Τι να φυτέψουμε για να πάρουμε σπόρους και να φτιάξουμε τον δικό μας καφέ στο σπίτι

Οσοι δεν γνωρίζετε το καφεόδεντρο, καιρός να το μάθετε.
Open Image Modal
F.J. Jimenez via Getty Images
.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, ενώ έκανα διακοπές στο Νάσβιλ του Τενεσί, είδα το πρώτο μου καφεόδεντρο να αναπτύσσεται μέσα σε ένα θερμοκήπιο. Με γοήτευσε όταν έμαθα ότι τα κόκκινα «κερασάκια» (από το δέντρο) μεγάλωναν σε τσαμπιά και ότι κάθε κεράσι περιείχε δύο σπόρους, που είναι αυτό που λέμε κόκκοι καφέ.

Με έκπληξη έμαθα επίσης ότι ο καφές μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους και, με την κατάλληλη φροντίδα και λίγη υπομονή, να παράγει ακόμη και κόκκους που μπορούν να καβουρδιστούν (ή να φρυγανιστούν) για παρασκευή, αν και πιθανότατα αρκούν για ένα ή δύο φλιτζάνια. Ωστόσο, με τα υπέροχα γυαλιστερά πράσινα φύλλα, τα αρωματικά λευκά λουλούδια και τη θαμνώδες παρουσιαστικό το Coffea arabica είναι ένα όμορφο και διασκεδαστικό φυτό εσωτερικού χώρου.

Δεν θα έχουμε πρόβλημα να το βρούμε στην αγορά. 

Τα καφεόδεντρα φτάνουν περίπου τα 25 πόδια (762 εκατοστά) στην ιδιαίτερή τους πατρίδα, στην άγρια φύση  κοντά στον Ισημερινό. Ως φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες, ξεπερνούν περίπου τα 6 πόδια (182.8 εκατοστά), αλλά συχνά κόβονται σε πιο διαχειρίσιμο μέγεθος χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

Για να καλλιεργήσουμε ένα καφεόδεντρο μόνοι μας, ας το φυτέψουμε σε ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά με εύρος pH μεταξύ 6,0 και 6,5. Ας το διατηρήσουμε ελαφρώς υγρό (αλλά ποτέ μουσκεμένα ή τελείως στεγνό) ποτίζοντας καλά μία - ή δυο φορές - την εβδομάδα, και μετά όχι ξανά έως ότου το χώμα να γίνει μισοξηρό.

Ας τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε ένα ζεστό δωμάτιο (21,1 - 26,6 βαθμούς Κελσίου), μακριά από ρεύματα, σε σημείο που δέχεται έντονο, έμμεσο φως, όπως στο πλάι ενός ηλιόλουστου παραθύρου.

Ας παρέχουμε άφθονη υγρασία ψεκάζοντας το φυτό καθημερινά, έχοντας έναν υγραντήρα κοντά ή τοποθετώντας τη γλάστρα σε έναν δοχείο γεμάτο με βότσαλα στον οποίο έχουμε προσθέσει νερό. Καθώς το νερό εξατμίζεται, θα δημιουργήσει ένα υγρό μικροκλίμα γύρω από το δοχείο.

Ας προσφέρουμε στο φυτό μας τέσσερις φορές το χρόνο ένα ισορροπημένο λίπασμα, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν θέλουμε να το κλαδέψουμε, ας το κάνουμε κατά την άνοιξη.

Το καφεόδεντρο θα πρέπει να αρχίσει να ανθίζει όταν είναι 3 έως 5 ετών. Για να λάβουμε «κερασάκια», θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα λουλούδια με το χέρι χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα ή ένα μικρό πινέλο ζωγραφικής για να μεταφέρουμε τη γύρη από το ένα άνθος στο άλλο. Αν γίνει σωστά, τα λουλούδια θα δώσουν τη θέση τους στα κεράσια.

Ας κάνουμε συγκομιδή των ώριμων «κερασιών» όταν έχουν γίνει εντελώς κόκκινα. Ας τα βάλουμε να στεγνώσουν σε μία στρώση, ανακατεύοντάς τα καθημερινά για να μην σαπίσουν το κάτω μέρος τους. Μετά από μια ή δύο εβδομάδες, ας αφαιρέσουμε το αποξηραμένο, δέρμα και τον πολτό τους για να αποκαλύψουμε τους σπόρους μέσα.

Ας ψήσουμε τους κόκκους σε ένα ζεστό γουόκ ή τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν. Ας τους αφήσουμε να κρυώσουν, στη συνέχεια ας αλέσουμε και, τέλος, ας φτιάξουμε μόνοι μας ένα φλιτζάνι ολόδικού μας, σπιτικού καφέ. 

 ΠΗΓΗ: apnews.com