Θεσσαλία: Ωρολογιακή βόμβα οι λοιμώξεις-Κίνδυνοι επιδημίας και η σύγκριση με τον Τυφώνα Κατρίνα

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσαγκρής, εξηγεί πως όπως μετά τον Τυφώνα Κατρίνα, περιστατικά γαστρεντερίτιδας, ακόμη και τυφοειδούς πυρετού, μπορεί να πολλαπλασιαστούν.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσαγκρής, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τόνισε πως όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία αποτελούν μια «απέραντη υγρή χωματερή και ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων», όπου «ελοχεύει ο κίνδυνος για διάφορα λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις, όπως ήταν για παράδειγμα ο Τυφώνας Κατρίνα».


Ο ειδικός τόνισε πως «η όλη εικόνα προσομοιάζει με τον τυφώνα Κατρίνα όπως έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία». Αναφερόμενος στις λοιμώξεις που εκδηλώθηκαν μετά τον τυφώνα Κατρίνα είπε πως«είχαμε πάρα πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νεροιούς, ακόμη και τυφοειδούς πυρετού, όπως επίσης και μικροβιακής δυσεντερίας».

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα, ο καθηγητής είπε πως πρέπει να γίνει εμβολιασμός γιατί «πρέπει να προλάβουμε να μην υπάρξει μεγάλη έξαρση και επιδημία από τέτοια νοσήματα».


Στην ερώτηση ποιο είναι το δυσκολότερο σενάριο σε ότι αφορά τις λοιμώξεις, ο κύριος Τσαγκρής απάντησε πως «θεωρητικά ακόμη και χολέρα μπορεί να εκδηλωθεί, κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει».


Ακόμη εξήγησε πως πρέπει να γίνει μια εκτίμηση του κινδύνου στην περιοχή για να υπάρχουν δεδομένα, και να υπάρχει επιτήρηση τον ιών με βάση τα νοσήματα που ήδη ενδημούν στις πληγείσες περιοχές.


«Περιμένουμε κυρίως γαστρεντερίτιδες ιογενείς και μικροβιακές, τυφοειδή πυρετό, συγγέλα» και νοσήματα που μεταφέρονται στον άνθρωπο από τρωκτικά, όπως λεπτοσπείρωση, ενώ δεν αποκλείονται η ελονοσία ή και λοιμώξεις που προκαλούνται από διαρροή χημικών όπως το πετρέλαιο.


Ο κύριος Τσαγκρής τόνισε ακόμη πως πρέπει να μην αγνοήσουμε ψυχικά νοσήματα που είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στην περιοχή σε βάθος χρόνου, όπως και μετά τον Κατρίνα. Συνέστησε να τηρούνται όσο το δυνατόν μέτρα υγειονομικής προφύλαξης και προστασίας (γαλότσες, γάντια, μάσκες κοκ), αλλά και να αεριστούν πολύ καλά τα σπίτια που πλημμύρισαν, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό για τα βακτήρια και τους μύκητες που έχουν αναπτυχθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.