#This_Vouliweek |18-22 Απριλίου 2016 | Η Εβδομάδα που μας πέρασε στο Κοινοβούλιο

Οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μία δεύτερη φορά τις τελευταίες 5 ημέρες αφού η προηγούμενη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ήταν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Υπήρξαν εκατέρωθεν αιχμές με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μιλά για υπονόμευση της οικονομίας από την πλευρά της Ν.Δ και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στην βία.
|
Open Image Modal
sooc

Το μεταναστευτικό, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και άλλη μία κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας ήταν τα δρώμενα που απασχόλησαν για άλλη μια βδομάδα το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ σε Πειραιά και Ειδομένη. Από την άλλη, η εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από το νέο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα στη συνέχεια:

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Στην αρμόδια εισαγγελική αρχή παραπέμπει τον γνωστό εκδότη, Σταύρο Ψυχάρη η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, αφού εξέπνευσε και η παράταση της προθεσμίας που του είχε δοθεί για την κατάθεση εκκρεμών δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων 10 ετών. Η αρχική προθεσμία των 15 ημερών, που είχε δοθεί - όπως προβλέπεται- στον γνωστό εκδότη έληξε στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει μέσω νομικής οδού παράταση μίας εβδομάδας η οποία και έληξε σήμερα Δευτέρα (18/4). Έτσι -με βάση τον κανονισμό της Βουλής για την λειτουργία της επιτροπής- ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμπεται στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Καθησυχαστικός θέλησε να εμφανισθεί ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης οι Βουλευτές Μ. Βαρβιτσιώτης. Κ. Κατσαφάδος (της Ν.Δ.), Δημ. Κρεμαστινόςκαι Θ. Παπαθεοδώρου (της Δημ. Συμπαράταξη) για το προσφυγικό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εστίασε την ομιλία του στην διασφάλιση της χρηματοδότησης για τον απαραίτητο σχεδιασμό αλλά και στον... έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Έχουμε πλήρη έλεγχο των αθώων αλλά και αμαρτωλών ΜΚΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας. Μάλιστα κατηγοριοποίησε τις «αμαρτωλές ΜΚΟ» σε οργανώσεις «αθώες που θέλησαν να ζήσουν το μυθιστόρημά τους» και σε «πονηρές» χωρίς όμως περεταίρω εξηγήσεις.Δήλωσε συγκεκριμένα ότι χρήματα από το ελληνικό κράτος θα δοθούν μόνον σε 8 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τονίζοντας πως κριτήριο θα είναι το αν «θα κουμπώσουν» με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επισήμανε πως πρόκειται για «διεθνώς γνωστές οργανώσεις».

 

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ιδιαίτερα αναλυτικός υπήρξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γιούρι Κατάινεν, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Εστίασε ιδιαίτερα στον τρόπο που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια τονίζοντας ότι δεν απαιτείται η κρατική διαμεσολάβηση.

O Γιούρι Κατάινεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο πλαίσιο του σχεδίου μας για τις επενδύσεις, έχουμε ένα νέο Ταμείο, το οποίο λέγεται EFSI, είναι το ευρωπαϊκό Ταμείο για τις στρατηγικές επενδύσεις, κομμάτι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως τους ιδιωτικούς επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο. Κυρίως συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το χρηματικό πακέτο θέλει να χρηματοδοτήσει τα ιδιωτικά χρήματα που υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του risk financing λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο στη χρηματοδότηση. Και λαμβάνει υπόψιν συγκεκριμένες επενδύσεις, συγκεκριμένες ευκαιρίες για επενδύσεις στην βιομηχανία». Διευκρίνισε, όμως, ότι «αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σύντομα θα ολοκληρωθούν, σε μερικές ημέρες, οι διαπραγματεύσεις και είναι πολύ καλό η εταιρεία που είναι στη διαπραγμάτευση αυτή θα μπορέσει να λάβει χρήματα για μια μεγάλη επένδυση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη πως η Ελλάδα είναι μια οικονομία που βασίζεται στις μικρομεσαίες επενδύσεις, θα θέλαμε να δούμε κάποιες συμφωνίες και με τις ενδιάμεσες τράπεζες».

Να αναδείξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των φορολογικών μηχανισμών επιλέγει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση. Την επίκαιρη επερώτηση υπογράφουν 44 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν και ο απαραίτητος αριθμός είναι 15 βουλευτές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.ΔημοκρατίαςΑπόστολος Βεσυρόπουλος η επερώτηση γίνεται προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας.

Η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Αννέτα Καββαδία, αξιοποίησε την δυνατότητα που της δίνει η ιδιότητά της ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να καταθέσει το συγκεκριμένο κείμενο.

