Τι ακριβώς σημαίνει ότι στο «θησαυροφυλάκιο» του TikTok βρίσκονται για πάντα τα δεδομένα μας

Ειδικοί απαντούν. Και δυο σπουδαίες συμβουλές να περιορίσουμε την έκθεσή μας στον ψηφιακό κόσμο.
Open Image Modal
Anadolu via Getty Images
Το TikTok είναι γεμάτο αναξιόπιστα βίντεο. Είτε θίγουν πολιτικά ζητήματα, είτε προσφέρουν tips ομορφιάς και ευεξίας.

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου

Και προέκυψε από ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών και να επηρεάσει το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται. 

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της απαγόρευσης, από κυβερνητικής σκοπιάς, έχει να κάνει περισσότερο τον αλγόριθμο και την επιρροή που ασκεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, παρά με τα δεδομένα στα οποία παρέχουμε πρόσβαση», δηλώνει η Άλεξ Χάμερστον, διευθύντρια της TrustedSec, μιας εταιρείας για την αντιμετώπιση του hacking. «Οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε εύκολα. Και το TikTok είναι γεμάτο αναξιόπιστα βίντεο. Είτε θίγουν πολιτικά ζητήματα, είτε προσφέρουν tips ομορφιάς και ευεξίας», προσθέτει η Χάμερστον.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη και σε άλλες πλατφόρμες, όπως λόγου χάρη το Instagram. Πρόσφατα μάλιστα, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής της Meta, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει στις εφαρμογές της εταιρείας του τον έλεγχο αξιοπιστίας των διαφόρων γεγονότων για τα οποία γίνεται δημόσιος διάλογος. Κι έτσι δημιουργούνται περιθώρια για ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση. 

Πέρα από την παραπληροφόρηση, ο Κέβιν Τζόνσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Secure Ideas, θεωρεί ότι το σημαντικότερο «επιχείρημα» υπέρ της απαγόρευσης του TikTok είναι ότι αυτό «θα κάνει καλό στα παιδιά και τους νεαρούς χρήστες, προστατεύοντας το απόρρητό τους».

«Στην πραγματικότητα ωστόσο, μια απαγόρευση, δεν πρόκειται να προστατεύσει το απόρρητο κανενός. Διότι αφενός οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok, ανεξάρτητα από την απαγόρευση και αφετέρου, τα δεδομένα που έχει συλλέξει το TikTok δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Το TikTok δεν έχει καμία υποχρέωση μόνο και μόνο επειδή απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, να διαγράψει όλα τα δεδομένα των Αμερικανών πολιτών», προειδοποιεί ο Τζόνσον. 

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images
«Μια απαγόρευση, δεν πρόκειται να προστατεύσει το απόρρητο κανενός».

Όμως αλήθεια, για τι είδους δεδομένα μιλάμε;

Από το όνομα, το email, το κινητό, το ιστορικό αναζήτησης και την τοποθεσία μας, μέχρι τα μηνύματα που στέλνουμε στα διάφορα τσατ και τη λίστα των επαφών μας, όλα όσα έχουμε μοιραστεί με το αγαπητό μας TikTok, είναι φυλαγμένα στο «θησαυροφυλάκιο» της εφαρμογής για πάντα. 

Και είναι όντως επικίνδυνο να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτά μας τα δεδομένα;

«Κάποτε είχαμε δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Αλλά με δική μας ευθύνη το χάσαμε πριν από δεκαετίες», θεωρεί ο Τζόνσον.

Και ίσως έχει δίκιο, καθώς μέχρι το 2006, όταν μπήκαμε στον θαυμαστό κόσμο του Facebook, δεν κοινοποιούσαμε δεξιά και αριστερά δεδομένα όπως το όνομα, οι φωτογραφίες, η καταγωγή, το αγαπημένο μας τραγούδι. Κι όμως πλέον, τα social media ξέρουν για εμάς αυτά και πολλά περισσότερα. 

«Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, καθώς ένα σωρό οργανισμοί αγοράζουν τα δεδομένα μας από ”μεσίτες δεδομένων”. Αυτοί συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το πού ψωνίζουμε, τι ψάχνουμε, το αν οδηγούμε, τα θεάματα που παρακολουθούμε, πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία και τη δουλειά μας και τόσα άλλα. Από αυτή την άποψη, όσοι αποκαλούν τα δεδομένα ”το νέο νόμισμα” δεν έχουν καθόλου άδικο. Διότι βασιζόμενοι σε αυτές τις πληροφορίες, οι διαφημιζόμενοι μας δελεάζουν πιο εύκολα, μας στέλνουν εξατομικευμένες προσφορές και τελικά; Ακόμα κι αν η συλλογή δεδομένων κάνει κάποιες υπηρεσίες καλύτερες, πόσοι δεν αναρωτιόμαστε αν αξίζει να προσφέρουμε απλόχερα όλα αυτά τα δεδομένα και αν υπάρχουν οφέλη», προβληματίζεται ο Τζόνσον και εμείς μαζί του. 

