This_Vouliweek | 11-15 Απριλίου 2016 | Η Εβδομάδα που μας πέρασε στο Κοινοβούλιο

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ακόμη και για θέματα που δεν σχετίζονται με τα επίδικα των συζητήσεων αυτών. Μίλησε για «υποβάθμιση» της Βουλής και για καθεστώς «περιορισμένης κυριαρχίας». Με τις δηλώσεις αυτές έδωσε την δική του εκτίμηση για το καθεστώς «παγώματος» του νομοθετικού έργου που εύκολα παρατηρεί κανείς τους τελευταίους μήνες στο Κοινοβούλιο όπου ουσιαστικά δεν κυριαρχεί η παραγωγή πρωτογενούς νομοθετικού έργου, αλλά μόνον κυρώσεις διακρατικών ή άλλων συμβάσεων ήσσονος σημασίας.
|
Open Image Modal
sooc

Οι διαπραγματεύσεις, το προσφυγικό και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ απασχόλησαν για ακόμη μια φορά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση δεν δύναται να νομοθετήσει λόγω εμποδίων από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ, το Κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθεί σε πρωτόγνωρες θεσμικά καταστάσεις ενόψει τις πρώτης αξιολόγησης. Ο Βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης ζητά ελέγχους στις πράξεις των οργανώσεων αλληλεγγύης και στο μητρώο των ΜΚΟ. Από την άλλη, η σύσταση εξεταστικής επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ υπερψηφίστηκε αλλά οδήγησε και σε μια έντονη αντιπαράθεση εφ'όλης της ύλης μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ακόμη και για θέματα που δεν σχετίζονται με τα επίδικα των συζητήσεων αυτών. Μίλησε για «υποβάθμιση» της Βουλής και για καθεστώς «περιορισμένης κυριαρχίας». Με τις δηλώσεις αυτές έδωσε την δική του εκτίμηση για το καθεστώς «παγώματος» του νομοθετικού έργου που εύκολα παρατηρεί κανείς τους τελευταίους μήνες στο Κοινοβούλιο όπου ουσιαστικά δεν κυριαρχεί η παραγωγή πρωτογενούς νομοθετικού έργου, αλλά μόνον κυρώσεις διακρατικών ή άλλων συμβάσεων ήσσονος σημασίας.

Ελέγχους για αξιόποινες πράξης οργανώσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα και προληπτικές πρακτικές ζητά από την κυβέρνηση, ο Βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Όπως επισημαίνει «τα τελευταία γεγονότα, αποδεικνύουν πως η δράση των «αλληλέγγυων» έχει προ καιρού ξεφύγει από το πλαίσιο της νομιμότητας, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού». Επίσης υποστηρίζει πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν συμβάλλει στο ελάχιστο στην ανάδειξη και την προστασία από τους τυχοδιώκτες, του μοναδικού και ανεκτίμητου έργου, που προσφέρουν τόσο οι ελληνικές, όσο και οι διεθνείς πραγματικές ΜΚΟ, που δουλεύουν με πρόσφυγες - μετανάστες».

 

Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας έδωσε στον γνωστό εκδότη Σταύρο Ψυχάρη η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, προκειμένου να καταθέσει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για 9 έτη, εφόσον εκτιμά ότι δεν είχε τηρηθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Η επιτροπή είχε αποστείλει επιστολή στον Σταύρο Ψυχάρη δίνοντάς του προθεσμία 15 ημερών η οποία εξέπνευσε και σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκε το αίτημα της παράτασης μέσω της νομικής οδού.

 

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Με την στήριξη ευρείας πλειοψηφίας αναμενόταν να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, 'Ολγα Γεροβασίλη που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το αντικείμενο της θα είναι «το περιεχόμενο και οι όροι των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων, η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, το ύψος των δανείων και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους, καθώς και οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις αυτές».

Η πρόταση αναμενόταν να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία μία και υπέρ τελικά θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουν εκφραστεί θετικά Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Ενώ, υπήρχε και το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ακόμη και το ΚΚΕ.

