Επτά τάσεις της νέας σεζόν: Τι μας προτείνουν οι σχεδιαστές αυτό το φθινόπωρο

Οι πιο ώριμες γυναίκες είναι in fashion και οι μεγάλοι οίκοι ανοίγουν το ηλικιακό όριο στις πασαρέλες τους. Είναι αυτές που μπορούν ευκολότερα να επενδύσουν στη μόδα και να συνδυάσουν σωστά κομμάτια ανάλογης αξίας.
Open Image Modal
Jeremy Moeller via Getty Images
To λεοπάρ είναι το πιο δυνατό πριντ της σεζόν

Οι εικόνες κατακλύζουν εδώ και μέρες τα σόσιαλ μίντια, ενώ διεθνείς αλυσίδες ένδυσης έχουν ήδη γεμίσει τις κρεμάστρες τους με ρούχα στα χρώματα της ελιάς και της βουργουνδίας. Τα πάτερν που κυκλοφορούν στα υφάσματα ζαλίζουν τις προβληματισμένες πελάτισσες, καθώς η πληθώρα των σχεδίων τους δημιουργεί μια σύγχυση για το τι τελικά είναι στη μόδα. Τα τζιν υφάσματα βρίσκονται παντού και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε «Μα το τζιν είναι πάντα. Γιατί τόση προβολή;»

Τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους έχοντας χαλαρώσει τα αυστηρά όρια του τι είναι μόδα. Ναι μεν υπάρχουν επικρατέστερα κομμάτια, το ποια όμως τελικά θα επιλέξουμε και το πως θα τα συνδυάσουμε εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτό το φθινόπωρο μας παροτρύνουν περισσότερο από ποτέ να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας να παίξει με τα προτεινόμενα κομμάτια και να κάνει απρόσμενους συνδυασμούς. Οι προτάσεις τους υπάρχουν για να μας εμπνεύσουν ώστε να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας στυλ με υφάσματα, φόρμες και σχέδια της αρεσκείας μας.

Είναι ενδιαφέρον ότι φέτος οι περισσότεροι σχεδιαστικοί οίκοι έδειξαν ρούχα για γυναίκες και όχι για κορίτσια. Ωραίες λεπτομέρειες σε μίντι φούστες, καλοφτιαγμένα σακάκια, έξυπνες τσάντες, αναβαθμισμένα κομμάτια σοφιστικέ και κομψά. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις επιδείξεις τους πολλοί δημιουργοί χρησιμοποίησαν ωριμότερα μοντέλα σε σχέση με άλλες σεζόν. Το ηλικιακό όριο στις πασαρέλες ανέβηκε. Είναι οι μεγαλύτερες γυναίκες in fashion; Ναι, είναι για πολλούς λόγους και τα ώριμα μοντέλα επιλέχθηκαν ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό. Οι γυναίκες κάποιας ηλικίας που αγαπούν τη μόδα διαθέτουν μια ανεπιτήδευτη αυτοπεποίθηση που κάνει τα ρούχα να φαίνονται όμορφα πάνω τους σαν να τα έχουν κατακτήσει. Τα ρούχα τα φορούν και δεν τις φορούν. Παράλληλα, είναι κι αυτές που μπορούν ευκολότερα να επενδύσουν στη μόδα και να συνδυάσουν σωστά κομμάτια ανάλογης αξίας. Με το σκεπτικό αυτό,  λοιπόν, οι μεγάλοι οίκοι μόδας πρότειναν ρούχα και αξεσουάρ σε χρώματα και φόρμες, στοιχεία εύκολα να τα υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας με μια αναβαθμισμένη πινελιά που διατυμπανίζει την υπεροχή στο στυλ. Η λέξη ντεμιούρ που έγινε εν μια νυκτί καραμέλα της κάθε φασιονίστας, αλλά και το μπόχο σικ που λατρέψαμε χάρη στην επίδειξη της Chloe - και ανυπομονούμε να υιοθετήσουμε αυτό το φθινόπωρο - είναι η απόδειξη ότι η μόδα κάνει μια ενδιαφέρουσα στροφή σε αυτό που χαρακτηρίζουμε εκλεπτυσμένη εικόνα.

Open Image Modal
Jeremy Moeller via Getty Images
Στα δέρματα το σουέτ έχει κάνει δυνατή επιστροφή και το συναντάμε περισσότερο σε τζάκετ, τσάντες και μπότες.

Τα επικρατέστερα κομμάτια

Σουέτ τζάκετ

Το σουέτ τζάκετ είναι το επικρατέστερο κομμάτι αυτής της εποχής μια και μπορεί άνετα να φορεθεί με ένα σατέν φόρεμα, με ένα λευκό πουκάμισο και τζιν, αλλά και με την μακριά φαρδιά φούστα δημιουργώντας ένα ανάλαφρο μπόχο στυλ. Το είδαμε στις συλλογές των Gucci, Coach’s, Ralph Lauren, Bottega Veneta, Isabel Marant και Jacquemus. Εκτός από σουέτ τζάκετ, το εν λόγω δέρμα κυκλοφορεί φέτος πολύ και σε παπούτσια, μπότες και τσάντες.

Open Image Modal
Estrop via Getty Images
To φόρεμα από τον οίκο Coperni με το τελείωμα της τσιχλόφουσκας.

