Τι είναι η βουλιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Η ασθένεια που αποτελεί το 19% των περιπτώσεων διατροφικής διαταραχής, αλλά ελάχιστοι μιλούν γι' αυτήν. Συμπτώματα και θεραπείες.
|
Open Image Modal
OcusFocus via Getty Images

Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια ασθένεια που, όσοι πάσχουν από αυτήν, σπάνια το μοιράζονται.

Ακόμη και στις μέρες, που τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι λιγότερο «ταμπού», δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση γι′ αυτή την διαταραχή. 

Αποτελεί το ποσοστό του 19% των περιπτώσεων διατροφικής διαταραχής, ενώ η νευρική ανορεξία μόλις το 8%, σύμφωνα με τον οργανισμό ενημέρωσης και πρόληψης Beat Eating Disorders.

Ο κύκλος των συμπτωμάτων της βουλιμίας μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητα και, συνεπώς, να επηρεάσει την κοινωνική ζωή του ατόμου. Είναι δύσκολο για τον κοινωνικό περίγυρο παρατηρήσει και να κατανοήσει το πρόβλημα, καθώς οι πάσχοντες έχουν ένα κανονικό σωματικό βάρος (σε αντίθεση με την ανορεξία, η οποία οδηγεί σε ένα σχεδόν «σκελετωμένο» σώμα).

Συνεπώς, η διαταραχή αυτή «κρύβεται» εύκολα.

Οι ασθενείς τρώνε χωρίς περιορισμό και μετά «καθαρίζονται» χωρίς να τους βλέπει κόσμος και, συχνά, δεν συμμετέχουν σε κοινωνικά γεύματα, για να μην γίνουν αντιληπτοί. 

Συμπτώματα βουλιμίας: 

Κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα (συχνά χωρίς αυτοέλεγχο)

Πρόκληση εμετού, αυστηρή δίαιτα τις επόμενες μέρες ή υπερβολική σωματική άσκηση, με σκοπό να μην παχύνουν

Φόβος να μην αυξηθεί το σωματικό βάρος

Απέχθεια για το βάρος και τις αναλογίες του σώματός τους

Εντονες και συχνές εναλλαγές στην διάθεση (για παράδειγμα, υπερένταση πριν το φαγητό και, αμέσως μετά, ντροπή και ενοχή)

Open Image Modal
cosmaa via Getty Images
Κατανάλωση φαγητού χωρίς περιορισμό

Φυσικά συμπτώματα ως συνέπεια των παραπάνω:

Αίσθηση φουσκώματος

Πόνος στην κοιλιά

Κόπωση

Δυσκοιλιότητα

Μη σταθερός κύκλος περιόδου

Οδοντικά προβλήματα

Τριχόπτωση

Πως αντιμετωπίζεται η βουλιμία

Η θεραπεία διαφέρει ανάμεσα σε ενηλίκους και παιδιά. 

Για τους πάσχοντες άνω των 18, η θεραπεία περιλαμβάνει, συνήθως, καθοδήγηση από ψυχολόγο και διαιτολόγο. Αυτό αποσκοπεί στο να μάθει ο ασθενής να ελέγχει την ποσότητα που τρώει, να θέτει ρεαλιστικά προγράμματα διατροφής και να κατανοήσει τις «ρίζες» του προβλήματός του. 

Η κυριότερη θεραπεία που προτείνεται για την αντιμετώπιση της βουλιμίας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική, η οποία συνήθως περιλαμβάνει 20 συνεδρίες μέσα σε 20 εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως η μέθοδος της διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας κριθεί πιο αποτελεσματική.

Open Image Modal
Tero Vesalainen via Getty Images
Η βουλιμία μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής αν ο ασθενής αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει τα φάρμακα να αντικαθιστούν την ψυχοθεραπεία. 

Στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων κάτω των 18, πραγματοποιούνται οικογενειακές συνεδρίες στον ψυχολόγο. 

Ο ασθενής μπορεί να παρακολουθήσει και ομαδικές συνεδρίες, εφόσον είναι έτοιμος να μοιραστεί αυτά που βιώνει, ώστε να μάθει μέσα από τις εμπειρίες άλλων, που περνούν την ίδια κατάσταση. 

Την δική τους, πολυετή «μάχη» με την βουλιμία έχουν δώσει διάφορες σταρ, όπως η Ντέμι Λοβάτο, η Μπρίτνεϋ Σπίαρς ,η Lady Gaga και η Λίντσεϊ Λόχαν.

 

Open Image Modal
cristinairanzo via Getty Images
Μη υγιής σχέση με το φαγητό

Πηγή: Huffpost UK