#This_Vouliweek |25-29 Απριλίου 2016 | Η Εβδομάδα που μας πέρασε στο Κοινοβούλιο

Μέρες έντονων πιέσεων για τους βουλευτές - ιδίως για τους κυβερνητικούς- εξαιτίας της επικείμενης ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Πέραν των ευρύτερων αντιδράσεων που καταγράφονται το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο ανάμεσα στους βουλευτές που προέρχονται από συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του κοινοβουλίου που είναι μηχανικοί ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ψήφιση του ασφαλιστικού είναι «αιτία πολέμου».
|
Open Image Modal
sooc

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ανερχόμενη εξεταστική επιτροπή για τα κόμματα και τα ΜΜΕ, η ρευστότητα και η επικείμενη διαπραγμάτευση τα θέματα που απασχόλησαν αυτή την εβδομάδα το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυτό αναμένεται να ψηφιστεί την εβδομάδα του Πάσχα, ενώ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από βουλευτές που προέρχονται από συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους που ενδέχεται να επηρρεαστούν. Η ρευστότητα φαίνεται να προκαλεί κλίμα ανησυχίας στους βουλευτές και ενόψει του Πάσχα, περίοδος που αποτελεί μέρες επαφών με τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα στη συνέχεια:

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Την Πέμπτη (6/5) του Πάσχα, θα συνεχιστεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε ήδη επί της αρχής. Αν και θα ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία είναι άγνωστο το πότε και με ποιά ακριβώς μορφή θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Αιτία η άμεση συσχέτισή του με την διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους δανειστές.

Υπέρ του άμεσου κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης τάσσεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση του για τον Ιανουάριο - Μάρτιο του 2016.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης: «Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα € 5,4 δισ. και € 3,6 δισ. μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές». Παράλληλα επισημαίνεται πώς «το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (≥12 μηνών) στην Ελλάδα αυξάνεται ανησυχητικά και έφθασε στο 74 % το 4ο τρίμηνο 2015 από 73% το 4ο τρίμηνο 2014 και 40% το 2009».

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μετά το πρώτο 10ήμερο του Μαίου θα ξεκινήσει ουσιαστικά τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την δανειοδότηση κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό εγγράφων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 'Ηδη πάντως έχει ξεκινήσει να συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την παράδοση του πορίσματός της που θεωρητικά θα ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Παραμένει πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που προέκυψαν μετά από ερώτηση της Ελίζας Βόζενμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κοινοποιήθηκε στην ελληνική Βουλή. Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι παρατηρούνται δείγματα υποχώρησης της γυναικείας παρουσίας στην οικονομία στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται πώς με βάση «στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη το 2012, στην Ελλάδα υπάρχουν 361.000 γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών και το 24% του συνόλου των εργοδοτών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι αντίστοιχα 31% και 26%. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2008, ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 5%, ενώ ο μέσος όρος των γυναικών επιχειρηματιών στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά 2 %. Οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποτελούσαν περίπου το 24 % του γυναικείου ενεργού εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28 (10 %)».

Οι συνεχείς αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την σύγκλιση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε προκειμένου να αποτιμηθεί η πορεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προκαλούν εμφανώς αμηχανία στους βουλευτές που ανήκουν στο «κυβερνητικό στρατόπεδο» ενώ αποτελούν πεδίο έντονης κριτικής για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι -ιδίως για τους βουλευτές της περιφέρειας- οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν περίοδο επαφών με τους πολίτες, τους φορείς και τους παράγοντες των νομών τους προκειμένου να μεταφέρουν την συνολική εικόνα της πολιτικής κατάστασης. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο με βάση την υφιστάμενη συγκυρία.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μέρες έντονων πιέσεων για τους βουλευτές - ιδίως για τους κυβερνητικούς- εξαιτίας της επικείμενης ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Πέραν των ευρύτερων αντιδράσεων που καταγράφονται το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο ανάμεσα στους βουλευτές που προέρχονται από συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του κοινοβουλίου που είναι μηχανικοί ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ψήφιση του ασφαλιστικού είναι «αιτία πολέμου». Όπως επισημαίνει ο Γ.Στασινός «η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρσή του» ενώ καλεί τους βουλευτές-μηχανικούς «την ύστατη, έστω, στιγμή να συναισθανθείτε το έγκλημα που συντελείται κατά των Μηχανικών και να μην συναινέσετε με την ψήφο σας». Όπως σημειώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει «στην έξοδο από το επάγγελμα και τον οικονομικό και φυσικό αφανισμό χιλιάδες μηχανικούς».

Τόνι Αραβαντινού