Στην ερώτηση της η βουλευτής Β'Αθήνας, αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που συνιστούν καταγγελίες για παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφερόμενη τόσο στους πρόσφυγες όσο και στην ελευθερία του τύπου ή τον κουρδικό πληθυσμό.

Στους ανεξάρτητους βουλευτές καταγράφεται ο Βουλευτής της Β' Αθηνών Χάρης Θεοχάρης μετά την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη με την οποία ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Κ.Ο του κόμματος.

Ο Χ.Θεοχάρης είχε παραιτηθεί από την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του, τότε είχε ασκήσει έντονη κριτική για ασάφεια στις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Συγκεκριμένα και στην επιστολή του αποκαλεί τον πολιτικό λόγο του Ποταμιού «διγλωσσία». Μιλά μάλιστα για προθέσεις συγκυβέρνησης χωρίς όρους, για στήριξη και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά και για συμπόρευση είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με την Ν.Δ.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μία δεύτερη φορά τις τελευταίες 5 ημέρες αφού η προηγούμενη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ήταν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Υπήρξαν εκατέρωθεν αιχμές με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μιλά για υπονόμευση της οικονομίας από την πλευρά της Ν.Δ και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη,να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στην βία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Ν.Δ για «κινδυνολογία» και «ανεύθυνη στάση» η οποία μπαίνει εμπόδιο στην «εθνική προσπάθεια» για ανάταση της οικονομίας και εξόδου από την οικονομική δυσχέρεια.«Τι θα κάνετε κύριε Μητσοτάκη αν αύριο τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι μας αφήσατε άδεια ταμεία; Θα ζητήστε συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να συντηρείτε τον μύθο της καταστροφής;». Ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το ότι η κυβέρνηση θα στηριχθεί στα στοιχεία της υπηρεσίας ως επιβεβαίωση της πολιτικής της. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται «ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση» κάτι που «επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στην βία. Όπως ανέφερε «με την πρωτοβουλία μας αυτή, σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού. Διαλύουμε μια αγκύλωση που για δεκαετίες είχε επιβάλει στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική ζωή του τόπου, μια ιδεοληπτική, περιθωριακή, αριστερίστικη λογική. Μια λογική που βασιζόταν - και δυστυχώς βασίζεται ακόμη και σήμερα - σε μια διπλή άρνηση: Άρνηση αποδοχής ότι η ασφάλεια, η δημόσια τάξη και η εφαρμογή των νόμων είναι κοινωνικό αγαθό και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας, και Άρνηση καταδίκης κάθε μορφής βίας, απ' όπου και εάν αυτή προέρχεται».

Στην είσπραξη 230 εκατομμυρίων περισσότερων από πέρυσι στοχεύουν οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί για το 2016 σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ.Πιτσιλής «βασικό μας μέλημα είναι ο προσανατολισμός στην αύξηση των εισπράξεων. Δεν έχει αν θέλετε τόση αξία για εμάς ο στόχος της βεβαίωσης, όσο έχει ο στόχος της είσπραξης. Προς τον σκοπό αυτό εκσυγχρονίζουμε τις μεθόδους και τα μέσα του μηχανισμού είσπραξης. Ο φετινός μας στόχος για εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ανέρχεται σε 31,892 δις. ευρώ. Είναι δηλαδή περίπου κατά 230 εκατ. αυξημένο σε σχέση με πέρσι και να πω ήδη το πρώτο δίμηνο έχουμε πετύχει 5,197 δις, το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο, όπου το ποσόν που είχαμε εισπράξει ήταν 4,69 δις».

Με το σκεπτικό ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη για τους βουλευτές είναι εκτός αντικειμένου του νομοσχεδίου δικαιολόγησε ο Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, την εξαίρεσή τους από τις περικοπές που προβλέπει η σχετική πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Ο Γ.Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το νομοσχέδιο». Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου ανήκουν στις συντάξεις που δίνονται «για τιμητική διάκριση υλικής ή ηθικής παροχής» οπότε δεν μπορούν να καθορισθούν με ανταποδοτικά κριτήρια.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να επισημαίνει στο twitter ότι «Και οι κατ' απονομήν συντάξεις, (βουλευτές, δήμαρχοι κ.λπ.) πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και κοινής λογικής» ενώ, ο Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Κώστας Ζουράρης δήλωσε ότι «απαιτώ από τον Υπουργό Εργασίας, να διαγράψει αυτήν την εξαίρεση» τονίζοντας ότι «διαφαίνεται από την δήλωση του αρμόδιου υπουργού για θέματα εργασίας κ. Κατρούγκαλου, ότι οι διατελέσαντες βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν μέχρι το 2012, καθώς και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, εξαιρούνται των ενιαίων κανόνων του ασφαλιστικού, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα πρόσωπα μετά το 2012.»

Τόνι Αραβαντινού