Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν εμβολιαζόμαστε

Συμβουλές εμβολιασμού όσον αφορά στα τατουάζ, το αλκοόλ, την άσκηση και την αποφυγή παρενεργειών.
|
Open Image Modal
Halfpoint Images via Getty Images
.

Αν ήρθε η ώρα μας να εμβολιαστούμε; Συγχαρητήρια. Η αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού είναι αυτό που όλοι οι τύποι εμβολίων κάνουν καλά. 

Επόμενο βήμα: Μπορεί να έχουμε ερωτήσεις. Εάν πρόκειται να εμβολιαστούμε, ίσως αναρωτιόμαστε πώς θα μετριάσουμε τις πιθανές παρενέργειες ή εάν η καθημερινή μας ρουτίνα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Μπορούμε να ασκηθούμε και να πιούμε αλκοόλ μετά τη λήψη του εμβολίου;... Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον προσωπικό μας γιατρό εάν έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία μας, αλλά ακολουθούν γενικές συμβουλές από ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε την εμπειρία εμβολίου COVID-19 την καλύτερη δυνατή που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα την Τετάρτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Να ΜΗΝ πάρουμε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ακριβώς πριν από τη λήψη του εμβολίου. Αλλά να μην διστάσουμε να τα πάρουμε μετά, αν χρειαστεί

Το εν λόγω Κέντρο λέει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ασπιρίνη πριν από τον εμβολιασμό με σκοπό την προσπάθεια πρόληψης παρενεργειών.

Η προ-φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μια μικρή αλλά πεπερασμένη ανησυχία και η συμβουλή είναι «πραγματικά απλώς βαρετά συντηρητική», δηλώνει ο Τόμας Ρούσο, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo της Νέας Υόρκης. «Αν κάποιος έχει πάρει ένα από αυτά τα φάρμακα εκ των προτέρων, δεν πρέπει να φρικάρει. Είμαι βέβαιος ότι θα πάνε καλά, αλλά [να μην το πάρουμε προηγουμένως είναι] η πρόταση». 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα χωρίς συνταγή όπως η ιβουπροφαίνη είναι αντιφλεγμονώδη που μπορεί να αμβλύνουν την ανταπόκριση του σώματός μας στο εμβόλιο. «Δεν θέλουμε πραγματικά να πάρουμε ένα πριν λάβουμε το εμβόλιό μας, γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα αυτού του εμβολίου να μας δώσει την πιο ισχυρή απόκριση», συμπληρώνει η Ντέμπορα Φούλερ, μικροβιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η οποία εργάζεται για εμβόλια κορονοϊού.

Μετά τη λήψη του εμβολίου, αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των παρενεργειών που μπορεί να αισθανθούμε, όπως πόνοι ή δυσφορία.

«Μόλις λάβουμε το εμβόλιο, χρειάζεται πραγματικά μόνο λίγες ώρες για να ενεργοποιηθεί ο αρχικός καταρράκτης που θα χρειαζόταν για να προκαλέσουμε τε την ανοσοαπόκριση», λέει η Φούλερ. «Μόλις το τρένο έχει φύγει από το σταθμό, για να το πούμε έτσι, το εμβόλιο βρίσκεται στο σώμα μας και το έχει ήδη σηματοδοτήσει να αρχίσει να κάνει μια ανοσολογική αντίδραση. Αν αρχίσουμε να αισθανόμαστε πόνο ή οτιδήποτε άλλο, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να πάρουμε τα αντι- φλεγμονώδη». 

Να ΜΗΝ ανησυχούμε για την κατανάλωση αλκοόλ.

«Δεν έχω δει συστάσεις ή λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ή οτιδήποτε άλλο το βράδυ μετά το εμβόλιο», λέει η Φούλερ.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζουμε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, όπως πυρετό χαμηλού βαθμού, ας γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ δεν θα βοηθήσει. «Πιθανώς εάν έχουμε συστηματικά συμπτώματα, θα ήταν συνετό να προσπεράσουμε το αλκοόλ», λέει ο Ρούσο.

 

Ας ΜΗΝ κλείσουμε ραντεβού για τατουάζ ή κάποιο τρύπημα αμέσως μετά, αν μπορούμε

Το δέρμα είναι το πρώτο μας εμπόδιο κατά των παθογόνων και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαποκρίσεις. Η τροποποίηση του σώματος από το τατουάζ ή το τρύπημα μπορεί να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση που μπορεί να μην θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε σε συνδυασμό με μια ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο, λέει η Φούλερ. .

 «Έτσι, ως προφύλαξη, ίσως να μην προγραμματίσουμε ραντεβού για τατουάζ δύο εβδομάδες πριν ή μετά τους εμβολιασμούς μας». 

Ας ΜΗΝ κλείσουμε ραντεβού για άλλα εμβόλια την ίδια περίοδο, αν μπορούμε

Το CDC προς το παρόν δεν συνιστά να λάβουμε διαφορετικό εμβόλιο, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης, την ίδια στιγμή που λαμβάνουμε ένα εμβόλιο COVID-19.

«Δεδομένης της έλλειψης δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19 που χορηγούνται ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, η σειρά εμβολίων πρέπει να χορηγείται μόνη της με ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν ή μετά τη χορήγηση με άλλα εμβόλια», αναφέρει ο ιστότοπος του CDC.

«Εάν προγραμματίζουμε κάποιο ραντεβού για (να λάβουμε) πολλούς τύπους εμβολίων, ας  δώσουμε προτεραιότητα στο εμβόλιο για τον COVID-19 πρώτα, εκτός εάν το άλλο εμβόλιο είναι επείγουσα ανάγκη...», λέει η Φούλερ. 

Ας ΜΗΝ σταματήσουμε να παίρνουμε τα απαραίτητα στεροειδή, αλλά ας σκεφτούμε να τα σταματήσουμε εάν είναι προαιρετικά.

Εάν παίρνουμε ήδη στεροειδή φάρμακα λόγω χρόνιας κατάστασης, ας μην αλλάξουμε ξαφνικά το φάρμακό μας εν αναμονή της λήψης εμβολίου COVID-19.

«Εάν χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα υπάρχει ένας λόγος που τα χρησιμοποιούμε», λέει η Ρούσο. «Εάν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε είδος θεραπείας που ανησυχούμε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή μας στο εμβόλιο, αυτή η θεραπεία είναι πιθανότατα κρίσιμη, για αυτό και γίνεται». Και πριν κάνουμε κάτι, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να συζητήσουμε τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και το γεγονός ότι έχει έρθει η σειρά μας να εμβολιαστούμε κι αν κάτι πρέπει να αλλάξει ή όχι». 

Αλλά εάν σκοπεύουμε να πάρουμε στεροειδή φάρμακα για έναν πόνο στην πλάτη, για παράδειγμα, και έχουμε την επιλογή του πότε θα αρχίσουμε να τα παίρνουμε, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τα πάρουμε δύο εβδομάδες πριν ή μετά το εμβόλιο μας, επειδή τα στεροειδή αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λέει η Φούλερ. 

 

Ας ΜΗΝ πιέσουμε τον εαυτό μας να ασκηθεί

«Η άσκηση πρέπει να είναι χαρά. Η άσκηση στην πραγματικότητα  ισορροπεί και το ρυθμίζει το ανοσοποιητικού μας σύστημα», λέει η Φούλερ. Αλλά φυσικά, ας μην νιώσουμε την ανάγκη να αθληθούμε αν δεν αισθανόμαστε καλά. «Ας  ακούσουμε το σώμα μας σχετικά με το πώς αισθανόμαστε. Αν αισθανόμαστε υπέροχα, ας προχωρήσουμε», λέει ο Ρούσο. Και αν αισθανθούμε αδιαθεσία μετά το εμβόλιο, «ίσως θελήσουμε να πάρουμε μια μέρα άδεια», συμπληρώνει. 

Ας ΜΗΝ ξεχνάμε να είμαστε ενυδατωμένοι, ειδικά εάν έχουμε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να επεξεργαστεί οποιαδήποτε ανοσοαπόκριση εμβολίου COVID-19, ας συνεχίσουμε να πίνουμε νερό.

«Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έτσι ώστε να βοηθήσει το σώμα μας να αναπτύξει καλύτερη ανταπόκριση στο εμβόλιο», αναφέρει η Φούλερ.

Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε καλά ενυδατωμένοι, επειδή εάν έχουμε πυρετό χαμηλού βαθμού μετά το εμβόλιό μας είναι πιθανό να ιδρώσουμε και να χάσουμε όγκο νερού, λέει ο Ρούσο. 

Ας ΜΗΝ λαμβάνουμε δερματικές θεραπείες το ίδιο διάστημα

Το CDC σημειώνει ότι τα άτομα που κάνουν δερματικές θεραπείες ενδέχεται να παρουσιάσουν πρήξιμο ή κοντά στο σημείο της ένεσης μετά από μια δόση είτε Pfizer είτε Moderna, των εμβολίων με βάση το mRNA.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο εάν έχουμε ιστορικό δερματικών θεραπειών. 

«Τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν λάβει ενέσιμες δερματικές θεραπείες που δεν έχουν αντενδείξεις ή προφυλάξεις για τον εμβολιασμό», αναφέρει το CDC στην καθοδήγησή του. ”Ωστόσο, αυτά τα άτομα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση εάν παρουσιάσουν πρήξιμο κοντά σε μια περιοχή δερματικής θεραπείας μετά τον εμβολιασμό τους». 

Ας ΜΗΝ φοράμε ρούχα που δυσκολεύουν την πρόσβαση στο σημείο του εμβολιασμού.

Εάν θέλουμε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ας σκεφτούμε τι θα φορέσουμε. Συνήθως έχουμε την επιλογή του βραχίονα που θα λάβει την ... βολή, οπότε ας βεβαιωθούμε ότι ο άνω βραχίονάς μας είναι εύκολα προσβάσιμος. 

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εκθέσουμε το χέρι μας εκεί έξω με την ελάχιστη επαφή...», αναφέρει η Φούλερ, προτείνοντας να φορέσουμε κάτι όπως με κοντό μανίκι ή ένα μπλουζάκι κάτω από ένα πουλόβερ.