Τι κοινό έχουν τα διαμάντια, το τσιμέντο και τα κολάν που μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Οι εταιρείες που παράγουν το κοινό τους στοιχείο κερδίζουν 800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Open Image Modal
Διαμάντι.
REUTERS

Τι σχέση έχουν τα διαμάντια, τα γυαλιά ηλίου, τα αθλητικά ρούχα lululemon και το τσιμέντο με την κλιματική αλλαγή;

Μπορούν όλα να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2), δεσμευοντας το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη. Οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας πίσω από αυτή την μετατροπή, μάλιστα, τραβούν την προσοχή των επενδυτών.

Μερικές χρησιμοποιούν βακτήρια, ενώ άλλες χρησιμοποιούν πρωτεΐνες. Άλλες πάλι χρησιμοποιούν χημικές διεργασίες για να επιταχύνουν τις φυσικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες, πάντως, διαχωρίζουν τον άνθρακα και το οξυγόνο στο CO2 για να δημιουργήσουν μια άλλη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγαθών προς κατανάλωση.

Open Image Modal
Εργάτρια κοσμημάτων εργάζεται σε μηχανή καθαρισμού με ατμό σε εργαστήριο στο τμήμα σχεδιασμού κοσμημάτων
REUTERS

Οι εταιρείες που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο χώρο συγκέντρωσαν πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερο από τα τριπλάσια έσοδα σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters από δεδομένα εταιρειών οπως η PitchBook, Circular Carbon Network, Cleantech Group και Climate Tech VC.

Ο κόσμος πρέπει να συλλέγει και να αποθηκεύει 10 δισεκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι τα μέσα του αιώνα για να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, μια κλίμακα που οι εταιρείες δεν μπορούν παρά να ονειρευτούν, όταν τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα συχνά βρίσκονται σε κλίμακες εκατοντάδων και χιλιάδων τόνων.

Οι άνθρωποι παράγουν αέρια θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Σε μια κίνηση για μειωθούν οι εκπομπές, οι κυβερνήσεις θα συγκεντρωθούν στη Σκωτία στα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για την κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ.

Open Image Modal
Ένας υπάλληλος που φορά ένα λευκό γάντι εμφανίζει διάφορα διαμάντια Αιθέρα από συλλεγμένο CO2 στην εγκατάσταση σχεδιασμού κοσμημάτων
REUTERS

Όλα τα προϊόντα από ορυκτά που θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί ανακυκλωμένο CO2 αντιστοιχούν σε περίπου 6,8 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον Μάιο, αν και ο επικεφαλής συγγραφέας Αμάρ Μπαρντουάζ λέει ότι η προσπάθεια μεταστροφής όλων αυτών «θα ήταν κατάχρηση της ανακύκλωσης CO2», καθώς υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Η lululemon athletica inc λέει ότι έχει δημιουργήσει ένα νήμα πολυεστέρα από εκπομπές άνθρακα σε συνεργασία με την εταιρεία LanzaTech, που θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικά προϊόντα. Η LanzaTech, η οποία έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια εταιρειών στον χώρο, σύμφωνα με την κριτική του Reuters, δημιουργεί αιθανόλη χρησιμοποιώντας βακτήρια. Η αιθανόλη μετατρέπεται σε αιθυλένιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πάντων, από πλαστικά μπουκάλια έως πολυεστέρα.

Η δέσμευση CO2 είναι μια λιγότερο ελκυστική προοπτική για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τόσο ακριβά έργα υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, ο Νίκολας Μουρ Άιζενμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Pure Energy Partners, έχει επενδύσει στην εταιρεία άμεσης δέσμευσης αέρα Global Thermostat και βλέπει την ευκαιρία σε αυτή την νέα τεχνολογία λέγοντας ότι μόλις τέτοια έργα γίνουν περισσότερα, θα είναι φθηνότερα.

«Η επιστήμη μας λέει ότι έχουμε κάτω από μια δεκαετία για να αντιστρέψουμε την καμπύλη επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης και αυτό είναι μέσα στο χρονικό πλαίσιο επένδυσης των περισσοτέρων επιχειρηματικών και ιδιωτικών μετόχων», δήλωσε ο Άιζενμπεργκ.