Τι είναι το «paperclipping» και σε τί αποσκοπούν οι πρώην που μας θυμούνται όποτε τους καπνίσει

Plus: Πώς θα απαντήσουμε στο ξαφνικό μήνυμα του/της πρώην που επέστρεψε για να εξαφανιστεί εκ νέου.
Open Image Modal
Fiordaliso via Getty Images

Συνχά εκεί που νομίζαμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον/την πρώην μας, ξανατρυπώνει στο μυαλό μας από το πουθενά στέλνοντας ένα απροσδόκητο μήνυμα. Και ενώ φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πώς περνάμε όλο αυτό τον καιρό, ξαφνικά, όπως εμφανίστηκε, έτσι εξαφανίζεται και πάλι.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για έναν/μία πρώην σύντροφο να ενδιαφέρεται να μας συναντήσει. Ίσως οι πρώην μας είναι περίεργοι να μάθουν για τη ζωή μας μετά τον χωρισμό ή ακόμα και να προσπαθούν να αναζωπυρώσουν το πάθος στη σχέση. Ωστόσο, δεν είναι κάθε μήνυμα καλοπροαίρετο: Μερικές φορές, οι τοξικοί πρώην σύντροφοι επιδιώκουν απλώς να μας κρατούν «στην αναμονή» για όποτε μας χρειαστούν.

Πρόκειται για μια τάση που στο εξωτερικό αποκαλείται «paperclipping» και περιγράφει τη στάση ενός πρώην που επικοινωνεί μαζί μας κατά διαστήματα, όχι επειδή ενδιαφέρεται για μας, αλλά πιθανότατα επειδή μας κρατάει «καβάτζα», δηλαδή μας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ως λύση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτή η συμπεριφορά αντιστοιχεί σε κάποιον που ναι μεν διαθέτει αρκετή συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να ξέρει πώς θα κινηθεί έξυπνα και αποτελεσματικά, αλλά έχει και μια έμφυτη τάση χειραγώγησης και αδιαφορεί για το πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Κάρλα Μάνλι.

Το «paperclipping» είναι προβληματικό, γιατί διαιωνίζει την ιδέα ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους λες και έχουμε να κάνουμε με αντικείμενα μιας χρήσης.

Τί είναι το «paperclipping» και ποια τα προειδοποιητικά σημάδια

Σύμφωνα με την Νταμόνα Χόφμαν, ειδικό σχέσεων και παρουσιάστρια του podcast «The Dates and Mates», η εν λόγω τάση στις σχέσεις πήρε το όνομά της από το «Clippy», το ενοχλητικό αναδυόμενο παράθυρο της Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που μας πρόσφερε «βοήθεια» σε στιγμές που δεν το περιμέναμε ή που δεν είχαμε την παραμικρή ανάγκη.

Συνήθως, το«paperclipping» συνεπάγεται προτάσεις και σχέδια χωρίς κανέναν τελικό στόχο, όπως το κλείσιμο ενός ραντεβού που με μαθηματική ακρίβεια θα ακυρωθεί τελευταία, στιγμή χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Άλλα σημάδια, είναι οι σποραδικές, τυχαίες και χωρίς νόημα συνομιλίες, που δεν προχωρούν προς κάποια ουσιαστική συζήτηση ούτε ανοίγουν έναν διάλογο γύρω από το πού βρίσκεται η σχέση.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν paperclipping

Μερικές φορές, οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τακτική για να διατηρήσουν τον έλεγχο επάνω σε ένα πρώην ταίρι που πλέον δεν αποτελεί κομμάτι της ζωής τους. Άλλες φορές, η εν λόγω συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από τον φόβο κάποιου για ουσιαστική σύνδεση και από την ευαλωτότητα της προσωπικότητάς του, που προστάζει διαρκή επιβεβαίωση από τους γύρω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σήμειο συνάντησης όλων όσων προστρέχουν στο «paperclipping», είναι το γεγονός ότι επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα των άλλων.

«Εμφανίζονται όταν αισθάνονται μόνοι, νοσταλγικοί, μπερδεμένοι ή όταν είχαν μια κακή μέρα και χρειάζονται επιβεβαίωση την οποία πιστεύουν ότι θα πάρουν μέσα από αυτή την άνιση συναισθηματική ανταλλαγή», καταλήγει η Χόφμαν, αποκαλώντας τις πρακτικές τους εγωιστικές και μονόπλευρες.

Το«paperclipping» είναι τοξικό

Για εκείνους εξασκούν την τέχνη του «paperclipping», μπορεί να φαίνεται μια αθώα και φιλική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά πρόκειται για έναν στρατηγικό τρόπο, προκειμένου να μας αποτρέψουν να προχωρήσουμε μπροστά.

Η Μάνλι μάλιστα, προσθέτει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος σύγχυσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, καθώς και σε ζητήματα εμπιστοσύνης σε μελλοντικές σχέσεις.

Πώς θα απαντήσουμε σε έναν/μία πρώην μας που παρουσιάζει σημάδια «paperclipping»

Ας αναρωτηθούμε αρχικά, αν έχει κάνει έστω και την παραμικρή προσπάθεια να αλλάξει.

Αν η απάντηση είναι ένα μεγάλο «όχι» τότε γιατί να του/της ανοίξουμε ξανά την πόρτα της ζωής μας;

Η Χόφμαν συνιστά επίσης να μην διστάσουμε να το επισημάνουμε σε περίπτωση που έχουμε παρατηρήσει αυτές τις σπασμωδικές συμπεριφορές και να ρωτήσουμε τον/την πρώην μας για τις πραγματικές του/της προθέσεις.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντας κάτι όπως ”είναι δύσκολο για μένα να είμαι διαρκώς σε επαφή μαζί σου και νομίζω ότι και οι δυο μας χρειαζόμαστε λίγο χώρο” εφόσον επιθυμούμε να θέσουμε όρια», συνιστά η ειδικός

Επιπλέον, μπορούμε πάντα να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να βρεθούμε ξανά μαζί σε όποιον επανέρχεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανταποκριθούμε στις προσπάθειές τους να μας προσεγγίσουν. Για μερικούς ανθρώπους, το μπλοκάρισμα ή η διακοπή παρακολούθησης των δημοσιεύσεών τους στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, εάν αισθανόμαστε ότι μας βάζουν αδιάκοπα σε ένα συναισθηματικό τρενάκι χωρίς σταματημό.

Πηγή: usatoday