Στην Τεχεράνη τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Βάσει του εθίμου του Ισλάμ, η κηδεία έπρεπε να τελεστεί άμεσα και έτσι αποφασίστηκε να γίνει στην Τεχεράνη όπου δολοφονήθηκε ενώ η σορός του θα ακολούθως στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο Χανίγιε ζούσε επί χρόνια στο Κατάρ για να μπορεί ως ηγέτης της Χαμάς να ταξιδεύει εύκολα αποφεύγοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβάλει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.
Έτσι, και η ταφή του θα τελεστεί την Παρασκευή (ημέρα της μεγάλης προσευχής για τους μουσουλμάνους) στην Ντόχα και όχι στην Γάζα όπου μεγάλωσε ως πρόσφυγας στον καταυλισμό του αλ Σάτι όπου έζησε για χρόνια η οικογένεια του αφού εκδιώχθηκε από το Ασκελόν, που σήμερα ανήκει στο Ισραήλ, κατά τον πόλεμο του 1948.
Στην κηδεία του Χανίγιε, στην Τεχεράνη παραβρέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο Ιράν.
Πρώτος μεταξύ αυτών ο Ανώτατος Ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ που ορκίστηκε εκδίκηση για την δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς και έχει ήδη δώσει, όπως λέγεται, εντολή για να δοθεί σκληρή απάντηση στο Ισραήλ.
Πλάι του ο νέος, μετριοπαθής και μεταρρυθμιστής πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν. Ήταν μάλιστα για την ορκομωσία αυτού, που ο Χανίγιε μετέβη στην Τεχεράνη και τελικά έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από το Ισραήλ, που ωστόσο δεν έχει σχολιάσει τον ρόλο του στην υπόθεση.
Χιλιάδες πολίτες στο Ιράν είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά στις λεωφόρους από όπου πέρασε το φέρετρο με την σορό του Χανίγιε και παραβρέθηκαν στην νεκρώσιμη ακολουθία.
Ήδη από την Τετάρτη, όλα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους και πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε ένδειξη πένθους αλλά και οργής κατά του Ισραήλ.
Διαδηλώσεις μάλιστα έγινα και σε άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράκ, η Υεμένη, το Μαρόκο, την Τυνησία κ.α.
Ο 62χρονος Χανίγιε, παρά την συχνά σκληρή ρητορική του, γενικά θεωρείτο πάντα από τους αναλυτές ως μετριοπαθής και πραγματιστής, σε σύγκριση με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της Χαμάς με έδρα τη Γάζα ενώ είχε αναλάβει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια εκεχειρία στην Γάζα και ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους η οποία φυσικά τώρα έχει ”παγώσει”.
Είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής πριν την διαμάχη της Χαμάς με την Φατάχ του Μαχμούντ Αμπας, θεωρείτο εξαίρετος διπλωμάτης και ήταν το δημόσιο πρόσωπο της οργάνωσης, και ως εκ τούτου φυσικά και το πιο ευάλωτο σε μια δολοφονική επίθεση.
Τώρα, η δολοφονία του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επιθέσεων και αντεπιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του ”Άξονα της Αντίστασης” δηλαδή του Ιράν, της Χαμάς στην Γάζα, της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Χούθι στην Υεμένης, των αδελφών ένοπλων ομάδων στο Ιράκ κ.α. με τον κίνδυνο μιας ανοιχτής γενικευμένης σύγκρουσης να είναι ξανά ορατός.