Τι ακριβώς είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τους πιθανούς λόγους χρήσης πυρηνικών όπλων

Για "επικίνδυνες" δηλώσεις που δεν αρμόζουν σε μια "υπεύθυνη πυρηνική δύναμη" κάνουν λόγο οι ΗΠΑ και καθησυχάζουν.
Open Image Modal
CNN
CNN

Η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στο CNN, για το εάν και κατά πόσο η Ρωσία αποκλείει την χρήση χρήση πυρηνικών όπλων, χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον ως ”επικίνδυνη” και μη αρμόζουσα για μια ”υπεύθυνη πυρηνική δύναμη”. Απώτερος στόχος η αποθάρρυνση περαιτέρω στήριξης των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς την Ουκρανία. 

Τι ακριβώς είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ στην συνέντευξή του στο CNN και στην δημοσιογράφο Κρίστιαν Αμανπουρ σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία (απόσπασμα από 1:39).  

Ερ: Θα χρησιμοποιούσε ο Πούτιν πυρηνικά όπλα;

Απ:Στόχος του Πούτιν είναι να κάνει τον κόσμο να ακούσει και να κατανοήσει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ανησυχίας μας στον κόσμο. Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Περίπου δυο δεκαετίες προσπαθούμε αλλά κανείς δεν μας ακούει. Και πριν να είναι πολύ αργά αποφασίστηκε αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να τερματιστεί η αντι-ρωσικη που υπήρχε δίπλα στα σύνορά μας. Η Ουκρανία δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τα δυτικά κράτη.

Ερ: Η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, υπάρχει πολλά χρόνια. Σας ρωτάω ξανά γιατί ο  φιλνανδός πρόεδρος μου είπε πως ο Πούτιν του έχει πει ότι εάν κάποιος προσπαθήσει να τον σταματήσει θα συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Εσείς λοιπόν είστε πεπεισμένος ότι το αφεντικό σας δεν θα χρησιμοποιήσει αυτήν την επιλογή (σ.σ. πυρηνικά όπλα);

Απ: Εχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας. Είναι δημόσιο. Μπορείτε να το διαβάσετε, περιλαμβάνει όλους τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Εάν υπάρχει λοιπόν υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα  μας. Δεν υπάρχουν άλλοι  λόγοι πέραν αυτών που αναφέρονται στο κείμενο αυτό.

Λίγη ώρα αργότερα, το Πεντάγωνο καταδίκασε την άρνηση Πεσκόφ  να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι είπε ότι τα σχόλια αυτά ήταν «επικίνδυνα». «Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ενεργεί μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», είπε στους δημοσιογράφους. Όμως ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου «δεν έχουν δει τίποτα που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική αποτρεπτική μας στάση...Το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε καθημερινά».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα επέκρινε επίσης τα σχόλια του Πεσκόφ. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να το δεις αλλιώς, αλλά ως επικίνδυνο όταν η Ρωσία αναζητά μια πιθανή δικαιολογία για τη χρήση πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης», είπε ο Πανέτα στο CNN. «Και βασίζοντάς το ειλικρινά σε μια πολύ λανθασμένη υπόθεση ότι κατά κάποιο τρόπο η Ρωσία απειλείται. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματική ανησυχία ότι η Ρωσία τουλάχιστον εξετάζει αυτή τη δυνατότητα. «Δεν ξέρω ότι θα συμβεί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Πούτιν πρέπει να ανησυχεί για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και πρέπει να ανησυχεί για τη δική του επιβίωση».

Ο Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε ειδική κατάσταση συναγερμού στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι δεν είχαν δει κανένα σημαντικό σημάδι κινητοποίησης βομβαρδιστικών, πυραύλων και υποβρυχίων της Ρωσίας.