Μπροστά σε πρωτόγνωρες θεσμικές καταστάσεις αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ εκκρεμεί το θέμα του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για την φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό που όμως θα δεχθούν αλλαγές με βάση την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής στο τέλος του μήνα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οΥπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκηςανακοίνωσαν τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσουν αν αυτές γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Αποσαφήνισαν όμως ότι τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν κανονικά για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όμως δεν θα ψηφιστούν αμέσως μετά αλλά θα υπάρξει αναμονή για την εξέλιξη της συνολικής διαπραγμάτευσης άρα και αντίστοιχες αλλαγές στις διατάξεις τους. Πρώτο θα έρθει για συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στην συνέχεια το φορολογικό.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Άνω-κάτω το πρόγραμμα της Βουλής μετά την ανακοίνωση της έκτακτης αναχώρησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σούλτς σε Παρίσι και Στρασβούργο για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος για την εξεταστική σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Στην πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών στοχεύει η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα σε υπαλλήλους της ΕΡΤ να αποσπώνται εθελοντικά δήλωσε στην Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Παππάς, «το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι το μέγεθος αλλά η κακή κατανομή του προσωπικού» ενώ διευκρίνισε ότι οι αποσπάσεις προσωπικού δεν θα γίνουν «με την βία» αλλά μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου. «Η δική μας κυβέρνηση δεν προβαίνει σε βίαιο κλείσιμο αλλά προσπαθεί να κάνει βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το σχόλιό του σχετικά με το ότι «υπάρχει κόσμος που εργάζεται στην ΕΡΤ και θα ήθελε να έχει πιο βαρύ αντικείμενο, για να το πω ευγενικά», αφού εκτιμήθηκε ως παραδοχή για υπεράριθμο προσωπικό στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Επίσης, ο Ν.Παππάς πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα να γίνει η ΕΡΤ πίσω πόρτα για προσλήψεις».

Άγνωστη παραμένει η ...μοίρα τροπολογίας που κατέθεσαν σε άσχετο νομοσχέδιο διακρατικής σύμβασης τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από έντονη κριτική της αντιπολίτευσης την απέσυραν αλλά ο Yπουργός Υποδομών ,Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι ίσως ξανα-κατατεθεί.

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Bουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης και Σπ. Κάτσης Α. Καραναστάσης προέβλεπε πωςεπενδυτές που αποκτούν συμμετοχή σε φορέα του δημοσίου στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης απαλλάσσονται από ευθύνες για κατηγορίες και πρόστιμα παράβασης του τελωνειακού κώδικα σε περίπτωση που δεν γνώριζαν γι' αυτές κατά την διάρκεια του σχετικού διαγωνισμού.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αντιπαράθεση με αιχμές περί διαπλοκής για μία ακόμη φορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ν.Δ. με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί παρέμβασης του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην εισαγγελέα Γ. Τσατάνη προκειμένου να μην μπει στο αρχείο υπόθεση δίωξης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο φάκελος της υπόθεσης είναι πολύ πιθανόν να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γκιόλας.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τοποθετούμενος για το θέμα στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, άφησε για μία ακόμη φορά υπονοούμενα περί εμπλοκής στην υπόθεση παραγόντων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μιλώντας για «πρώην υπουργό» που εμπλέκεται και διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε να κατονομαστεί ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τον Οδηγό Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης παρουσίασε στους Βουλευτές - μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης. Σύμφωνα με όσα επισήμανε «η αναφορά του ρόλου της Ε.Ε. στην καθημερινότητα των Ελλήνων Βουλευτών έχει πυκνώσει και γι' αυτό το λόγο για να βοηθήσουμε τον απρόσκοπτο διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα φέρνει σήμερα στα χέρια σας ένα νέο εργαλείο».

Κωδικοποιώντας τις δυνατότητες του Οδηγού Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ο Π.Καρβούνης αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει και μπορούν να αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

-Τον ενισχυμένο ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων

-Το «δευτερογενές δίκαιο»

-Τις Συμμετοχικές Διαδικασίες

-Την Κοινοτική Μέδοδο

-Την Εποπτεία

-Τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

-Την «Εκθεση των 5 Προέδρων»

Θεσμική λύση- απάντηση στο πρόβλημα των άσχετων τροπολογιών και της πρόχειρης νομοθέτησης αναζητά το προεδρείο της Βουλής. Ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και αυτό της καθιέρωσης ενός νομοσχεδίου- σκούπα το οποίο θα εισάγεται για ψήφιση περιοδικά και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έως τώρα καταθέτονταν σε άσχετα νομοσχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πρόταση που έχει υποβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην διάσκεψη των προέδρων την οποία δεν αρνήθηκε εξαρχής και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στο Προεδρείο της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως υπάρχουν αρνητικές γνώμες γι αυτό τόσο στην Νέα Δημοκρατία όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Στην ανθρώπινη φύση απέδωσε την πλέον γνωστή παθολογία του πολιτικού συστήματος, το ρουσφέτι, ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ και ακαδημαϊκός Κώστας Ζουράρης. Υποστήριξε ότι πρόκειται για φαινόμενο με ιστορικές διαστάσεις. Μάλιστα επισήμανε ότι γίνεται αποδεκτό και από την Αριστερά με την ονομασία «ηθικό πλεονέκτημα». Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την έρευνα στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλης.