Bubble pieces

Είναι η πιο κοριτσίστικη πρόταση της σεζόν χωρίς να σημαίνει ότι δεν προτείνεται για μεγαλύτερες γυναίκες. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε τα κομμάτια της τσιχλόφουσκας. Κυκλοφορούν κυρίως σε τοπ και φούστες και δίνουν την αίσθηση ότι έχουν φουσκώσει εσωτερικά με αέρα. Τα είδαμε και σε εκδοχή φορέματος με τον όρο futuristic babydoll, όπου δόθηκε ένταση στο κάτω μέρος. Ο οίκος Coperni παρουσίασε ένα καταπληκτικό μίνι φόρεμα σε ελαφριά ροζ απόχρωση, ενώ στην επίδειξη του Valentino παρακολουθήσαμε τη μαύρη εκδοχή. Στην πασαρέλα της συλλογής David Koma η πρόταση ήταν ένα φόρεμα σε κατ αουτ σχέδιο με εκπληκτικές λεπτομέρειες.

Open Image Modal
Antonio de Moraes Barros Filho via Getty Images
Τα κοστούμια γραφείου θα φορεθούν και φέτος επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια του ανδρόγυνου στυλ με τη διαφορά ότι αυτή τη σεζόν θα τα συνδυάσουμε με άκρως θηλυκά αξεσουάρ.

Αναβαθμισμένο στυλ γραφείου

Περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια ενός ανδρόγυνου στυλ κι όχι μόνο. Καμπαρντίνες, σακάκια, παντελόνια σε ίσιες άνετες γραμμές, πουκάμισα, γιλέκα, γραβάτες, αλλά και φούστες σε ίσια γραμμή. Όλα αυτά είναι γνωστά κι έχουν επανέλθει τα τελευταία χρόνια. Αυτό που αλλάζει όμως είναι ο τρόπος που τα συνδυάζουμε. Αναδεικνύουμε τη θηλυκότητα μας επιλέγοντας άκρως γυναικεία αξεσουάρ, όπως εντυπωσιακά κοσμήματα, ωραίες τσάντες - που δεν είναι γραφείου  - ψηλά τακούνια ή κίτεν χιλς (kitten heels)

Open Image Modal
Edward Berthelot via Getty Images
Ντένιμ από πάνω μέχρι κάτω. Κυκλοφορεί σε φόρμες, φορέματα ή απλά δημιουργούμε την κλασική εκδοχή του canadian tuxedo, δηλαδή τζιν παντελόνι με τζιν πουκάμισο.

Denim on Denim

Η επιλογή του τζιν δηλαδή από πάνω μέχρι κάτω. Η τάση αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ δυνατή και φέτος, καθώς αρκετοί σχεδιαστές επέλεξαν να δείξουν ντένιμ υφάσματα υπενθυμίζοντάς μας ότι η καθημερινή μας εικόνα μπορεί να είναι άνετη, απλή, αλλά με στυλ. Έτσι, είδαμε ολόσωμες ντένιμ φόρμες, φορέματα και φυσικά την παραπομπή στο Canadian tuxedo, το γνωστό διαχρονικό στυλ με το τζιν πουκάμισο παντρεμένο με τζιν παντελόνι.

Open Image Modal
305pics via Getty Images
H Άννα Γουίντορ με υπέροχο πουά φόρεμα. Το πουά είναι ένα από τα πατέρν που θα κυκλοφορήσουν πολύ.

Το λεοπάρ κι όλα τα άλλα

Βασιλιάς όλων των πατέρν για φέτος έχει αναδειχθεί περίτρανα το λεοπάρ σε όλες του τις εκδοχές. Ξεκίνησε πολύ δυνατά το καλοκαίρι και συνεχίζει κι αυτή τη σεζόν. Εντυπωσιακό όμως είναι ότι κοντά στο λεοπάρ προτείνονται κι άλλα πριντς, όπως το πουά, το ριγέ, το φλοράλ και το καρό, μια και το κάντρι στάιλ επανέρχεται.

Open Image Modal
Jeremy Moeller via Getty Images
Η τσάντα σε στυλ χόμπο από τον οίκο Hermes

Τσάντες

Στις τσάντες οι φόρμες ποικίλουν δίνοντας μας πολλές επιλογές τόσο σε σχέδια όσο και σε χρώματα. Αν θέλουμε όμως να περιοριστούμε σε δύο βασικές τάσεις αυτές είναι οι χόμπο τσάντες και οι στενές παραλληλόγραμμες. Οι χόμπο (hobo bags) είναι κυρίως τσάντες ώμου από πολύ μαλακό δέρμα. Είναι ευρύχωρες και άνετες και προτείνονται για την ημέρα. Για τις βραδινές ώρες μια καλή επιλογή είναι οι στενές παραλληλόγραμμες τσάντες που θυμίζουν φάκελο αλλά διαθέτουν μια μικρή λαβή.

Open Image Modal
Christian Vierig via Getty Images
Τα παπούτσια με τις μπαρέτες επανήλθαν φέτος μαζί με τις μπαλαρίνες και τα κίτεν χιλς

Παπούτσια

Στα παπούτσια τα επικρατέστερα σχέδια είναι οι γόβες με τις μπαρέτες (T – bar shoes) και τα κίτεν χιλς (Kitten heels) σε έντονα χρώματα. Μη διστάσετε να τα αγοράσετε σε κόκκινο, μπλε ή κίτρινο. Συνδυάζονται όμορφα με γήινες αποχρώσεις και όχι μόνο. Επίσης, οι μπαλαρίνες είναι για μια ακόμη χρονιά στη μόδα οδηγώντας μας με άνεση και στυλ. Οι οίκοι Bottega Veneta, Ferragamo και Tory Burch έχουν κυκλοφορήσει εκπληκτικά σχέδια που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Σε ότι αφορά τις μπότες, υπερέχουν αυτές τις ιππασίας, τις οποίες είδαμε στις πασαρέλες των Prada, Bally και Gucci.