Ο τουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο, όπως είναι λογικό, με το ενεργειακό να απασχολεί σύσσωμη την κοινωνία και τον πληθωρισμό, κάπου είναι λογικό ο τουρισμός να μένει πίσω σε εξαγγελίες.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να εξειδικεύσει, έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση ενός τομέα που αποτελεί το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός μετά τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση σε 200.000 ωφελούμενους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» κόστους 31 εκατ. ευρώ, και έπειτα από τα προγράμματα Evia και Samos Pass, που κι αυτά έδωσαν οικονομικά κίνητρα διακοπών (περίπου 3 εκατ. ευρώ), εξήγγειλε ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα διευρυνθεί, ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Το ζήτημα είναι αν αυτό θα ισχύσει για τον φετινό χειμώνα, για την τόνωση και του χειμερινού τουρισμού ή θα μεταφερθεί για το 2023.
Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα πρέπει να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα, ώστε όλοι να γνωρίζουν εγκαίρως τι θα γίνει.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.» Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα, με επιδότηση τουριστικών πακέτων, ώστε να έρθουν περισσότεροι τουρίστες τη χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα, βρίσκοντας, ίσως, καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες από τις πατρίδες τους, ειδικά οι Βορειοευρωπαίοι.
Ένα ακόμα που είπε ο πρωθυπουργός, και αφορά εργαζόμενους και εργοδότες, σε μια εποχή που λείπουν χέρια από τον τουρισμό, ευρύτερα, είναι ότι «για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, έως τέλη του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.» Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση, αρκεί όλοι να την αποδεχτούν και να την αξιοποιήσουν, διατηρώντας τη στο μέλλον και όχι να επιστρέψουν σε πρότερο καθεστώς μετά το τέλος του 2023.
«Για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος», είπε επίσης ο πρωθυπουργός κι είναι κάτι που οφείλουν να το αξιολογήσουν οι εργοδότες ως θετικό.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.» Κι αυτό συγκαταλέγεται στα οφέλη για τους εργαζόμενους.
Κίνητρο και ο μειωμένος ΦΠΑ, που επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και αφορά στον Τουρισμό, ο οποίος, βέβαια, διεκδικεί μονιμοποίηση του μέτρου.
Καταλήγοντας, προκειμένου να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, που αφορά και στον τουρισμό, διατηρείται σε αναστολή και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, σε μια εποχή που έχουμε ανοικοδόμηση νέων τουριστικών καταλυμάτων.
Αναμένουμε, λοιπόν, την εξειδίκευση των μέτρων, ώστε να δούμε συνολικά τα οφέλη από τον τουριστικό κλάδο.