Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τον θάνατο του Σαλβατόρε «Τότο» Σκιλάτσι, πρώην ποδοσφαιριστή των Γιουβέντους, Ίντερ και παλαίμαχο στράϊκερ της Εθνικής Ιταλίας. Με τα γκολ του ξεχώρισε το καλοκαίρι του 1990 και οδήγησε την Ιταλία σε μία αξιομνημόνευτη πορεία στο Παγκόσμιο που φιλοξένησε η πατρίδα του.
Ο Σκιλάτσι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε ήδη χειρουργηθεί δύο φορές. Ο άλλοτε αστέρας των ευρωπαϊκών γηπέδων έδωσε μεγάλες «μάχες» τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ωστόσο δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 59 ετών.
Γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1964, παντρεύτηκε δύο φορές και αφήνει πίσω του τρία παιδιά. Ο Ιταλός μετά από το «αγροτικό» του στις μικρές κατηγορίες της χώρας του, ξεχώρισε γρήγορα και μετακινήθηκε στην Γιουβέντους το 1989. Στο Τορίνο, ο Τοτό σκόραρε 15 τέρματα σε 30 παιχνίδια και ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας και του Κυπέλλου UEFA εκείνης της σεζόν από την ομάδα του.
Οι επιδόσεις του Ιταλού, τράβηξαν τα βλέμματα του ομοσπονδιακού τεχνικού Azeglio Vicini, με τον 25χρονο τότε στράϊκερ, να βρίσκεται στις κλησεις για το Μουντιάλ του 1990. Ο Σκιλάτσι παρόλο που δεν προοριζόταν για βασικός, ξεχώρισε ήδη από το πρώτο παιχνίδι της Ιταλίας με την Αυστρία. Η ομάδα του είχε κολλήσει στο σκορ, ωστόσο 4 λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι, σκόραρε με κεφαλιά, για να διαμορφώσει το τελικό 1-0.
ο Σκιλάτσι συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία στο Μουντιάλ, βοήθησε την Ιταλία να φτάσει στα ημιτελικά και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 τέρματα. Οι Ιταλοί κατέλαβαν την τρίτη θέση, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα στην γειτονική μας χώρα.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Ιταλό στράϊκερ. Η πορεία του ήταν καθοδική όσο περνούσαν τα χρόνια. Ο Σκιλάτσι αποτέλεσε παρόλα αυτά τον πρώτο Ιταλό που έπαιξε στο πρωτάθλημα Ιαπωνίας, ενώ οι συμπατριώτες του θα τον θυμούνται για πάντα για τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο της Ιταλίας το 1990.
Πηγή: Gazzetta dello sport