Τι λέει η δικαστική απόφαση για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

Οι δικαστές (η πλειοψηφία) είδαν «παρέμβαση» προς την Ελένη Ράικου για στοχοποίηση πολιτικών στην Novartis.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σε μια απόφαση που αφήνει πίσω της «ένα ψήγμα» της υπόθεσης Novartis, ήσσονος σημασίας προφανώς μπροστά στον όγκο των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί επί σειρά ετών για την υπόθεση (για τις οποίες απαλλάχτηκαν χωρίς καν να οδηγηθούν στο ακροατήριο οι εγκαλούμενοι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη) οδηγήθηκαν κατά πλειοψηφία οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η περισσότερο «συμβολική» (αφού επιβλήθηκε χρηματική ποινή απόρροια της αναγνώρισης 2 ελαφρυντικών) καταδίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, για (μια από τις δυο που κρίθηκε ένοχος) παράβαση καθήκοντος έχει να κάνει με την καταγγελία της εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που κατήγγειλε ότι της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Η κα Ράικου είχε αναφερθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία φέρεται να είχε με τον τότε υπουργό, τον Μάρτιο του 2017 : «…με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: “Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;”. Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. “Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου” μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει» , είπε στο δικαστήριο.

Παρότι η μάρτυρας – εισαγγελέας δέχτηκε σφοδρή επίθεση με την παράθεση στοιχείων αντίκρουσης από τον κ.Παπαγγελόπουλο και η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή είχε αναφερθεί σε «αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες καταγγελίες» προσθέτοντας ότι στο Ειδικό Δικαστήριο, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας έτσι «να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες», οι δικαστές με πλειοψηφία 7- 6 τον έκριναν ένοχο. Παράλληλα ο κ.Παπαγγελόπουλος, αφενός απαλλάχτηκε ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας καθώς και για 4 περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία.

«Απέτυχαν»

Ο πρώην υπουργός μετά την απόφαση δήλωσε: «Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis. Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή. Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται. Αυτά προς το παρόν».

Πλήρης αθώωση

Στον αντίποδα οι δικαστική διαδρομή (από την έναρξή της πριν από χρόνια μέχρι την κορύφωσή της στο Ειδικό Δικαστήριο) είναι πλήρως αθωωτική για την εισαγγελέα Εφετών (πρώην κατά της διαφθοράς) Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας κλείνοντας οριστικά την σε βάρος της διαδικασία. Η υπόθεση αφορούσε την μη αποστολή στη Βουλή αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών , συγκεκριμένα των Παν. Κουρουμπλή και Ανδρ. Ξανθού, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.

Γι’ αυτό άλλωστε και η ίδια μίλησε για πλήρη δικαίωσή της : «Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης. Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».