Τι είναι η μέθοδος 20/10 για την οργάνωση του σπιτιού: Τα τρία βήματα

Μία πρόταση στον αντίποδα των εξουθενωτικών μαραθωνίων καθαριότητας, που «θέτει μικρούς στόχους οι οποίοι μπορούν εύκολα να επιτευχθούν».
Open Image Modal
FreshSplash via Getty Images

Η οργάνωση του χώρου μας είναι από τις υποχρεώσεις που ξέρουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε, αλλά και μόνο η σκέψη να τα βάλει κανείς με το θηρίο -ειδικά όταν έχουμε ένα απαιτητικό, πιεστικό καθημερινό πρόγραμμα- λειτουργεί αποτρεπτικά, οδηγώντας συχνά σε αναβολές. Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να γίνεται σταδιακά όλο και πιο χαοτική, μέχρι που, ξαφνικά κυριαρχεί η ακαταστασία, δεν βρίσκουμε αντικείμενα σημαντικά και παλεύουμε να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα. Αν το παραπάνω μας ακούγεται οικείο, η μέθοδος οργάνωσης 20/10 είναι ιδανική, καθώς θεωρείται ότι αλλάζει ολόκληρη την προσέγγισή μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διατηρούμε το σπίτι τακτοποιημένο.

«Ένας οργανωμένος χώρος θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο, πολύ κόπο και θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας», σημειώνει η Leslie Kilgour, σύμβουλος οργάνωσης και ιδρύτρια της Get It Straight Organizing (σ.σ. οι organizers είναι επαγγελματίες οι οποίοι αναλαμβάνουν να αποσυμφορήσουν και να αναδιατάξουν χώρους σε σπίτια και γραφεία, βάζοντας τάξη στο χάος και την ακαταστασία).

«Όταν αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο του χώρου σας, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σας και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ακόμα και καλύτερες επιλογές», προσθέτει.

Τι είναι η μέθοδος οργάνωσης 20/10 και πώς την εφαρμόζουμε.

Open Image Modal
MTStock Studio via Getty Images

Τα τρία βήματα

Η μέθοδος οργάνωσης 20/10, την οποία πρότεινε η Rachel Hoffman, συγγραφέας του βιβλίου «Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess» (πρώτη έκδοση 2010) είναι μια προσέγγιση αποσυμφόρησης του χώρου μας στην οποία δεσμευόμαστε για 20 λεπτά τακτοποίησης και οργάνωσης που ακολουθούνται από ένα 10λεπτο διάλειμμα.

Η ιδέα είναι να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό και ευχάριστο κατά τη διάρκεια του διαλείμματός μας, δημιουργώντας θετική ενέργεια που μπορεί να μας κάνει να  χαρούμε με την οργάνωση, αλλά και να εκπλαγούμε με το πόσα μπορούμε να πετύχουμε μέσα σε 20 λεπτά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να κάνουν πλήρες ξεκαθάρισμα σε ντουλάπες, δωμάτια ή άλλους χώρους και καθώς αρχίζουν να το σχεδιάζουν στο μυαλό τους, η σκέψη για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί σχεδόν τους σταματάει», λέει η Wendy Trunz, επικεφαλής σύμβουλος οργάνωσης στο Jane’s Addiction Organization. «Αυτή η μέθοδος θέτει μικρούς στόχους που μπορούν εύκολα να επιτευχθούν».

Βήμα 1ο: Συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα

Ένα χρονόμετρο

Σακούλες σκουπιδιών για αυτά που θα πετάξουμε

Ένα κουτί για όσα θέλουμε να χαρίσουμε

Ένα μεγάλο κάδο για διάφορα αντικείμενα

Καλάθια, κουτιά και θήκες αποθήκευσης

Βήμα 2ο: 20 λεπτά αφιερωμένα στην οργάνωση

Βάζουμε σε λειτουργία το χρονόμετρο. Πετάμε όσα θεωρούμε άχρηστα στη σακούλα σκουπιδιών, τοποθετούμε τα αντικείμενα που θέλουμε να δωρίσουμε σε ξεχωριστό κουτί ή σακούλα και τα αντικείμενα που πρέπει να πάνε σε άλλο χώρο του σπιτιού στον ανάλογο κάδο ή καλάθι. (Εναλλακτικά, μπορούμε να μετακινήσουμε αυτά τα αντικείμενα στο κατάλληλο δωμάτιο).

