Η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Επί ποδός οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.
|
Open Image Modal
Kamionsky via Getty Images

Στους 6,5 τόνους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ανακυκλώνονται στον κεντρικό δήμο.

Στους 6,5 τόνους έφτασε, έως τώρα, το βάρος των χριστουγεννιάτικων δέντρων, που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανακυκλωθούν, στο πλαίσιο της δράσης που έχει αναπτύξει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αποκομιδή των ελάτων στην πόλη θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς -όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου, Νίκος Ζεϊμπέκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM»- οι Θεσσαλονικείς φαίνεται πως αργούν να ξεστολίσουν και εξακολουθούν να αφήνουν δέντρα στα σημεία εναπόθεσης.

«Πάει πολύ καλά η διαδικασία συλλογής των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, έχουμε φτάσει τους 6,5 τόνους ως Δήμος Θεσσαλονίκης. Η αποκομιδή των ελάτων θα συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς υπάρχουν κάποιοι συνδημότες μας που ακόμη ξεστολίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεϊμπέκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη δράση του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και άλλοι δήμοι του νομού, με κεντρικό σύνθημα «Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» και στόχο τη μετατροπή των ξεραμένων ελάτων σε εδαφο-βελτιωτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε αναδασωτέες περιοχές.

Παράλληλα, ο κ. Ζεϊμπέκης ενημέρωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε όσους παραβατούν και είτε εναποθέτουν ανεξέλεγκτα τα ογκώδη απορρίμματα στα πεζοδρόμια, είτε πετούν χύμα τα σκουπίδια έξω από τους κάδους είτε αφισορυπαίνουν την πόλη.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, στόχος είναι η δημιουργία μιας «ομάδας κρούσης - ομάδας ευταξίας», αποτελούμενης από επόπτες καθαριότητας, που θα έχουν τη δυνατότητα να «περιπολούν» στα δημοτικά διαμερίσματα και πέρα από το να επιβλέπουν και να κάνουν συστάσεις στους δημότες, να μπορούν να «κόβουν» πρόστιμα σε όσους παραβατούν.

«Είμαστε σε αναμονή απάντησης από τη νομική υπηρεσία του δήμου για το κατά πόσο θα έχουν το δικαίωμα οι επόπτες να κόβουν πρόστιμα. Ωστόσο, το πιο βασικό που θα πρέπει να αλλάξει στην πόλη, για να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας, είναι η νοοτροπία και η διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Στη συνέχεια είναι ο έλεγχος και τελευταία έρχονται τα πρόστιμα» συμπλήρωσε ο κ. Ζεϊμπέκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