Και τελικά ποια είναι μια υπεύθυνη στάση στα κοινωνικά δίκτυα

Αν και ορισμένα δεδομένα μας μπορεί να μην είναι επικίνδυνο να κοινοποιηθούν, - όπως η αγάπη μας για τα κουταβάκια ή το πάθος μας για την καθαριότητα - υπάρχουν δεδομένα που δεν πρέπει να βρεθούν στα χέρια του λάθος ατόμου. Διότι ενώ έχει πλάκα η Meta ή η Google να μας πετάνε μιμίδια που μας αρέσουν, το να γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας μας, είναι μάλλον επικίνδυνο.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας από εδώ και στο εξής;

«Προσωπικά, ως χρήστης του TikTok, αρνούμαι να διαγράψω τα δεδομένα μου. Ούτε και ζητώ να διαγράψουν τα δεδομένα μου οι πλατφόρμες στις οποίες διατηρώ λογαριασμό. Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι αν σκοπεύουν να κάνουν άσχημα πράγματα με τα δεδομένα μου, το κάνουν ήδη», σημειώνει ο Τζόνσον.

Σε αυτό συμφωνεί και η Χάμερστον, η οποία προσθέτει ότι «Λυπάμαι που το παραδέχομαι, αλλά άπαξ και τα δεδομένα μας διαρρεύσουν εκεί έξω, δεν μαζεύονται ποτέ πια. Ούτε από το TikTok, ούτε από το LinkedIn, ούτε από το Facebook και όλα τα μέσα στα οποία έχουμε ανοιχτεί. Και ακόμη και σε μέρη όπου υπάρχουν πολύ ισχυροί νόμοι περί απορρήτου, το να διαγραφούν τα δεδομένα μας, δεν είναι εφικτό. Διότι ανάμεσα στις τόσες ιστοσελίδες που περιηγούμαστε καθημερινά, ούτε ξέρουμε πού έχουμε ”πρωτοαφήσει τα ίχνη μας”. Και επομένως, πώς να εξαφανιστούν από προσώπου γης»;

Είμαστε δηλαδή χαμένοι;

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα πορεία μας... μάλλον ναι. Όμως μπορούμε να σώσουμε πολλά. Έστω και στο 90′. Και για να το πετύχουμε, ο Τζόνσον συνιστά:

1. Στο εξής να διαβάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά την εγγραφή μας σε έναν νέο ιστότοπο ή μια νέα εφαρμογή

Κι αν δεν διαβάσουμε αναλυτικά τους όρους, θα πρέπει να περιορίσουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε. Και να μην πατήσουμε τυφλά το «αποδοχή σε όλα».

«Πλέον παίρνω τον χρόνο μου για να τσεκάρω τους όρους που με απασχολούν. Έτσι, όταν μια εφαρμογή με ρωτά ”Θα ήθελες να μοιραστούμε τις πληροφορίες σου με συνεργάτες μας, προκειμένου να απολαμβάνεις καλύτερη εμπειρία μάρκετινγκ;”, φυσικά και δεν αποδέχομαι», τονίζει ο Τζόνσον.

2. Να δίνουμε ειδικό βάρος στους κωδικούς πρόσβασης:

«Αλλάζουμε τακτικά τον κωδικό μας σε όλες τις εφαρμογές ανεξαιρέτως και δεν χρησιμοποιούμε κωδικούς παρόμοιους μεταξύ τους. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τα δεδομένα μας. Για αυτό, μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορώ να δώσω σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, είναι να μην επαναχρησιμοποιούμε τους ίδιους και τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και να φροντίζουμε οι κωδικοί μας να παραμένουν μυστικοί. Από όλους. Και για όλες τις πλατφόρμες. Γιατί γνωρίζοντας τον κωδικό πρόσβασής μας στο TikTok, υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας κακόβουλος χρήστης, προκειμένου να ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής μας στο e-banking ή στο mail μας», προειδοποιεί ο Τζόνσον.

Οπότε, ας μην ανησυχούμε. Ό,τι έγινε έγινε. Ας κοιτάξουμε μπροστά.