Τι ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το χρέος και ο ρόλος των αγορών στο επίκεντρο

Τι ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το χρέος και ο ρόλος των αγορών στο επίκεντρο
Open Image Modal
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου μπαίνει η Ελληνική κυβέρνηση μετά και την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup.

Πλέον όλο το βάρος πέφτει στην κρίσιμη τέταρτη (και όπως ελπίζει η κυβέρνηση τελευταία) αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος η οποία θα έχει και ρόλο απολογισμού για το σύνολο του τρίτου Μνημονίου. Από σήμερα η Ελληνική υπόθεση μπαίνει στην κρισιμότερη περίοδο της καθώς μια σειρά από παράγοντες θα κρίνουν αν υπάρχει δυνατότητα η Ελληνική Οικονομία να προχωρήσει από τον Αύγουστο του 2018 χωρίς Μνημόνιο, τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίσαμε από το 2010.

Βασική προϋπόθεση θα αποτελέσει εάν τα στοιχεία μπορούν να αποδείξουν ότι η έξοδος από την επιτήρηση των Μνημονίων και ταυτόχρονα η αυτοδύναμη εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι βιώσιμο σχήμα για το μέλλον. Η ελεύθερη έξοδος στις αγορές θα κριθεί άλλωστε από το γεγονός εάν η οικονομία θα μπορεί να διατηρήσει σε «λογικά» επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Παράγοντας χρέος
Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε «ελάφρυνση» του χρέους, τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί από κοινού ο ESM με την ΕΚΤ έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους και όχι με τη μείωση του όγκου του. Μια τέτοια λύση θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η χώρα έχει αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με το ενδεχόμενο αδυναμίας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Στόχος της «λύσης» που προκρίνει η πλευρά του ESM είναι το χρέος να χαρακτηριστεί βιώσιμο, προκειμένου να καθησυχαστούν οι διεθνείς επενδυτές προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τη δυνατότητα της να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ο ρόλος των αγορών
Η αντίδραση των αγορών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τις λύσεις που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι για την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους. Αυτό έχει φανεί και στις πρόσφατες εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και για την επικείμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Στοίχημα βέβαια παραμένει η αντιμετώπιση που θα επιφυλάξουν οι αγορές στις εκδόσεις Ελληνικών ομολόγων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Η αντίδραση τους θα κριθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από σήμερα, αν και οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά και την μορφή που θα έχει η επιτήρηση από την πλευρά των δανειστών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τη γραμμή των μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Οικονομία.

Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξουν και οι εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης, με την Ιταλία να έχει μπροστά της κρίσιμες εκλογές, την Ισπανία να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και την Γερμανία ακόμα να αναζητά λύση στο κυβερνητικό της αδιέξοδο.