Τι δείχνουν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ

Απομάκρυνση αξιωματικών και ενεργή ενασχόληση του Πρωθυπουργού με την ΕΛ.ΑΣ είναι τα δύο κυριότερα στοιχεία.
Open Image Modal
.
ΕΛΑΣ

Η απομάκρυνση αξιωματικών, οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα είχαν συνδεθεί με το θέμα των παρακολουθήσεων, και η ενεργή ενασχόληση του Πρωθυπουργού με την ΕΛ.ΑΣ είναι τα δύο κυριότερα στοιχεία, που επηρέασαν τις κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης με τη διατήρηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, και ακόμα δύο αντιστρατήγων, των κυρίων Μαυρόπουλου και Δούβαλη, ενώ από το Σώμα αποστρατεύτηκαν ο Γιώργος Γιάννινας και ο Γιώργος Κανέλλος, οι οποίοι είχαν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης κατά το παρελθόν, όπως στην Αντιτρομοκρατική και τη ΓΑΔΑ, την Ασφάλεια και τη Δυτική Ελλάδα αντίστοιχα.

Στις κρίσεις των υποστρατήγων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποστρατείες του προϊσταμένου των ”Αδιάφθορων”, Ηλία Κοσσυβάκη, και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Νίκου Τσέτσικα, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί προσωπικές επιλογές του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, αλλά και του άλλοτε στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Για τον μεν επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων φαίνεται πως υπήρξαν παράπονα για την αποτελεσματικότητα τής υπηρεσίας του, ενώ για τον επί πολλά έτη προϊστάμενο τής ΔΙΔΑΠ, που στη διάθεσή της έχει τον ”κοριό” της Αστυνομίας φαίνεται πως υπερίσχυσε η άποψη ότι πρέπει να απομακρυνθεί, προκειμένου να μην υπάρχει καμία ”σκιά” στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Διατηρητέος στον βαθμό του ταξιάρχου παραμένει ο σημερινός διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Δημήτρης Δάβαλος, για τον οποίο πολλοί πίστευαν ότι η εμπλοκή του στη δικογραφία της ΕΥΠ και η ποινική εκκρεμότητα θα επηρέαζε αρνητικά την πορεία του.

Η απόφαση τού δικαστηρίου, πάντως, αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου.Στο Σώμα παραμένει και ο νυν Αττικάρχης, Μανώλης Δουρβετάκης,ο οποίος όμως μετακινείται στο επιτελείο του Αρχηγείου και τη θέση του καταλαμβάνει ο Θεσσαλός, Αστέριος Μαντζιώκας.