Κινήσεις για την πώληση αριθμού παλιών ελληνικών Mirage 2000 - «βετεράνων» της Πολεμικής Αεροπορίας- είναι σε εξέλιξη, με σχετικό ενδιαφέρον να υπάρχει από την Ινδία, η οποία χρησιμοποιεί επίσης το θρυλικό μαχητικό της γαλλικής Dassault- ωστόσο στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως οι προσδοκίες είναι χαμηλές, δεδομένου ότι πρόκειται για αεροσκάφη που είναι καθηλωμένα εδώ και πολύ καιρό (εκτιμάται πως πρόκειται για κάτω από 20 αεροπλάνα) και δεν είναι σε θέση να πετάξουν, καθώς αρκετά είναι και χωρίς κινητήρες. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω πηγές, η πιο πιθανή προοπτική χρήσης τους, σε περίπτωση πώλησης, θα είναι για ανταλλακτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς θα άλλαζε την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το F-35, πόσο αποτελεσματικό είναι κατά των S-400
Στη «σκιά» των Rafale: Τι σημαίνει η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών για την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται πως τα Mirage 2000 και τα F-16 εντάσσονταν στην αποκαλούμενη «αγορά του αιώνα» των τελών του 20ού αιώνα και έγραψαν τη δική τους ιστορία στους ουρανούς του Αιγαίου, σηκώνοντας μεγάλο μέρος του βάρους των αναχαιτίσεων τουρκικών μαχητικών για δεκαετίες. Στην ΠΑ συνεχίζουν να υπηρετούν τα Mirage 2000-5 (M2000-5, βελτιωμένη έκδοση του γαλλικού δελταπτέρυγου μαχητικού), που εδρεύουν στην Τανάγρα (331 Μοίυρα Παντός Καιρού, «Θησέας»), όπως και το νεότερο απόκτημα της ΠΑ, το Rafale F3R (332 Moίρα, «Γεράκι»), που αντικατέστησε τα παλιά Mirage 2000.
Μεταχειρισμένα Mirage 2000
Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό φαίνεται να υπάρχει – σε θεωρητικό πλαίσιο, τουλάχιστον- ενδιαφέρον διεθνώς για μεταχειρισμένα Mirage 2000. Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας (η οποία πρόκειται να προμηθευτεί F-16) εν μέσω του πολέμου, ο επικεφαλής της, Μίκολα Όλεστσουκ, είπε πως μαχητικά του τύπου θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στη χώρα του: «Μαζί με F-16, στον ουρανό θα επιχειρούν MiG-29, και είναι δυνατόν οι μαχητικές δυνατότητες βομβαρδιστικών Su-24M να ενισχυθούν από Mirage 2000D, και αεροσκάφη Su-25 να ενισχυθούν από Α-10 Thunderbolt II» είχε αναφέρει μέσω Telegram.
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε πει επίσης τον Σεπτέμβριο πως είχε κλείσει «πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση πιλότων μας στη Γαλλία» σε συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Αν και δεν έχει γνωστό κάτι παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος τύπος γαλλικού μαχητικού είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πυραύλους cruise SCALP-EG (ήδη σε χρήση στην Ουκρανία) και «έξυπνες» βόμβες Hammer (αναμένεται να φτάσουν στο προσεχές μέλλον).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από έναν αιώνα στους ουρανούς: Όλα τα μαχητικά που πέρασαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία
Η Γαλλία είχε προμηθευτεί πάνω από 80 Mirage 2000D πριν από δεκαετίες και επέλεξε να εκσυγχρονίσει 55, με αποτέλεσμα να μένουν (δεδομένων και των αεροπλάνων που χάθηκαν σε ατυχήματα) περίπου 20. Αν και πρόκειται για έναν τύπο που είναι άγνωστος στην ουκρανική αεροπορία (η οποία χρησιμοποιεί παλαιά σοβιετικής προέλευσης μαχητικά) και ως εκ τούτου θα χρειαζόταν καιρός και εντατική δουλειά και εκπαίδευση για την ενσωμάτωσή του, υπενθυμίζεται πως η ουκρανική αεροπορία ήδη είναι σε διαδικασίες ένταξης σε υπηρεσία του F-16, ενώ η άφιξη και ενός ευρωπαϊκού μαχητικού θα ήταν ενδεχομένως καλή προοπτική, δεδομένων των «τριγμών» του τελευταίου καιρού στη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και ειδικότερα για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας (που έχει τη «μερίδα του λέοντος» ως προς την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία).
Πέραν αυτού, ένας χρήστης του Mirage 2000D με «ιδιαιτερότητες» (δεδομένων των τεταμένων σχέσεων και της εγγύτητας με την Κίνα) είναι και η Ταϊβάν, η οποία διαθέτει περίπου 50 Mirage 2000-5S. Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ενδιαφέρονται για παράταση του επιχειρησιακού βίου των μαχητικών του τύπου που διαθέτουν με αγορές ανταλλακτικών αξίας ύψους περίπου 328 εκατ. δολαρίων.
Παρόλα αυτά, ερωτηθείσες αν έχει υπάρξει και ενδιαφέρον από άλλες πλευρές για την αγορά παλιών ελληνικών Mirage 2000, οι εν λόγω πηγές απάντησαν αρνητικά, σημειώνοντας πως η όποια συζήτηση έχει να κάνει με το ενδεχόμενο πώλησής τους στην Ινδία, χωρίς να έχει υπογραφεί κάτι. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επιδιώκεται ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναμένεται να πραγματοποιήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα επίσκεψη στην Ινδία, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο.