Τι «είδε» το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble: Νέα στοιχεία για πολύ κοντινό μας εξωπλανήτη

Μελετώντας τον LTT 1445Ac.
Open Image Modal
.
NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μέτρησε το ακριβές μέγεθος του κοντινότερου εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης ο οποίος πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από ένα γειτονικό μας άστρο: Η διέλευση αυτή (transit) ανοίγει τον δρόμο για επόμενες έρευνες, οι οποίες θα δείξουν τι είδους ατμόσφαιρα έχει (αν έχει) ο βραχώδης αυτός κόσμος.

Ο LTT 1445Ac είχε πρωτοανακαλυφθεί από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) το 2022, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρη η «γεωμετρία» του τροχιακού «δίσκου» του πλανήτη σε σχέση με το άστρο του όπως αυτό είναι ορατό από τη Γη, καθώς το TESS δεν είχε την απαιτούμενη ανάλυση. Αυτό σημαίνει πως ο εντοπισμός του θα μπορούσε να είναι μόνο ένα «grazing transit», όπου ένας πλανήτης απλά κάνει πέρασμα πάνω από μικρό τμήμα του «δίσκου» του μητρικού του άστρο. Αυτό θα έδινε ένα ανακριβές χαμηλότερο όριο σχετικά με τη διάμετρο του πλανήτη.

«Υπήρχε μια περίπτωση αυτό το σύστημα να είχε μια άτυχη γεωμετρία, και αν ίσχυε αυτό δεν θα μπορούσαμε να μετρήσουμε το ακριβές μέγεθος. Μα με τις δυνατότητες του Hubble διαπιστώσαμε τη διάμετρό του» είπε η Έμιλι Πας, του Center for Astrophysics/ Harvard & Smithsonian στο Κέμπριτς της Μασαχουσέτης.

Παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν πως ο πλανήτης πραγματοποιεί μια κανονική, πλήρη διέλευση στον δίσκο του άστρου, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί πως το αληθινό μέγεθος είναι 1.07 φορές η διάμετρος της Γης. Αυτό σημαίνει πως ο πλανήτης είναι ένας βραχώδης κόσμος, όπως η Γη, με περίπου δίδια βαρύτητα- ωστόσο η θερμοκρασία στην επιφάνειά του (260 βαθμοί Κελσίου) είναι πολύ υψηλή για να υποστηρίξει ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.

Ο πλανήτης είναι σε τροχιά γύρω από το άστρο LTT 1445A, που υπάγεται σε ένα τριπλό σύστημα, τριών κόκκινων νάνων, σε απόσταση 22 ετών φωτός, στον αστερισμό του Ηριδανού. Το άστρο έχει άλλους δύο πλανήτες, μεγαλύτερου μεγέθους.