Όταν κάνουμε αποσυμφόρηση σε έναν συγκεκριμένο χώρο (μια ντουλάπα ή το συρτάρι με τα άχρηστα αντικείμενα που συνήθως μαζεύουμε και τα ντουλάπια της κουζίνας), συχνά βοηθάει να αδειάσουμε πρώτα τα πάντα και στη συνέχεια να βλέπουμε τα αντικείμενα ένα προς ένα καθώς τα βάζουμε πίσω /τα πετάμε/τα χαρίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του 20λεπτου μπορούμε να βάλουμε μουσική ή να ακούσουμε ένα podcast, αλλά η Kilgour συνιστά να δουλέψουμε χωρίς περισπασμούς.

Βήμα 3ο: Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με 10 λεπτά χαλάρωσης

Μόλις μηδενιστεί το χρονόμετρο, είναι η ώρα της ανταμοιβής. Μπορούμε να πιούμε ένα καφέ ή να χαζέψουμε για 10 λεπτά στο κινητό μας. Όποια και αν είναι η ανταμοιβή, υπενθυμίζουμε στον εαυτό σας ότι την κερδίσαμε.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, μπορούμε, εάν είναι απαραίτητο, να επαναλάβουμε το 20λεπτο, αλλά επίσης μπορούμε να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα από εκεί που σταματήσαμε, φτάνοντας στον στόχο λίγο-λίγο.

«Ο συνδυασμός σύντομων, εστιασμένων εκρήξεων δραστηριότητας που ακολουθούνται από σύντομα διαλείμματα, μας βοηθά να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και κινήτρου, χωρίς να εξουθενωθούμε», σημειώνει η Kilgour, προσθέτοντας ότι «αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις δουλειές μας, να ιεραρχήσουμε καλύτερα τις προτεραιότητες και να πετύχουμε τους στόχους μας με μεγαλύτερη ευκολία».

Με το βιβλίο αυτό η Hoffman θέλησε να απευθυνθεί κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εργαζόμενοι, singles χωρίς παιδιά που ζουν μόνοι ή με συγκάτοικο, αλλά και μεταξύ άλλων, σε άτομα με σωματικούς περιορισμούς ή και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Όλα ξεκίνησαν από ένα blog για το νοικοκυριό στο οποίο έγραφε απευθυνόμενη στους τεμπέληδες -«κυρίως επειδή είμαι μία από αυτούς», όπως έχει δηλώσει. «Καθώς το blog αποκτούσε δυναμική, άρχισα ωστόσο να ακούω από ανθρώπους που έθεταν σε εφαρμογή τις βασικές αρχές πως τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν κάτι πιο σοβαρό από την τεμπελιά: την ψυχική ασθένεια και πιο συγκεκριμένα, την κατάθλιψη».

Όπως αναφέρεται στη σύνοψη της έκδοσης «Τα περισσότερα βιβλία οργάνωσης απευθύνονται σε παραδοσιακές νοικοκυρές, σε όσους ασχολούνται με DIY (do-it-yourself) και σε άτομα που διαθέτουν αφάνταστα ελεύθερο χρόνο. Υποθέτουν ότι όλοι μας σιδερώνουμε τα σεντόνια μας, έχουμε λινές πετσέτες που ταιριάζουν με τα τραπεζομάντηλά μας και μπορούμε να διατηρήσουμε τα φυτά σε καλή κατάσταση για περισσότερο από μια εβδομάδα. Βασικά, αγνοούν τους περισσότερους από εμάς που ζούμε στον πραγματικό κόσμο».

Με πληροφορίες από Real Simple