Φλερτ και κοινωνικά δίκτυα εν έτει 2024: Μιλάμε και επίσημα για την πιο περίπλοκη εποχή στον κόσμο των ραντεβού.
Ghosting, breadcrumbing, situationship, orbiting, paperclipping: Όλες αυτές οι νέες «τάσεις» και οι «θεωρίες» μας έχουν μπερδέψει. Ιδίως όσους είμαστε λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ορολογίες που χρησιμοποιεί η Gen Z. Και το χειρότερο είναι πως εκεί που πάμε να καταλάβουμε - έστω και στο περίπου - τι τρέχει με τις σύγχρονες μορφές σχέσεων, διαρκώς ξεπηδούν νέες, με ακόμα πιο παράξενα ονόματα.
Και μια από τις ολόφρεσκες τάσεις που κατακλύζει το διαδίκτυο στο εδώ και στο τώρα είναι το «throning», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ενθρόνιση». Αλλά τι στο καλό σημαίνει αυτό;
Τι είναι το throning
«Throning είναι το να βγαίνουμε ραντεβού με κάποιον/α, απλώς και μόνο επειδή μέσα από τη σχέση μας μαζί του/της, πιστεύουμε ότι αυξάνονται η φήμη και το στάτους μας», εξηγεί ο ειδικός σχέσεων Σιντάρνθ Κουμάρ.
Και ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι μπαίνουμε σε σχέσεις με πρωταρχική πρόθεση να ενισχύσουμε το δικό μας εγώ. Πράγμα που είναι εκ των πραγμάτων μη υγιές.
«Τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από το throning είναι η επιθυμία για κοινωνική επιβεβαίωση, η πρόσβαση σε κλειστούς ή αλλιώς ”πριβέ” κοινωνικούς κύκλους, η τόνωση της αυτοεκτίμησης και η αύξηση των ακολούθων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει η Καλπάνα Σινγκ, ειδικός σχέσεων με έδρα το Δελχί. «Και αυτού του είδους οι σχέσεις, που βασίζονται αποκλειστικά στην κοινωνική αναρρίχηση δεν στηρίζονται στα ισχυρά θεμέλια των κοινών ενδιαφερόντων, της στοργής και οικειότητας. Και ως εκ τούτου είναι θνησιγενείς και τοξικές», προσθέτει η ίδια.
Πολλοί από εμάς πιθανότατα έχουμε βιώσει προσωπικά τις συνέπειες ή έχουμε γίνει μάρτυρες αυτού του τύπου σχέσης. Σε κάθε περίπτωση, η όλη κατάσταση είναι συγγενική με έννοιες όπως η «χρυσοθηρία» ή η «ειδωλοποίηση». Και κάθε φορά που είτε εμείς τοποθετούμε το ταίρι μας, είτε το ταίρι μας τοποθετεί εμάς σε ένα βάθρο ή αλλιώς έναν «θρόνο», όταν επέλθει η πτώση, είναι ολέθρια.
Και δηλαδή πώς πρέπει να επιλέγουμε ένα υποψήφιο ταίρι;
Η εξωτερική εμφάνιση, οι ακόλουθοι στα κοινωνικά δίκτυα, τα περιουσιακά στοιχεία είναι πράγματα που είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, έρχονται και παρέρχονται. Επομένως, όταν επιλέγουμε σύντροφο, αυτά που έχει σημασία να αξιολογήσουμε, είναι χαρακτηριστικά πάγια, όπως:
Οι αξίες
Ο συναισθηματικός κόσμος
Τα κοινά ενδιαφέροντα
Η νοημοσύνη
Το επίπεδο ενσυναίσθησης
Μόνο αν ταιριάζουμε με το άλλο άτομο σε αυτά τα πεδία, υπάρχει πιθανότητα ο μεταξύ μας δεσμός να κρατήσει και να μας γεμίσει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά.
Συμπέρασμα;
Σημασία έχει να βρούμε κάποιο/α που να μας εκτιμά για αυτό που είμαστε. Όχι για τις πιθανότητες που του προσφέρουμε να ανελιχθεί επαγγελματικά, οικονομικά ή κοινωνικά. Και ακόμα και αν δεν μπορούμε πάντοτε να καταλάβουμε από την αρχή τα κίνητρα κάποιου/ας που μας πλησιάζει, με τον καιρό, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.
(Με πληροφορίες από vice).