Ένα ασυνήθιστο στρατιωτικό πείραμα εκπονήθηκε στη Σιβηρία στις 27 Ιουλίου. Μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών, μέλη ομάδας «ειδικών αποστολών» πραγματοποίησε «επιδρομή» στη μέση του πουθενά με επικεφαλής αυτής τον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας. Όχι όμως οποιασδήποτε κοινότητας αλλά αυτής των «Παλαιών Πιστών» της Σιβηρίας, της θρησκευτικής ομάδας που τον 17ο αιώνα αποσχίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία το γνωστό ρωσικό Σχίσμα (Ρασκόλ) και αποτελείται από σκληροτράχηλους θρησκευόμενους πολίτες που έχουν απαρνηθεί τις ανέσεις του σύγχρονου κόσμου.
Οι τελευταίες πέντε ημέρες της συνολικά 30 ημερών εκπαίδευσης των ρώσων στρατιωτών, έλαβε χώρα σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις εξαιτίας της μορφολογίας του που βρίσκεται κατά ποταμού Μαλί Γιένισεϊ στη Δημοκρατία της Τούβα που είναι μια ρωσική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Μογγολία.
Όπως αναφέρει το Russia Beyond the Headlines, οι Παλαιοί Πιστοί της Σιβηρίας ζουν μια μοναχική ζωή, έχοντας απορρίψει πολλές από τις ανέσεις που παρέχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και μάλλον εξαιτίας (και) αυτής της ιδιαιτερότητάς τους έχουν εκπαιδεύσει την ελίτ πολλών στρατιωτών που θέλουν να μάθουν πως να προσαρμοστούν σε ένα τόσο δύσκολο και εχθρικό φυσικό περιβάλλον και φυσικά να επιβιώσουν, στην αφιλόξενη τάιγκα.
Βασικό ζητούμενο είναι η τροφή και στο θέμα αυτό οι Παλαιοί Πιστοί είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί και αυστηροί. Σύμφωνα με την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση δεν τρώνε ζώα με πόδια, όπως λαγούς και αρκούδες, με εξαίρεση όσα έχουν διπλές οπλές οπλές (πχ ελάφια, γίδες, πρόβατα)ενώ επιτρέπεται και η σίτιση με πουλιά και ψάρια, ξηρούς καρπούς και μούρα.
Κάθε μέλος των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχει στην εκπαίδευση έχει στη διάθεσή του πέντε φυσίγγια, σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπο με αρκούδα, αν και κατά το πενθήμερο της τελικής εκπαίδευσης δεν υπήρξαν απρόοπτες συναντήσεις.
Η συνεργασία και ο στόχος του ρωσικού στρατού
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, προκειμένου να διεξαχθεί η συγκεκριμένη πορεία μήκους 60 μιλίων, ο ρωσικός στρατός έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας. Πρόκειται για μια συνεργασία υπό δοκιμή με βασικό στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων επιβίωσης των στρατιωτών σε εδάφη με την συγκεκριμένη μορφολογία και τις πολύ συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.
«Κατά τη διάρκεια της (βασικός στρατιωτικής) εκπαίδευσης, κατέστη σαφές πως οι εκπαιδευτές μας δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες επιβίωσης σε ορεινές τάιγκα. Για τη βελτίωση λοιπόν της μαχητικής εκπαίδευσης, έχουμε τώρα για πρώτη φορά “επιστρατεύσει” Παλαιούς Πιστούς ως εκπαιδευτές» δήλωσε στο Tass ο αντι-στρατηγός και διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Βλαντιμίρ Ζαρουντινίτσκι.
Αν και οι στρατιωτικοί διοικητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πείραμα ήταν επιτυχές, εκπρόσωποι της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρεια δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει εάν αυτή η μορφή της εκπαίδευσης θα γίνει μέρος του κανονικού προγράμματος.
Οι «Παλαιοί Πιστοί» στον σύγχρονο κόσμο
Οι Παλαιοί Πιστοί της Σιβηρίας ζουν μια μοναχική ζωή διατηρώντας επί τρεις αιώνες τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων τους. Αντιμετωπίζουν ειρηνικά τους επισκέπτες αλλά και του καλούν στα σπίτια τους. Οι άνδρες έχουν γένια και οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν με ένα μαντήλι τα μαλλιά τους ενώ παντρεύονται μόνο μεταξύ τους. Η θρησκευτική νηστεία τηρείται αυστηρά ενώ οι Παλαιοί Πιστοί είναι πολύ εκλεκτικοί με τη διατροφή τους και προσέχουν τι τρώνε και τι πεινούν. Για παράδειγμα το τσάι και ο καφές θεωρούνται αμαρτωλά αφεψήματα, τα οινοπνευματώδη επίσης απαγορεύονται και κανένας εκ των μελών της σέκτας δεν καπνίζει.
Γενικά απέχουν από πολλές από τις σύγχρονες ανέσεις ενώ μόλις προσφάτως άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα αλλά καθαρά για λόγους αναγκαιότητας. Ελάχιστοι εκ των Πιστών χρησιμοποιούν το internet. Γύρω δε από τον ποταμό Μάλι Γιανισέι υπάρχουν αρκετές οικογένειες πιστών που δεν θέλουν να δέχονται επισκέπτες στην περιοχή τους και αρνούνται όλες τις ανέσεις της σύγχρονης κοινωνίας.