνδυνης και ανεύθυνης συμπεριφοράς της».

O Νέλσον είπε αργότερα στην Washington Post πως εκτιμά πως ούτε η ρωσική διαστημική υπηρεσία ήταν ενήμερη, και πιθανότατα «θα είναι το ίδιο εξοργισμένοι με εμάς». Η Roscosmos πάντως ανέφερε μέσω Twitter αργότερα πως η τροχιά/πορεία του αντικειμένου που οδήγησε στην κινητοποίηση είχε απομακρυνθεί από αυτήν του σταθμού, ο οποίος ήταν πλέον σε «πράσινη ζώνη», ενώ αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια δεν απείλησαν στα αλήθεια τον σταθμό και η Ουάσινγκτον το γνωρίζει αυτό. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή στις 15 Νοεμβρίου η οποία έπληξε το μη λειτουργικό ρωσικό διαστημικό σκάφος Tselina-D, που ήταν σε τροχιά από το 1982» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως παρόμοιες δοκιμές έχουν κάνει επίσης ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία στο παρελθόν. 

Όπως συμπληρώνεται, η Ρωσία αναγκάζεται να ενισχύσει τις δυνατότητες διαστημικής άμυνάς της λόγω αυτών που χαρακτήρισε ως δοκιμές όπλων από τις ΗΠΑ και της δημιουργίας μιας στρατιωτικής διαστημικής δύναμης από την αμερικανική κυβέρνηση το 2020. Όπως τόνισε η Μόσχα, ζητά εδώ και χρόνια μια συμφωνία για να μην αναπτύσσονται όπλα στο Διάστημα, μα η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μπλόκαραν μια τέτοια εξέλιξη στα Ηνωμένα Έθνη. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η δοκιμή ήταν ριψοκίνδυνη, απείλησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον κινεζικό, και έδειξε ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης την καταδίκασε επίσης. 

 

 

Μόλις έγινε αντιληπτή η απειλή νωρίς τη Δευτέρα, οι τέσσερις Αμερικανοί, ο ένας Γερμανός και οι δύο Ρώσοι που αποτελούν το πλήρωμα έλαβαν εντολή να καταφύγουν στις κάψουλές τους, όπου πέρασαν δύο ώρες. Μέχρι το τέλος της ημέρας παρέμεναν ανοιχτές μόνο οι θυρίδες που οδηγούσαν στον «πυρήνα» του σταθμού.

Ο σταθμός συνέχισε να περνά μέσα από τα συντρίμμια κάθε περίπου 90 λεπτά, μα ειδικοί της NASA αποφάνθηκαν ότι ήταν ασφαλές για το πλήρωμα να επιστρέψει στο εσωτερικό του μετά το τρίτο πέρασμα. Επίσης, δόθηκε εντολή να σφραγιστούν οι θυρίδες σε διάφορα τμήματα του σταθμού. Ο Νέλσον είπε ότι η NASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα συντρίμμια τις προσεχείς ημέρες. 

Ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά όταν κινείται με 28.000 χλμ/ ώρα- και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Μια παρόμοια δοκιμή από την Κίνα το 2007 είχε επίσης οδηγήσει στη δημιουργία πολλών συντριμμιών, ένα εκ των οποίων πλησίασε επικίνδυνα τον σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Associated Press, δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων από τις ΗΠΑ και την Ινδία το 2008 και το 2018 έγιναν σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα, αρκετά πιο κάτω από τον διαστημικό σταθμό, που είναι στα 420 χιλιόμετρα. 

Με πληροφορίες από Associated Press, New York Times, RT, Reuters