Απαντώντας - κατά δήλωσή του- στην τοποθέτηση της εισηγήτριας της Ν.Δ Μαρίας Αντωνίου, ο Κώστας Ζουράρης είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς οι αριστεροί, όπως ξέρετε, έχουμε έναν έρωτα με την επιστημονίζουσα ορολογία. Μας αρέσει πάρα πολύ, είμαστε οπαδοί του διαλεκτικού υλισμού, του ιστορικού υλισμού και διάφορα άλλα, τα οποία ταλανίζουν και εμάς φυσικά και κυρίως, εσάς.

Το ρουσφέτι είναι λίγο φυσικότερο από την φυσική αναπνοή του ανθρώπου «έως αν η αυτή φύσις των ανθρώπων η». Αν αλλάξουμε και μας βάλουν τσιπάκια - σιγά σιγά, μπορεί να γίνει και αυτό - το ρουσφέτι θα καταργηθεί. Το ρουσφέτι να καταργηθεί από τότε που έχουν γραπτή μνημείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι δυνατόν.

Η μόνη διαφορά είναι επειδή εμείς οι αριστεροί επιστημονίζουμε, το ρουσφέτι το λέμε ηθικό πλεονέκτημα. Αυτή είναι η διαφορά, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά. Ηθικό πλεονέκτημα το είπαμε, θα το λέμε όσο κοινωνούμε και μετά θα ξεχαστεί».

Την διακομματική ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Παρόλα αυτά υπήρξαν έντονες διαφοροποιήσεις για το σκεπτικό της υπερψήφισης αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για παρελκυστική τακτική.

«Η εξεταστική επιτροπή θα δείξει κάποια πράγματα που μπορεί να αξιοποιηθούν από τις αρχές» επισήμανε εισηγούμενος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση«δεν επιδιώκει εκδικήσεις, ούτε αποδιοπομπαίους τράγους». Όπως είπε «η κυβέρνηση θα μπορούσε να διατηρήσει το θολό τοπίο των χρηματοδοτήσεων και να το εκμεταλλευτεί παίρνοντας δάνεια. Δεν το κάνει»

Έντονα επικριτικός για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαυρουδής Βορίδης. Όπως δήλωσε αν η κυβέρνηση ήθελε να πληροφορηθεί για τα δάνεια των κομμάτων δεν είχε παρά να καταθέσει μία ερώτηση στην Βουλή. Έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση τονίζοντας πως ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που δήλωσε ότι θα μπει τάξη στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα δημόσια. Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την πρόταση παρότι την καταγγέλλει ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Αναμενόμενη ήταν η κόντρα «εφ όλης της ύλης» μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτυλίχθηκε στην συνεδρίαση της Βουλής για την εξεταστική σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων. Ιδίως από την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση στην οποία αναφέρθηκαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Νότα αισιοδοξίας θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση «θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα» ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να εντάξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάλιστα έκανε επίθεση προσωπική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «μπορεί να σας στεναχωρεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παίρνει θέση υπεράσπισης της χώρας και εσείς δεν το τολμάτε, όμως σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα δεν είναι μόνη, η χώρα έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει. Θα περάσουμε και αυτόν τον κάβο. Η οικονομία θα φτάσει στην ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ».

Το αίτημα για την διεξαγωγή εκλογών επανέφερε στην δική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αφήστε επιτέλους και κάτι όρθιο κ. Τσίπρα πριν φύγετε!» είπε χαρακτηριστικά « διότι ένα είναι βέβαιο. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι μόνο πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο όταν οι πολίτες σας γυρίσουν οριστικά την πλάτη. Κάθε μέρα που περνά το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αναφέροντας ότι «οι τραγικοί χειρισμοί τις τελευταίας εβδομάδας το απέδειξαν περίτρανα. Η πρώτη φορά Αριστερά κινδυνεύει να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Η κοινωνία ασφυκτιά. Οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Απαιτούν να λειτουργήσει επιτέλους το Κράτος. Να επιστρέψει η χώρα σε συνθήκες κανονικότητας. Να μπορούν επιτέλους να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Να αναπνεύσουν και πάλι. Σήμερα μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα μας. Οξυγόνο για μία νέα αρχή. Οξυγόνο για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το λαϊκισμό και την ανικανότητα. Οξυγόνο για να ονειρευτούμε και πάλι την Ελλάδα που αξίζουμε. Και αυτό το οξυγόνο μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το προσφέρει».

Ρεπορτάζ: Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Κείμενο/Επιμέλεια: Τόνι Αραβαντινού